“Ήταν πρωί τ’ Αυγούστου κοντά στη Ροδαυγή”. Σαν σήμερα θυμάμαι τον εαυτό μου, πιτσιρικά με το ζόρι 13 χρονών, να ακούει τον μπαρμπά Αριστείδη τον Μητρόπουλο να αφηγείται κάποιες από τις εμπειρίες του. Μιας και σήμερις προϋπαντούμε τον Αύγουστο, είπα κι εγώ να γράψω το κατιτίς μου, για τον τελευταίο καλοκαιρινό μας μήνα, που είναι και πολύ-τραγουδισμένος. Για αυτό σου έχω πιο κάτω όχι 1, ούτε 1, αλλά 5 τραγουδάκια για την περίσταση. Όχι τίποτα άλλο, αν ξεμείνεις από φωτογραφίες με αραγμένη την κορμάρα σου σε θάλασσες κι ακτές, να έχεις να ανεβάσεις κανένα τραγουδάκι που να είναι στο κλίμα. Τι έγινε τώρα; Πατώνεις “November Rain“;

“Αύγουστος”- Νίκος Παπάζογλου

Στη λίστα με τα συγκλονιστικά ελληνικά τραγούδια, δεν γίνεται να αφήσεις απέξω τον Αύγουστο, που τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου και μετά από αυτόν, σχεδόν κάθε άνθρωπος που έχει βρεθεί στον πλανήτη Ελλάδα έκτοτε. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω. Αρκεί νομίζω το παρακάτω! 

“Πώς μπορώ να ξεχάσω τα λυτά της μαλλιά
την άμμο που σαν καταρράχτης έλουζε
καθώς έσκυβε πάνω μου χιλιάδες φιλιά
διαμάντια που απλόχερα μου χάριζε
θα πάω κι ας μου βγει και σε κακό”.

 “Το γέλαστο παιδί”- Μαρία Φαραντούρη

Τιμώντας και πάλι τον Αριστείδη Μητρόπουλο, εδώ έχουμε το σπαραξικάρδιο έπος του Μίκη Θεοδωράκη, που βρήκε στη φωνάρα της Μαρίας Φαραντούρη, την ευκαιρία να γίνει σύνθημα σχεδόν, μέσα από τη συγκλονιστική ιστορία που πραγματεύονται οι στίχοι του. 

“Ήταν πρωί του Αυγούστου κοντά στη ροδαυγή
βγήκα να πάρω αέρα στην ανθισμένη γη
βλέπω μια κόρη κλαίει σπαραχτικά θρηνεί
σπάσε καρδιά μου εχάθη το γελαστό παιδί”.

August Holland – Beirut

Πάμε σε κάτι πιο δροσερό τώρα, γιατί μας έχει διαλύσει κι αυτός ο καψωματικός καύσωνας που σέρνεται και χρειαζόμαστε ενέσεις μουσικής δροσιάς κι άλλα τέτοια κλισέ! Oι Αμερικάνοι Beirut, που τους έχουμε μια αδυναμία παραπάνω λοιπόν, έχουν βγάλει τούτο το τραγουδάκι, που αν κι έχει τρυπώσει ο Αύγουστος στον τίτλο του, δεν μας μιλά ξεκάθαρα για τον αγαπημένο μας καλοκαιρινό μήνα. Το μόνο που μας μένει επομένως είναι να γλυκοτραγουδάμε: “Watching the sunrise in Laos, Why don’t you turn back now“!

“August Moon”- The 69 Eyes

Για τους Γκοθάδες που έχουν ψυχή, αλλά και τους άλλους μουσικούς αλλόθρησκους, το παραπάνω άσμα, έρχεται να βουλώσει μια για πάντα, το ανυπέρβλητο κενό που υπήρχε για το αυγουστιάτικο φεγγάρι, που έχουν πήξει σε κακοφωτισμένες φωτογραφίες, αλλά κανείς δεν έριξε έναν σκοπό για εκείνο!

“Αυγουστιάτικο Φεγγάρι”- Δημήτρης Μπάσης

Όπως γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα, είναι να χαρά μας να ανοίγουμε ακόμη ένα diss, εκεί που δεν χρειάζεται! Έτσι λοιπόν απέναντι στους γκοθάδες, καλούμε τους συνδέσμους φίλων Δημήτρη Μπάση ανά την Ελλάδα, να πάρουν σβάρνα τα social media και να μοιραστούν τον αληθινό λόγο του Δημήτρη!