Με έχει στείλει το Netflix σε βιβλιοπωλείο, το ομολογώ, όταν είδα την ταινία του Τσάρλι Κάουφμαν. Το “Σκέφτομαι να Βάλω Ένα Τέλος”, μια ιστορία μοναξιάς και μεταμέλειας από το μυθιστόρημα του Ίαν Ριντ. Win win. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τηλεοπτικά δράματα που βασίζονται σε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία. Εναλλακτικός τίτλος: 10 βιβλία που έχεις δει.

“Βαλέρια”

Τέσσερις Ισπανίδες millennials, πολλά αποτυχημένα ραντεβού, άπειρες ερωτικές σκηνές, μπαρ με συνωστισμό και ποτάρες. Θες κι άλλα; Βασισμένο στα μυθιστορήματα της Elísabet Benavent. Eίναι ένας έπος για τους μιλενιάλς του 2020, η Μαδρίτη είναι ερωτεύσιμη και οι βόλτες στο κέντρο της είναι λόγος για να κλείσεις εισιτήριο -νοητά- για ταξιδάκι.

“Εμμονή”

Ο Ρίτσαρντ Άρμιταζ και η Τσάρλι Μέρφι είναι θεωρητικά καλοί ηθοποιοί. Η σειρά βασίζεται και σε μυθιστόρημα, το Damage. Αυτός παίζει έναν αξιοσέβαστο παντρεμένο χειρουργό Λονδρέζο κι αυτή την κοπέλα του γιου του, εκείνος ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά τη νέα κοπέλα του εικοσάχρονο γιου του, Άννα. Και τα φτιάχνουν χωρίς να έχει προηγηθεί καν σοβαρό πέσιμο.  Η περιγραφή του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή θα ήταν απλά: “Επιτυχημένος χειρουργός. Μου αρέσουν οι ελιές και το  BDSM για αρχάριους”.

“Wellmania”

Ευχαριστούμε την Αυστραλία για την Σελέστ Μπάρμπερ και την κωμωδία της που αντιστέκεται στην πολιτική ορθότητα της Αμερικής. Χωρίς να προσβάλει κανέναν. Την Σελέστ την γνωρίσαμε στο Instagram το 2015. Η Λιβ είναι 39 ετών. Στο κατώφλι των 40. Δουλεύει στα περιοδικά γαστρονομίας στη Νέα Υόρκη, και πηγαίνει σε glam πάρτι ψάχνοντας το επόμενο one-night stand. Φαίνεται πάρα πολύ επιτυχημένη και σούπερ ευτυχισμένη με την ζωή της ως φασαία. Είναι η αρχετυπική Messy Milleniannial Woman των σειρών (όπως μας την σύστησε στο Fleabag η  Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ κι έγινε το χιλιοπαιγμένο στερεότυπο της δεκαετίας). Η Λιβ Χίλι στο Wellmania αρνείται να πιστέψει ότι είναι σχεδόν 40 και συνεχίζει να ζει τη ζωή σαν να ήταν 20 ετών (ξενύχτια, ναρκωτικά, junk food, πολλά ποτά). Την ενδιαφέρει να περνά καλά και μόνο.  Η σειρά οκτώ επεισοδίων βασίζεται στο «Wellmania: Misadventures in search of Wellness» της Brigid Delaney.

“Anatomy of a Scandal”

Η προνομιακή ζωή της Σόφι ως συζύγου του ισχυρού πολιτικού Τζέιμς ξετυλίγεται όταν σκανδαλώδη μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια — και κατηγορείται για ένα σοκαριστικό έγκλημα. Η Sienna Miller, η Michelle Dockery και ο Rupert Friend πρωταγωνιστούν στη μεταφορά του μυθιστορήματος των μπεστ σέλερ του βραβευμένου με Emmy, David E. Kelley.

“From Scratch”

Πιστεύαμε ότι μια σειρά με πλάνα από την Φλωρεντία και μακαρονάδες όσο πλέκεται ένα ειδύλλιο μεταξύ της Ζόι Σαλντάνα και του Εουτζένιο Μαστραντρέα θα λειτουργούσε ως eye candy και καταλήξαμε δυο μέρες και οκτώ επεισόδια μετά να κλαίμε με μαύρο δάκρυ γιατί όλοι μας έχουμε βιώσει μια απώλεια. Αυτό που ξεκινά ως ένα ρομαντικό ειδύλλιο στα πρώτα επεισόδια γίνεται μια συγκλονιστική ιστορία απώλειας στο φινάλε. Βασισμένο στα απομνημονεύματα της Τέμπι Λοκ και σε παραγωγή του Hello Sunshine -αφού η Ρις Γουίδερσπουν το διάλεξε για την λέσχη βιβλίων της (ήταν και μπεστ σέλερ των  New York Times), το “From Scratch” ακολουθεί την αρχή, τη μέση και το τέλος της σχέσης μεταξύ της Τεξανής καλλιτέχνιδας Έιμι (Ζόι Σαλντάνα ) και του Σικελού σεφ Λίνο (Εουτζένιο Μαστραντρέα). Θα δείτε πολλά απερολάκια (προφανώς, χορηγός της ταινίας).

“Maid”

Στα πρώτα 10 λεπτά του Maid, μια εξαντλημένη νεαρή μητέρα κάθεται σε ένα θάλαμο φωτισμένο με λάμπες φθορισμού σχεδόν ικετεύοντας έναν κοινωνικό λειτουργό για βοήθεια. Η Άλεξ (Margaret Qualley) έκανε αυτό που πάρα πολλές γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν: Μάζεψε τη δίχρονη κόρη της και βγήκε στο δρόμο πριν ο Σον μπορέσει να χτυπήσει κάτι περισσότερο από έναν τοίχο.  Αφού δραπετεύει από μια κακοποιητική σχέση, μια νεαρή μητέρα βρίσκει δουλειά να καθαρίζει σπίτια καθώς παλεύει να εξασφαλίσει το παιδί της και να τους χτίσει ένα καλύτερο μέλλον.Η Margaret Qualley πρωταγωνιστεί μαζί με την πραγματική μαμά Andie MacDowell σε αυτό το ισχυρό δράμα εμπνευσμένο από τα best seller απομνημονεύματα.

“YOU”

Η σειρά, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Caroline Kepnes,ακολουθεί τον Joe Goldberg καθώς αποδεικνύει ότι θα έκανε τα πάντα για την αγάπη, εξοντώνοντας οποιονδήποτε στέκεται στο δρόμο του. Η δεύτερη σεζόν της σειράς βασίζεται επίσης χαλαρά στο μυθιστόρημα, “Hidden Bodies”. Ο τέταρτος όμως κύκλος είναι τόσο εθιστικός που μπορείς να δεις τα πέντε επεισόδια του πρώτου μέρους μέσα σε ένα ΣΚ. Γιατί; Είναι η καλύτερη σάτιρα του λονδρέζικου ταξικού προνομίου.

“Lupin”

H πρώτη σεζόν του Ασάν Ντιόπ είχε γεννήσει τρομερές προσδοκίες στο κοινό του. Στην πρεμιέρα της σειράς, ο Ντιόπ εκτέλεσε μια φαντασμαγορική ληστεία κοσμημάτων στο Λούβρο, μέρος ενός σχεδίου εκδίκησης εναντίον του φαύλου Hubert Pellegrini (Hervé Pierre), του ισχυρού μεγιστάνα που εξαπάτησε τον πατέρα του Ασάν που στάλθηκε στη φυλακή, και μάλλον αυτοκτόνησε. Έγινε ένας αγώνας δρόμου για να δούμε αν ο Ασάν θα έφτανε στον Πελεγκρίνι πριν η αστυνομία του Παρισιού -υπό την ηγεσία του αγορασμένου και πληρωμένου επιτρόπου Ντουμόντ (Βίνσεντ Γκαράνγκερ)- μπορούσε να πιάσει τον τζέντλεμαν κακοποιό που λατρέψαμε. Η γαλλική απάντηση στον Σέρλοκ Χολμς.

Ο Μωρίς Λεπλάν δημιούργησε το 1905 τον διάσημο λογοτεχνικό ήρωα Αρσέν Λουπέν, τον εκκεντρικό και ιδιοφυή αριστοκράτη-απατεώνα, υπερασπιστή του ηθικού νόμου της κοινωνίας. Μέχρι κι anime σειρά έχει γίνει από τον Hayao Miyazaki. Δεν έχει γνωρίσει τη δημοφιλία του Σέρλοκ Χολμς αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

“Orange Is the New Black”

Βασισμένο  στα απομνημονεύματα της Πάιπερ Κέρμαν “Το πορτοκαλί είναι το νέο μαύρο: Η χρονιά μου στις γυναικείες φυλακές” (σε ελεύθερη απόδοση)  η πρώτη επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή του Netflix πήρε δημιουργικές ελευθερίες, αντιπαραβάλλοντας την προνομιακή εμπειρία της Piper με αξιαγάπητους φανταστικούς χαρακτήρες που μπορεί να μην είναι τέλειοι αλλά που έχουν αδικηθεί ξανά και ξανά από το δικαστικό σύστημα.

“Βridgerton”

Οι τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων δεν είναι κάτι καινούργιο. Η soft porn αισθητική επίσης όχι. Τι κάνει τόσο επιτυχημένες της σειρές της; Η μαζικότητα. Δημιουργεί χαρακτήρες για να βρεις σίγουρα κάπου τον εαυτό σου και να ταυτιστείς με έναν ήρωα. Αν στο Bridgerton ταυτίζεσαι με την Βασίλισσα στείλε dm στη σελίδα να σε γνωρίσουμε. βασίζεται στη σειρά μπεστ σέλερ της Julia Quinn.