Σε αιφνιδιάζει. Με την καλή την έννοια. Δεν το περιμένεις στα πρώτα μάλλον ήρεμα λεπτά πως θα εξελιχθεί τόσο καταιγιστικά, δεν είσαι άρα προετοιμασμένος γι’ αυτό που έρχεται. Και ενίοτε, τα καλύτερα είναι τα αναπάντεχα. Να το πούμε αλλιώς, σε τίτλο; Αυτή η Νύχτα Μένει. Μια από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά και το Ertflix την έχει για μας.

Πρώτα σου έρχεται στο νου η μουσική, δυνατά και ευλογημένα, και μετά η εικόνα. Το soundtrack του Σταμάτη Κραουνάκη είναι από εκείνες τις μαγικές στιγμές δημιουργίας που έχει στη ζωή του ένας καλλιτέχνης, ενώ η φωνή της Δήμητρας Παπίου το απογειώνει, ανατριχιαστική η ερμηνεία της.

Τι μας περιμένει στο Ertflix με το Αυτή η Νύχτα Μένει

Η επίσημη σύνοψη της ταινίας, όπως μπορούμε να την βρούμε στο Ertflix, έχει ως εξής: Ο Ανδρέας και η Στέλλα ζουν τον έρωτά τους στην Αθήνα του τέλους της χιλιετίας.

Η επιθυμία της Στέλλας να γίνει τραγουδίστρια την οδηγεί στα νυχτομάγαζα της επαρχίας, ενώ ο Αντρέας προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή του δουλεύοντας στη συνοικιακή ΕΒΓΑ που διατηρεί.

Όμως, πολύ σύντομα μετανιώνει για τον χωρισμό τους και αποφασίζει να την αναζητήσει, ξεκινώντας ένα οδοιπορικό στη σκληρή πραγματικότητα της επαρχιακής νύχτας.

Ώσπου, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και ο κίνδυνος τους ενώνει…

Ένας ωμός ρεαλισμός, η δύναμη της αλήθειας

Είναι φοβερός ο ρεαλισμός που κουβαλάει η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ειδικά καθώς απεικονίζει την εποχή όπως ακριβώς ήταν. Τα επαρχιακά σκυλάδικα, τον αγοραίο έρωτα. Τα όνειρα της νιότης, η σκληρή προσγείωση στην ωμή πραγματικότητα

Η Αθηνά Μαξίμου και ο Νίκος Κουρής έχουν φοβερή χημεία, ο καθείς ξεχωριστά αλλά και μαζί, ως ένα σώμα μια ψυχή, βγάζουν κάτι πολύ δυνατό υποκριτικά.

Την αγαπάει τη νύχτα αυτό το φιλμ που βρίσκουμε στο Ertflix. Την δέχεται όπως είναι. Με τις ελλείψεις της, με τις αδυναμίες της. Μα πάνω από όλα το πάθος που εμπεριέχει. Μια ειλικρινής καταγραφή που έρχεται να σε συνταράξει με τη δύναμη που κομίζει. Η ταινία αντλεί το υλικό της από το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και το μεταχειρίζεται με σεβασμό, αναδεικνύοντάς το, αποδίδοντας το νόημα και την ουσία του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βλέπεις, ακούς, αισθάνεσαι…

Αυτή ήταν η Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αυτοί που τα έζησαν, θα τα θυμηθούν ολοκάθαρα – αν και δεν νομίζουμε πως τα ξέχασαν ποτέ. Αυτοί που δεν έχουν παραστάσεις από τότε, θα το δουν ως κάτι το περίεργο αλλά και κάπως οικείο, κάτι που ως ηχώ επιβιώνει ακόμα και τώρα. Έχει κυλήσει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε (κι όμως ναι…), ως διάστημα είναι και δεν είναι μεγάλο, ο χρόνος άλλωστε είναι σχετικός, δεν είναι;

Μην το κουράζουμε με πολλές λέξεις. Το Αυτή η Νύχτα Μένει είναι μια από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του ελληνικού σινεμά. Μια ταινία που την (ξανά)βλέπεις, την ακούς. Την αισθάνεσαι.

Γιατί, κατά βάση, γιατί μιλάει; Για τον έρωτα, για το πάθος. Και αυτό, λίγο πολύ, όλοι έχουμε εικόνες για να ταυτιστούμε. Σε όποιον κόσμο κι αν έχουμε κινηθεί, ακόμα και αν αυτός δηλαδή είναι πολύ μακριά από την επαρχία, από τα σκυλάδικα της…

Το είδαμε και στην τηλεόραση πρόσφατα το Αυτή η Νύχτα Μένει, από τον Alpha, με τη μορφή σειράς. Με τους Βασίλη Μπισμπίκη, Γιάννη Στάνκογλου, Γιάννη Τσορτσέκη, Άννα Μάσχα μεταξύ άλλων. Ήταν μια πολύ καλή δουλειά, μια παραγωγή φροντισμένη σε όλα της. Οι ρομαντικοί όμως, πάντα την ταινία θα φέρνουν στο νου όταν ακούνε τους στίχους, τις νότες…

«Αυτή η νύχτα μένει, αιώνες παγωμένη / που δυο ψυχές δεν βρήκαν καταφύγιο / Κι ήρθαν στον κόσμο ξένοι και καταδικασμένοι / να ζήσουν έναν έρωτα επίγειο»…

*Πάτα ΕΔΩ για να δεις το Αυτή η Νύχτα Μένει στο Ertflix