«Οι άντρες παίρνουν οικονομικά ρίσκα, οι γυναίκες συναισθηματικά. Οι γυναίκες θα πουν, “όχι, δεν επένδυσα σε Bitcoin, αλλά βγαίνω με έναν ντράμερ. Είναι σχεδόν χωρισμένος”». Με μια ρηξικέλευθη παρατήρηση ξεκινά το 50λεπτο, φρέσκο σόου του στο Netflix ο Neal Brennan. Στο Extremely Good, ο Brennan ασχολείται με τους influencers των social media και τα ψευδοπνευματικά τσιτάτα τους: Οικονομικοί σύμβουλοι – παλαμάκηδες «χτυπούν παλαμάκια στην αρχή των βίντεο τους», πληγωμένα κορίτσια που μιλούν συνεχώς για ένα «τραύμα» που «συνήθως είναι παραμύθια». «Έμεινα έκπληκτος. Δεν περίμενα τόσο φλεξάρισμα για ψυχικά τραύματα» λέει και τον χειροκροτώ όρθιος.

Ο Neal Brennan ειρωνεύεται τους influencers των social media, αναλύει πως η ψυχική υγεία διάσημων προσωπικοτήτων βοήθησε να γίνουν κορυφαίοι και φτιάχνει θρησκευτικές διαφημίσεις επιθετικού marketing. Extremely Good, indeed.

Οι εύστοχες παρατηρήσεις του συνοδεύονται από βιτριολικά σχόλια, κυρίως, αλλά και πειστικό μιμητισμό. Πέρα από τα social media, το υλικό του Extremely Good περιλαμβάνει μια κυνική κριτική στις θρησκείες μέσω επιθετικών -στα όρια του δυσφημισμού διαφημίσεων, από εκείνες που συνηθίζονται στις ΗΠΑ ειδικά πριν από τις εκλογές (οι λεγόμενες «μαύρες διαφημίσεις»). Οι Καθολικοί θα νιώσουν σίγουρα μεγάλη αμηχανία, αντίστοιχα θα έπρεπε να νιώσουν το ίδιο και οι Βουδιστές, αλλά δεν είμαι σίγουρος πως νιώθουν αμήχανα οι πιστοί της συγκεκριμένης θρησκείας.

Ένα άλλο κεντρικό θέμα με το οποίο καταπιάνεται στο Extremely Good ο Brennan είναι η ψυχική υγεία διάσημων προσωπικοτήτων, οι οποίοι ήταν ψυχοπαθείς, εθισμένοι ή «ολικά άρρωστοι». Ξεκινώντας από τον αθλητισμό και τον Michael Jordan –«είχε χόμπι να παίζει μπάσκετ και παθιαζόταν με την εκδίκηση» μέχρι τον Oscar Pistorius και τον Lans Armstrong («είπε το μεγαλύτερο ψέμα στην ιστορία και έπειτα πουλούσε βραχιολάκια βασιζόμενος σε αυτό»), μέχρι επιστήμονες και εφευρέτες, όπως ο Sigmud Freud («εθισμένος στην κοκαΐνη… αν δεν υπήρχε κοκαΐνη δεν θα υπήρχε ψυχανάλυση»), τον Edison που επίσης έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, τους αδελφούς Wright. Και η λίστα συνεχίζει με συγγραφείς, μουσικούς, stand up comedians. Όλοι αυτοί, συμπεραίνει, ήταν καλοί μόνο σε ένα πράγμα. Το αντικείμενό τους.

Neal Brennan: Crazy Good. Neal Brennan at the Fonda Theater in Los Angeles, California. Cr. Van Corona/Netflix © 2024

Extremely Good, οι ατάκες

Στο Extremely Good υπάρχουν επικές ατάκες για πολλά θέματα. Αυτό που είναι απολαυστικό είναι το πόσο απροσδόκητα έρχονται. Σας έχουμε μερικές μόνο:

Για τις προεδρικές εκλογές του 2024: «Σε ό,τι με αφορά, ο επόμενος πρόεδρος θα είναι είτε ο Trump από τη φυλακή είτε ο Biden από το άσυλο ανιάτων».

Αν επέστρεφε 20 χρόνια πίσω στο 2004: «Δεν θα έλεγα ότι ο οικοδεσπότης του The Apprentice και ο παρουσιαστής του Fear Factor θα ήταν κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες το 2024».

Για τους γυναικείους οργασμούς: «Το καλύτερο κομπλιμέντο που μου έχει κάνει γυναίκα είναι: “Neal, γαμάς σαν φτωχός”».

Για τα αντηλιακά: «Ο ήλιος είναι επί της ουσίας οι αστυνομικοί για τους λευκούς. Μας ακολουθεί όπου και να πάμε, τα βάζει μαζί μας λόγω του χρώματος του δέρματός μας, σκοτώνει τα ξαδέρφια μας χωρίς λόγο… Όταν λέω σε μαύρους φίλους ότι ο ήλιος σκότωσε έναν ξαδέρφό μου, ρωτάνε “Τι φορούσε;”».