Κοιτάς τη βαθμολογία στο Imdb, βλέπεις το 8,7 και κάτι σκιρτάει μέσα σου. Διαβάζεις τι γράφουν κριτικοί και κόσμος στα social και απλώς το σημειώνεις στα άχαστα. Το Fallout του Amazon Prime μοιάζει καμωμένο από το υλικό του σπουδαίου. Και είναι ακόμα μια σειρά που κάνει τη διαφορά έχοντας ως πρώτη ύλη video games.

Είτε είσαι είτε δεν είσαι gamer, οφείλεις να παραδεχτείς τον πλούτο και το βάθος που κρύβουν οι ιστορίες αυτών των φανταστικών κόσμων. Είναι μια μορφή τέχνης, κινούμενη λογοτεχνία και ποίηση υπό μια έννοια.

Εδώ και πολλά χρόνια, η όλη βιομηχανία κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επενδύονται πολλά λεφτά κι αυτό φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια. Στήνονται έτσι σενάρια και καταστάσεις που οι κινηματογραφικοί-τηλεοπτικοί πολύ τα ζηλεύουν. Αντί να τα κοιτάνε από μακριά, προσπαθούν να τα αξιοποιήσουν.

Ως εκ τούτου, έχουμε δει μερικές εξαιρετικές σειρές τα τελευταία χρόνια βασισμένες σε video games. Για να θυμηθούμε ορισμένες εξ αυτών:

4 video games που έγιναν σειρές και τα «σπάσανε»

The Last of Us

Μια τεράστια global απήχηση, το απόλυτο hit της περσινής τηλεοπτικής σεζόν. Η απόδειξη πως μπορείς να ενώσεις δράση με πολύπλοκους, αξιαγάπητους χαρακτήρες, χωρίς να αφαιρέσεις τίποτα από το στιλ, τη δομή και το κεντρικό story.

Όλοι όσο το είδαν περιμένουν απλώς την ευλογημένη στιγμή που ο Πέδρο Πασκάλ και η Μπέλα Ράμσεϊ θα ενώσουν ξανά τους δρόμους τους για τη season 2.

HBO Max

The Witcher

Ναι, η original βάση, τεχνικά δηλαδή, πρόκειται για βιβλίο. Του Πολωνού Αντρέι Σαπκόβσκι. Αλλά γρήγορα έγινε ένα role-playing game που απέκτησε ορκισμένους φαν. Και οι δύο αυτές εκδοχές συνέτειναν στη διαμόρφωση αυτού που αργότερα έγινε το τηλεοπτικό φαινόμενο που ξέρουμε όλοι καλά, και προκάλεσε μέγα ντόρο όταν πρωτοβγήκε.

Η σειρά με τον Χένρι Καβίλ μπορεί να μην μας τα είπε τόσο καλά σε βάθος χρόνου (βασικά δεν έχει καν τον Χένρι Καβίλ πια), αλλά παραμένει αρκετά πάνω του μέσου όρου επί συνόλω.

Netflix

Arcane

Πήρε το League of Legends και το πήγε σε άλλο επίπεδο, προσιτό σε όλους, εκπληκτικό από κάθε άποψη. Εντυπωσιακότατο, ένα animation που βάζει τον πήχη πολύ ψηλά στη σύγκριση με οτιδήποτε άλλο. Βασικά θα υπάρχει πάντα ένα «πριν» και ένα «μετά».

Τέχνη, ο ορισμός. Βρίσκοντας την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στην εγγενή υπερβολή ενός animation και στο ρεαλισμό μιας αφήγησης που ξεπερνάει το φαντασιακό. Πόσο ευρηματικό, πόσο μεγαλειώδες. Περιμένουμε πώς και πώς τη 2η σεζόν, μέσα στο 2024.

Netflix

Halo

Ένα θρυλικό franchise μεταφέρθηκε επί της οθόνης με ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτοί, και ήταν πολλοί οι «αυτοί», που είχαν περάσει ώρες επί ωρών να «λιώνουν» παίζοντας Halo, είδαν πολλά που τους ξενέρωσαν. Πάντως οι παραγωγοί (μεταξυ αυτών και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ) το είχαν ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίσει πως θα ήταν «based on» όχι πιστή αντιγραφή. Ένα νέο σύμπαν.  

Όσοι δεν ήταν πάντως gamers και δεν είχαν μέτρο σύγκρισης, σίγουρα το ευχαριστήθηκαν. Ήταν υπερθέαμα, έπεσαν πολλά λεφτά για να γίνει η σειρά (10 εκατ. δολάρια το επεισόδιο) και αυτό αποτυπώθηκε.

Paramount+ / COSMOTE TV