Αν αυτό το Σάββατο σε βρίσκει στο σπίτι και δεν έχεις ιδέα τι να κάνεις, πόσω μάλλον τι να παρακολουθήσεις στο Netflix, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να αφιερώσεις μόλις 1 ώρα και 27 λεπτά στην ταινία που βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού Top10. Το What Jennifer Did, προστέθηκε πριν τρεις ημέρες και γρήγορα σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση. Ενδεχομένως βέβαια να έπαιξε ρόλο πως δεν έχει κάποιον σπουδαίο ανταγωνισμό, παρ’όλα αυτά είναι μια ταινία που η ιστορία της σε κρατάει μέχρι το τέλος. Και σίγουρα πολύ καλύτερη από την ιταλική που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Γενικά όταν το Netflix προσθέτει στη βιβλιοθήκη του true crimes, πρέπει να είναι μεγάλη πατάτα για να μην πάει καλά. Οι ιστορίες με αληθινά εγκλήματα που είτε κρύβουν μια ανατροπή, είτε εξιχνιάζονται, γοητεύουν πολύ περισσότερο τους συνδρομητές συγκριτικά με τις ελαφριές rom-com. Εδώ να πω, επίσης, πως όποιος δεν έχει δει τις «Ανθρωποκτονίες στη Νέα Υόρκη», είναι εξίσου μια καλή επιλογή για να χαθεί στον κόσμο των αστυνομικών ερευνών. 

What Jennifer Did / Netflix

Στο What Jennifer Did βλέπουμε την θλιβερή -θα εξηγήσω μετά γιατί- ιστορία της Τζένιφερ, η οποία έφτασε στο σημείο να προσλάβει τρεις άνδρες για να δολοφονήσουν τους γονείς της. Δεν κάνω κάποιο spoiler, αυτή η ιστορία ήταν πρώτο θέμα στα πρωτοσέλιδα του Καναδά. Θα μου πεις όμως, ‘γιατί να δω μια ταινία που ξέρω το τέλος της;’. Γιατί αναδεικνύεται ένα κοινωνικό φαινόμενο, που ήταν και αυτό που ώθησε την Τζένιφερ στην απόφαση να δολοφονηθούν οι γονείς της και γιατί η ιστορία της μεταφέρθηκε πολύ ωραία στο Netflix, κυρίως χάρη στη σκηνοθεσία της Jenny Popplewell.

Παίρνω τα πράγματα από την αρχή. Μείνε για λίγο ακόμα μαζί μου.

Η ιστορία μας μεταφέρει στις 8 Νοεμβρίου του 2010, όταν η 24χρονη Τζένιφερ καλεί το 911 και ζητά απεγνωσμένη βοήθεια. Εξηγεί, με κλάματα, πως κάποιοι εισέβαλλαν στο σπίτι, αναζητώντας χρήματα, και πυροβόλησαν τους δύο γονείς της. Η ίδια βρίσκεται δεμένη στην σκάλα, ενώ από μέσα ακούγεται ο πατέρας της που παλεύει να μείνει εν ζωή. Η μητέρα της είναι ήδη νεκρή. Όταν η αστυνομία φτάνει στο σημείο, αντικρίζει μια φρικτή σκηνή: ένα λεηλατημένο σπίτι, μια γυναίκα νεκρή και έναν σοβαρά τραυματισμένο. 

Εύλογα γεννιέται η απορία πως ένα σπίτι στο Markham του Οντάριο, γίνεται στόχος και δη, γιατί το συγκεκριμένο. Η οικογένεια Παν δεν ήταν πλούσια και ούτε είχε προκαλέσει ποτέ, επομένως γιατί κάποιοι να μπουν στο σπίτι για να κλέψουν; Τη στιγμή ειδικά που δεν πήραν πράγματα αξίας; Αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν πολύ αργότερα, για την ακρίβεια όταν η κατάθεση της Τζένιφερ άρχισε να εμφανίζει κενά.

Και η εξιχνίαση της υπόθεσης ήρθε τελικά πολύ γρήγορα. Στις 12 Νοεμβρίου του 2010, ο πατέρας της Τζένιφερ ξυπνάει από το κώμα του και θυμάται τα πάντα. Θυμάται, δηλαδή, την κόρη του να μιλάει με τους δολοφόνους της γυναίκας του. Όπως και ότι τα χέρια της δεν ήταν δεμένα, όπως είπε στην κατάθεση της. Η αστυνομία προφανώς την συλλαμβάνει. Λίγους μήνες μετά και τους υπόλοιπους.

Όχι μόνο τους τρεις δράστες, αλλά και τον σύντροφό της, ο οποίος ήταν έμπορος ναρκωτικών και ήταν και εκείνος που οι γονείς της προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να την κάνουν να απομακρυνθεί από τον ίδιο.

Πώς έφτασε η Τζένιφερ στο έγκλημα

Η ιστορία βασικά δεν ξεκινά από την 8η Νοεμβρίου του 2010, όπως μας την ξεκινάει το Netflix, αλλά ακόμα πιο πίσω. Από όταν η Τζένιφερ ήταν μικρή. Κόρη μεταναστών από το Βιετνάμ, που έβαλαν σκοπό της ζωής τους να την κάνουν να διαπρέψει παντού. Έθεσαν τον πήχη πολύ ψηλά για εκείνη, χωρίς να υπολογίσουν τις συνέπειες. Η λανθασμένη άποψη γονέων, που επειδή δίνουν τα πάντα στα παιδιά τους, νομίζουν ότι μπορούν και εκείνα να ανταπεξέλθουν.

Την γράφουν σε μαθήματα πιάνου και στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Η Τζένιφερ προπονείται μέχρι αργά το βράδυ, καθώς οι γονείς της την θέλουν να αγωνιστεί για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 στο Βανκούβερ. Η πίεση μεγάλη. Παράλληλα οι γονείς της πίστευαν πως έχουν την τέλεια κόρη, που σπουδάζει και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Φαρμακευτική. Κάτι που δεν ήταν αλήθεια.

What Jennifer Did / Netflix

Η Τζένιφερ για τέσσερα χρόνια τους έκρυβε την αλήθεια. Η ίδια δεν έγινε δεκτή, αλλά προκειμένου να τους πείσει, πλαστογραφούσε τους βαθμούς της. Κάπου ανάμεσα σε αυτή τη διπλή ζωή, η Τζένιφερ γνωρίζει τον Ντάνιελ, όχι το καλό παιδί που θα ήθελαν οι γονείς της, αλλά έναν τύπο βαθιά χωμένο στα ναρκωτικά. Και ήταν και εκείνος που με την βοήθεια του ενορχήστρωσε τη δολοφονία των γονιών της.

Θα σταματήσω εδώ για να δείτε τα υπόλοιπα στην ταινία του Netflix. Για την ιστορία, η Τζένιφερ καταδικάστηκε το 2015 σε ισόβια κάθειρξη. Να αναφέρω, τέλος, πως αυτό που κάνει το What Jennifer Did να διαφέρει από αντίστοιχα αλήθινα εγκλήματα που έχουμε στην πλατφόρμα, είναι πως δεν υπάρχουν αναπαραστάσεις, και τις μόνες σκηνές που βλέπουμε από το μοιραίο βράδυ, είναι μόνο όταν έφτασε η αστυνομία στο σπίτι. Πράγμα που δεν κουράζει.

Να πέσει το trailer του Netflix: