Υπάρχουν οι ταινίες που παρακολουθούμε για ψυχαγωγία, υπάρχουν εκείνες που μας κάνουν σοφότερους κατά κάποιον τρόπο, υπάρχουν και εκείνες που περιέχουν ιστορικές αλήθειες τις οποίες θέλεις να τσεκάρεις. Το Scoop, τη νέα ταινία του Netfix που στριμάρει ήδη στο Netflix την περιμέναμε για να τσεκάρουμε το επίπεδο της άγνοιας περί πραγματικής ζωής του πρίγκιπα Άντριου.

Scoop / Netflix

Το Scoop, λοιπόν, είναι μια δραματική ταινία βρετανικής παραγωγής του 2024, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Μάρτιν. Περιγράφει πως εξασφαλίστηκε η συνέντευξη του Πρίγκιπα Άντριου στην εκπομπή Newsnight του BBC το 2019 από την παρουσιάστρια και δημοσιογράφο Έμιλι Μέιτλις και την ομάδα της. Το σενάριο του Scoop υπογράφουν οι Πίτερ Μόφατ και Τζεφ Μπούσετιλ και είναι μεταφορά του βιβλίου Scoops: Behind the Scenes of the BBC’s Most Shocking Interviews από τον πρώην συντάκτη του Newsnight, Σαμ Μακ Άλιστερ.

Scoop, η Περίληψη

Η δημοσιογράφος της εκπομπής Newsnight, Σαμ Μακ Άλιστερ, ψάχνει για εκείνο το θέμα που θα προκαλέσει αίσθηση. Μία συγκυρία γεγονότων βάζει στο «στόχαστρό» της τον πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος είναι απομονωμένος από τον Τύπο της χώρας εξαιτίας της φιλικής του σχέσης με τον καταδικασμένο για παιδοφιλία Τζέφρι Έπστιν, αλλά και τους ισχυρισμούς εναντίον του για σεξουαλική σχέση με ανήλικη. Οι βοηθοί του πρίγκιπα προσπαθούν να τον επαναφέρουν και πάλι στα φώτα με μια θετική ιστορία, αλλά όταν ο Έπστιν αυτοκτονεί στη φυλακή, η δημοσιογράφος πιέζει για να δώσει μια μεγάλη συνέντευξη στο Newsnight. Ο πρίγκιπας Άντριου τελικά πείθεται να δώσει αυτή τη συνέντευξη, η οποία αποτελεί και την αφορμή της εντυπωσιακής πτώσης του!

Scoop / Netflix

Scoop, πίσω από τις κάμερες

Για άλλη μια φορά, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την Γκίλιαν Άντερσον. Είτε παρακολουθείς το Sex Education, είτε παρακολουθείς το The Crown, είτε τώρα το Scoop, η Γκίλιαν Άντερσον έχει τον τρόπο της να μαγνητίζει το βλέμμα, ως η παρουσιάστρια της εκπομπής. Στα ίδια επίπεδα κινείται και η ερμηνεία των άλλων δύο κεντρικών χαρακτήρων της ταινίας: Της Μπίλι Πάιπερ ως Σαμ Μακ Άλιστερ, και της Ρομόλα Γκαράι ως Έσμε Ρεν. Είναι λοιπόν τρεις οι γυναίκες πίσω από την ιστορία, με μια τέταρτη, την Αμάντα Θερσκ, το δεξί χέρι του πρίγκιπα Άντριου, την οποία ερμηνεύει η Κίλι Χάουες.

Ένας είναι ο αντρικός ρόλος της ταινίας, ο πρίγκιπας Άντριου, και τον ερμηνεύει υπέροχα ο Ρούφους Σίουελ. Μερικές φορές φαίνεται τόσο εύκολο να ερμηνεύσει κανείς κάποιον που είναι αδαής, εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, που ζει σε ένα συννεφάκι. Αν αυτό το πρόσωπο ζει σε ένα ξεχασμένο χωριό, ναι είναι εύκολο. Όταν είναι μέλος μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες του κόσμου, αυτή του η αφέλεια, συνδυάζεται με αλαζονεία, δίνει στον ρόλο πολλαπλά στρώματα ανάγνωσης.

Scoop / Netflix

Η σκηνοθεσία του Φίλιπ Μάρτιν δεν περνάει απαρατήρητη. Υπάρχουν δύο σκηνές που περιγράφουν την ιστορία της ταινίας: Εκείνη που βλέπουμε τον πρίγκιπα να βγαίνει από την μπανιέρα του και να στέκεται γυμνός («ο Βασιλιάς είναι γυμνός», με το θέαμα να είναι αποκαρδιωτικό). Η άλλη είναι όταν η δημοσιογράφος επιστρέφει με το λεωφορείο και παρατηρεί κάποια έφηβα κορίτσια να συζητούν και να γελούν. Είναι στην ηλικία των κοριτσιών που εκμεταλλεύτηκαν ο Έπστιν και ο πρίγκιπας Άντριου. Δεν υπάρχει ατάκα, μόνο το βλέμμα της Σαμ.

Scoop, η πραγματικότητα

Η συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου αποτελεί μια από τις χειρότερες στιγμές της βασιλικής οικογένειας στα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ο Ταάρλι Πρόκτορ, αρχισυντάκτης του Royal Central, περιέγραψε τη συνέντευξη ως «ένα αεροπλάνο που πέφτει πάνω σε ένα πετρελαιοφόρο, προκαλώντας τσουνάμι, προκαλώντας πυρηνική έκρηξη».

Ο αγαπημένος γιος της Ελισάβετ, πρίγκιπας Άντριου, έχει γίνει γνωστός για τις προβληματικές συμπεριφορές του, ένας «μαμάκιας» που θεωρεί τον εαυτό του υπερβολικά καλύτερο από οποιονδήποτε άλλο υπάρχει σε οποιοδήποτε δωμάτιο βρίσκεται. Η συνέντευξη, καθώς και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε το δεξί χέρι, φανερώνει το έλλειμμα ενσυναίσθησης και πραγματικότητας που διέπουν ένα μεγάλο ποσοστό των «κατοικούντων εν τη Ιερουσαλήμ» των γαλαζοαίματων, τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το trailer του Scoop: