Από τις πρώτες σειρές που μας έκαναν να λατρέψουμε τις… σειρές. ΟΚ, δεν βγάζει μάλλον νόημα έτσι όπως το θέσαμε, σχωράτε μας, είναι το συναίσθημα που μιλάει. Το Dexter έρχεται στο Netflix και μας θυμίζει, νοσταλγικά και αγαπημένα, την εποχή που άρχισε να σχηματοποιείται έντονα αυτό που τώρα έχουμε δεδομένο. Πως μπορούμε δηλαδή να δούμε ό,τι σειρά θέλουμε, μέσα από μια τεράστια δεξαμενή επιλογών.

Δεν ήταν πάντοτε έτσι, για να μαθαίνουν οι πιο μικροί – οι παλιότεροι δεν ξέχασαν ποτέ. Τον καιρό εκείνο, τον παλιό, εξαρτιόμασταν αποκλειστικά από το τι θα δείξουν τα εν Ελλάδι κανάλια. Δηλαδή (από) ελάχιστα.

Τα πρώτα χρόνια του streaming (ή του download από torrents, για να μην κρυβόμαστε) το Dexter ήταν από τις πρώτες σειρές που μας πήραν τα μυαλά, μαζί με το Lost.  Αυτή η λαχτάρα να δεις το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, η αγωνία για το τι θα συμβεί, η σύνδεση με αυτό που βλέπεις. Με την εκπληκτική ερμηνεία του Μάικλ Σι Χολ, να πηγαίνει το πράγμα σε απίθανα ύψη – θαρρείς και γεννήθηκε για να παίξει αυτό το ρόλο.

dexter Netflix

Όλοι Netflix, ο Dexter μας καλεί

Οκτώ σεζόν κράτησε το Dexter και η αλήθεια είναι πως το φινάλε δεν στάθηκε στο ύψος της κληρονομιάς που είχε δημιουργηθεί. Βασικά φουλ ξενερωτικό ήταν το τέλος (κάτι σαν αυτό που θα μας σκάρωνε το Game of Thrones μερικά χρόνια αργότερα), αλλά ΟΚ, ήταν από τις περιπτώσεις που λες «σημασία είχε το ταξίδι, όχι ο προορισμός». Λίγο από φιλότιμο, λίγο από ανάγκη (πως δεν πέταξες το χρόνο σου για να καταλήξεις εκεί).

Και μια ή άλλη, οι παραγωγοί το κατάλαβαν το λάθος τους και 8 χρόνια μετά, το 2021, είδαμε το Dexter: New Blood και τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους, αυτό το φινάλε, ήταν ταιριαστό, ήταν ανάλογο με το μύθο που κουβαλούσε τούτο το έργο (τέχνης).

Η ουσία είναι πάντως πως ειδικά οι πρώτες σεζόν του Dexter είναι τηλεόραση στα καλύτερα της. Πώς μπορείς να συμπαθήσεις έναν serial killer; Πώς γίνεται να τον καταλάβεις, να τον νιώσεις; Η απάντηση σε αυτό το φαινομενικά παράλογο ερώτημα έρχεται μόνο αν δεις τη σειρά.

Είναι πολύ σπάνιο αυτό που θα νιώσεις όσο βυθίζεσαι στον κόσμο μιας εκπληκτικής περσόνας, ενός από τους καλύτερους χαρακτήρες σειράς που δημιουργήθηκαν ποτέ από τη φαντασία σεναριογράφων. Ακόμα και τώρα, στην εποχή της αφθονίας, ψάχνεις πολύ για να βρεις κάτι που θα σου ξυπνήσει κάτι παρόμοιο. Και είναι πολύ ικανοποιητικοί και οι δεύτεροι ρόλοι, προσθέτουν δεν αφαιρούν.

Το Netflix εξασφάλισε τις 8 σεζόν του Dexter (2006-2013, για σένα που κοιτάς και τις χρονολογίες) και το binge-watching καταφτάνει πάνω μας με δρασκελιές.  Ακόμα και όσοι το έχουν ξαναδεί, άρα όσο να το πεις δεν έχουν πια την πολυτέλεια του αιφνιδιασμού, δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό να πατήσουν το play. Συναίσθημα λέγεται και δεν εξηγείται πάντα με τη λογική.

Όσοι πάλι δεν έχουν ιδέα, ή δεν έχουν δει, προσωπικά τους ζηλεύουμε. Θα αρχίσουν το ταξίδι από το μηδέν. Μπράβο ρε Netflix, μας κάνεις ωραία δωράκια από καιρό σε καιρό…