Το «Supernova» είναι η ιδανική πρόταση για όσους θα ήθελαν να τεστάρουν τα συναισθήματά τους παρακολουθώντας μια ταινία. Βαθιά ανθρώπινο, συγκινητικά συναισθηματικό, με δύο ηθοποιούς με στόφα παλιού Χόλιγουντ, το Supernova πραγματεύεται την ιστορία δύο ανδρών που είναι βαθιά ερωτευμένοι αλλά σύντομα δεν θα αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Ο Σαμ βρίσκεται στο χείλος του τελευταίου σταδίου της άνοιας. Σε λίγο δεν θα αναγνωρίζει καν, τον σύζυγό του. Ο Τάσκερ από την άλλη, θα βλέπει τον Σαμ, αλλά το μόνο που θα του θυμίζει τον άντρα που ερωτεύτηκε θα είναι το πρόσωπό του. Τίποτε άλλο.

To Supernova είναι ένα από τα «βαριά χαρτιά» που θα βρείτε αυτήν την εβδομάδα στο ERTFLIX. Θεωρούμε πως θα αναζητήσετε να το δείτε και μια δεύτερη φορά που, πιστέψτε μας, θα σας αρέσει ακόμη πιο πολύ.

Supernova: Περίληψη

Ο Σαμ και ο Τάσκερ, ρομαντικοί σύντροφοι εδώ και 20 χρόνια και ερασιτέχνες αστρονόμοι, πραγματοποιούν ένα οδικό ταξίδι. Γυρνάνε με ένα τροχόσπιτο στην Αγγλία στην περιοχή Lake District, για να επισκεφτούν μερικά από τα αγαπημένα τους μέρη και για να συναντηθούν με φίλους και μέλη της ευρύτερης οικογένειας τους.

Ο Τάσκερ έχει διαγνωστεί με πρώιμη άνοια, με την εξελισσόμενη ασθένειά του να επιβαρύνει τη σχέση τους. Βρίσκεται στη μέση της συγγραφής ενός βιβλίου, αλλά παλεύει με αυτό, αρνούμενος να το δείξει στον Σαμ. Ο Σαμ είναι ένας πιανίστας/συνθέτης που προετοιμάζεται για αυτό που λέει ότι θα είναι η τελευταία του live εμφάνιση.

Supernova: Οι Συντελεστές

Ο Χάρι Μακκουίν υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της τρυφερής ιστορίας του Σαμ (Κόλιν Φερθ) και του Τάσκερ (Στάνλεϊ Τούτσι). Ανώτερο από το σενάριο και κάποιους από τους διαλόγους, είναι η υποκριτική των δύο πρωταγωνιστών. Η οικειότητα ανάμεσα σε Φερθ και Τούτσι απογειώνουν την ταινία, αφού το παίξιμο τους είναι πολυεπίπεδο: Πέρα από τις ατάκες είναι τα βλέμματα, η γλώσσα του σώματος, οι σιωπές τους που δίνουν βάθος και όγκο στην ταινία.
Το Supernova θα έχανε ένα 50% της ατμόσφαιράς του αν δεν υπήρχε ο Ντικ Πόουκ, ο οποίος παρουσιάζει μοναδικά φυσικά τοπία της αγγλικής υπαίθρου.

Supernova: Κριτικές


Η ταινία επιλέχθηκε για τα Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπου έκανε πρεμιέρα. Στο Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ένα 90% από 200 θετικών κριτικών αναφέροντας: «Με την καθοδήγηση των συγκινητικών παραστάσεων από τον Κόλιν Φερθ και τον Στάνλεϊ Τούτσι, το Supernova είναι μια συγκλονιστική ματιά στο συναισθηματικό κόστος που έρχεται με την αποδοχή της θνησιμότητας».
Το Supernova ήταν η επιλογή των Γκλεν Κένι, κριτικού των New York Times, ο οποίος αναφέρεται στο φιλμ ως «θεαματικά συγκινητικό». Η έγκριτη Washington Post τη βαθμολόγησε με το απόλυτο (τέσσερα στα τέσσερα αστέρια). Ο Τζάστιν Τσανγκ των Los Angeles Times έγραψε πως δεν πρέπει να χάσετε τη συγκεκριμένη ταινία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το 2022, το Supernova ψηφίστηκε ως μία από τις «Καλύτερες βρετανικές ταινίες του 21ου αιώνα» σε δημοσκόπηση από κριτικούς.