Δεν είμαστε στα 90s όταν έβγαινε η μία καλή ρομαντική κομεντί μετά την άλλη. Ούτε υπάρχουν οι ηθοποιοί για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, ούτε τα σενάρια, ούτε η εποχή τα σηκώνει τόσο πολύ, τόσο πολλά. Αυτό εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, γιατί το Big Sick (Έρωτας μετ’ Εμποδίων) γέννησε τόσο ευχάριστη έκπληξη όταν βγήκε, το 2017. Και γιατί είμαστε χαρούμενοι που το Ertflix μας το προσφέρει στη λίστα του.

Γράφει ο Γιώργος Καραχάλιος

Για ποιο λόγο άραγε μας αρέσουν οι rom-com; Μάλλον επειδή μιλούν απευθείας «μέσα» μας, κάτι που εξ ορισμού γεννά οικειότητα, ζεστασιά, αυτό το περιζήτητο feel good στοιχείο. Δεν είναι ταινίες που σου αλλάζουν τη ζωή. Είναι όμως ταινίες που έχουν τη δύναμη να σε κάνουν να νιώσεις όμορφα – κι αυτό δεν είναι μικρό πράγμα.

Συχνά πάντως πάσχουν στη διάρκεια. Έχουν καλές ιδέες, καλές στιγμές, ειδικά στην αρχή, αλλά αδυνατούν να βρουν ρυθμό και συνοχή ως το φινάλε. Λειτουργούν δηλαδή αποσπασματικά και αυτή η έλλειψη χαλάει το αποτέλεσμα.

Εκεί λοιπόν που η αφήγηση πρέπει να φορτσάρει, το πράγμα δεν πάει κατά το επιθυμητό. Γίνεται γλυκανάλατο (κι ας είναι αυτό ενίοτε ένοχη απόλαυση), πιο «ίσιο» με σκοπό να αφήσει πίσω την ειρωνεία και τον κυνισμό και να σε πάει στο happy ending.

The Big Sick στο Ertflix

Το The Big Sick δεν είναι έτσι. Ή όχι ακριβώς έτσι. Πλημμυρίζει από γοητεία και γλυκύτητα, σε βυθίζει σε μια σκόπιμη σοβαρότητα ακριβώς στο σημείο που άλλες ταινίες του είδους συνηθίζουν να συμβιβάζονται. Το ότι κάποια στιγμή η βασική πρωταγωνίστρια σε κώμα, ανατρέπει τη ροή με έναν τρόπο που «φιλμικά» κάνει τη διαφορά.

Παραμένει τρυφερό, συγκινητικό, αστείο ακόμα και στις πιο αμήχανες στιγμές του. Κι αυτή η ατέλεια είναι που μας κάνει να νιώθουμε πιο δικά μας τα πρόσωπα που βλέπουμε επί οθόνης.

Το Ertflix έχει αυτό που θες για να τελειώσει όπως πρέπει το τριήμερο

Το ότι είναι based on a true story προφανώς και μόνο τυχαίο δεν είναι στο «πώς πάει» η δουλειά. Η πρώτη ύλη είναι παρμένη από την προσωπική ζωή των συν-σεναριογράφων της, που είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι: του Πακιστανοαμερικανού standup comedian και ηθοποιού Κουμαΐλ Ναντζανί και της Έμιλι Βι Γκόρντον. Ο Ναντζανί παίζει τον εαυτό του, μια νεότερη βερσιόν του εαυτού του πιο σωστά, ενώ την στο real life γυναίκα του υποδύεται on screen η Ζόι Καζάν.

Να πώς τσουλάει το story όπως μας το συνοψίζει το Ertflix: «O Κιουμέλ, ένας ανερχόμενος κωμικός γεννημένος στο Πακιστάν, γνωρίζει την φοιτήτρια Έμιλι σε μία από τις Stand-up Comedy παραστάσεις του. Ενώ η γνωριμία τους ξεκινάει σαν one night stand, εξελίσσεται σύντομα σε μία όμορφη σχέση.

Όσο σοβαρεύει η κατάσταση τόσο μπερδεύονται οι ζωές και των δύο, και κυρίως του Κιουμέλ που δυσκολεύεται να αποκαλύψει στους παραδοσιακούς μουσουλμάνους γονείς του ότι είναι ερωτευμένος με μία Αμερικανίδα».

The Big Sick στο Ertflix

Σαν να εξηγείται πιο καθαρά το γιατί στα ελληνικά επιλέχτηκε να αποδοθεί το The Big Sick ως Έρωτας μετ’ Εμποδίων – όχι πως μας… αρέσει πάντως για τίτλος. Παραείναι τετριμμένο. Θα θέλαμε κάτι πιο πρωτότυπο, έτσι για τη διαφορετικότητα που θα έδινε περισσότερο «πάτημα» αναγνώριση σε μια ταινία που αξίζει περισσότερα από όσα έχει πάρει.

Δεν λέμε πως θα δεις κάτι το επαναστατικό – ίσα ίσα. Στη βάση της είναι συντηρητική ταινία ακόμα και στο πώς «εκθέτει» τους κανόνες και τις συμβάσεις, κυρίως για τις πολιτισμικά μικτές σχέσεις.

Ωστόσο και αυτό είναι το ουσιώδες, το χαίρεσαι. Με το που τελειώσει θα σου αφήσει μια γλυκιά γεύση. Και είναι μια πολύ καλή ιδέα για να «σβήσεις» ωραία την Καθαρά Δευτέρα, το πρώτο αυτό τριήμερο μέχρι το… επόμενο. Μπες Ertflix λοιπόν και είσαι κομπλέ.

Πάτα ΕΔΩ για να δεις στο Ertflix το The Big Sick