Αυτή η σπίθα, η σεναριακή. Η φοβερή ιδέα που αποτελεί τη βάση, την αρχή. Τι θα συνέβαινε αν τα εν οίκω ήταν και… εν δήμω; Τι θα συνέβαινε αν μας «ξεγύμνωναν» από το σύγχρονο alter ego μας – λέγεται και κινητό; Όσο παρακολουθείς το «Οι Τέλειοι Ξένοι» (Perfetti Sconosciuti), διαθέσιμο σε μας μέσω Ertflix, νιώθεις πως κάτι πολύ σωστό συνέβη εκεί πέρα. Κάτι πολύ έξυπνο και δυνατό. Με προεκτάσεις που βρίσκουν μια τρόπον τινά ισορροπία, εκεί στους διαδρόμους του γοητευτικού και του τρομακτικού – ενίοτε συγκλίνουν.

Είναι όλα εκεί, σε αυτή τη μικρή συσκευή. Η ζωή μας, ο εαυτός μας. Σκέψου αυτόν τον αγνό τρόμο που νιώθεις όταν ξεχνάς κάπου το κινητό σου τηλέφωνο. Πως νιώθεις «γυμνός», ελλιπής. Είναι μια μεγάλη συζήτηση τι λέει αυτό για μας, ως είδος, και πώς φτάσαμε ως εκεί – δεν θα την κάνουμε τώρα.

Οι Τέλειοι Ξένοι στο Ertflix

Θα αφήσουμε την εικόνα της ταινίας να μιλήσει, τα λέει άλλωστε εξαιρετικά. Να συνοπτικά η υπόθεση του «Τέλειοι Ξένοι» όπως μας τη δίνει το Ertflix: «Επτά μακροχρόνιοι φίλοι μαζεύονται στο σπίτι του ενός, για δείπνο.  Όταν αποφασίζουν να μοιραστούν μεταξύ τους το περιεχόμενο κάθε μηνύματος, email και κλήσης που λαμβάνουν, πολλά μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και οι ισορροπίες διαταράσσονται».

Έχουν γίνει περισσότερα από 18 (!) remake της ταινίας, επίδοση που την έχει βάλει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.  Το είδαμε και στα ελληνικά σε σκηνοθεσία-απόδοση του Θοδωρή Αθερίδη. Το έχουμε δει και στο (ελληνικό) θέατρο. Είναι άλλωστε ολοφάνερο πως ως έργο διαθέτει τέτοια δομή (θεατρική δηλαδή). Αυτό όμως έρχεται και δένει άρτια σε κινηματογραφικό επίπεδο.

Ο ρυθμός, οι εναλλαγές, όλα είναι όπως πρέπει για να υποστηρίξουν και να αναδείξουν την πρώτη ύλη.  Ωστόσο, γνώμη μας, σαν το πρωτότυπο δεν έχει. Κι αυτό ακριβώς έχει για μας το Ertflix, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Πάολο Τζενοβέζε – grazie!

Οι Τέλειοι Ξένοι στο Ertflix

Το Ertflix έχει την ταινία που θα σε κρατήσει απόψε εκεί

Είναι αρκετά πιθανό βλέποντας ή ξαναβλέποντας (μια φορά δεν είναι αρκετή) το «Τέλειοι Ξένοι» να αισθανθείς άβολα, αμήχανα. Είναι επειδή κάνεις προβολή του τι θα μπορούσε να συμβεί αν ήσουν εσύ στη θέση των πρωταγωνιστών.

Δεν υπάρχει κάτι άσχημο σε αυτήν την παραδοχή. Κανείς δεν θέλει να μπαίνουν με το ζόρι στον προσωπικό του χώρο. Από την άλλη, τα μυστικά, τα ψέματα, είναι αυτά που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με τους γύρω μας, αυτά που μας αποξενώνουν. Κι ίσως αυτό είναι μια παράπλευρη αφορμή για να στοχαστούμε σχετικώς.

Δεν είναι βέβαια δα και απαραίτητη η υπερανάλυση. Αρκεί η εμπειρία της θέασης. Σε γεμίζει, σε οπλίζει με τη χαρά του καλά ξοδεμένου τηλεοπτικά χρόνου. Αν είσαι σπίτι λοιπόν και ψάχνεις τι να δεις απόψε, μην το σκέφτεσαι πολύ. Μπες στο Ertflix, αναζήτησε το «Τέλειοι Ξένοι» και πάτα το play. Ένα 7,7 στο Imdb βρίσκεται μόλις ένα «κλικ» μακριά σου.