Κάποιος διάγει μια ζωή τακτοποιημένη, θαρρείς και μπαίνουν όλα σε κουτάκια – όχι απαραίτητα από επιλογή. Και ξάφνου συμβαίνει κάτι και όλα αλλάζουν. Τίποτα δεν είναι όπως πριν, ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του που δεν ήξερε, χάνει τον εαυτό του και βρίσκει κάτι άλλο, γοητευτικό μα και επικίνδυνο. Σε ψήνει ως πρώτο άκουσμα; Ε, τότε έχεις συμπληρωμένο το μεγαλύτερο «τικ» στα ζητούμενα που θα σε κάνουν να πατήσεις απόψε το play στο Ertflix και να βυθιστείς στο The Best Offer (Το Τέλειο Χτύπημα / La Migliore Offerta).

To Imdb δεν είναι… Ευαγγέλιο, αλλά όταν βλέπεις εκεί βαθμολογία 7,8 όπως εν προκειμένω, καταλαβαίνεις με τη μία πως έχεις να κάνεις με κάτι πολύ πάνω του μέσου όρου. Κι όντως. Είναι ο ορισμός της ταινίας που σε κερδίζει λίγο λίγο και σταδιακά πολύ.

Για κοντά 2 ώρες (125 λεπτά για την ακρίβεια) δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη, ανυπομονείς για το τι θα γίνει, πώς θα γίνει, σε συνεπαίρνει η υποβλητική ατμόσφαιρα. Οι ανατροπές στην πλοκή μόνο λίγες δεν είναι μέχρι να φτάσουμε σε ένα γκραν φινάλε, με όλους του συμβολισμούς που αυτό κουβαλάει – για προφανείς λόγους δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Είναι ακατανόητη η χλιαρή υποδοχή που είχε το The Best Offer από τους κριτικούς το 2013, όταν και βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τι να πούμε, ίσως είδαν… άλλη ταινία. Ή τέλος πάντων, γούστα είναι αυτά, το αφήνουμε εκεί και πάμε παρακάτω. Το κοινό άλλωστε, έχει αγκαλιάσει την ταινία και σε τελική ανάλυση αυτό κρίνει το τελικό ζύγι.

Τι κάνει τόσο ιδιαίτερη αυτήν την ταινία στο Ertflix

Ο πάντα ξεχωριστός Τζέφρι Ρας είναι απλώς καταπληκτικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δίνει ρεσιτάλ, κάθε συναίσθημα (και είναι ένα roller coaster αυτών που νιώθει ο ήρωας που υποδύεται) το αποδίδει στο ακέραιο. Δίπλα του, η Σίλβια Χουκς είναι μυστηριώδης, σαγηνευτικά όμορφη και αρκούντως πειστική στο ρόλο της, στις μεταπτώσεις της.

Στη σκηνοθεσία ο Τζουζέπε Τορνατόρε, που μας έχει χαρίσει εξαιρετικές ταινίες (το αριστουργηματικό Σινεμά ο Παράδεισος, το συγκινητικό «Ο Θρύλος του 1900» και τη «Μαλένα» με την Μόνικα Μπελούτσι) προσθέτει ακόμα μια δυνατή στιγμή στην περιορισμένη αριθμητικά, αλλά τόσο ποιοτική και αισθητικά ξεχωριστή, φιλμογραφία του.

Ένα αποτέλεσμα που δένει εξαιρετικά με το soundtracκ του θρυλικού Ένιο Μορικόνε. Μια ερωτική ταινία με στοιχεία θρίλερ που όμως δεν είναι θρίλερ, αφού δεν έχει φόνους, σκοτωμούς, αστυνομία και όπλα.

Κι αν θες κι άλλες λεπτομέρειες, το Ertflix μας δίνει μια αρκούντως κατατοπιστική σύνοψη για την υπόθεση του: Ο Βέρτζιλ Όλντμαν είναι ένας εξαιρετικός εκτιμητής, δημοπράτης και συλλέκτης έργων τέχνης. Εκκεντρικός, σνομπ και ανορθόδοξος δεν αφήνει περιθώριο σε κανέναν και ειδικά στο αντίθετο φύλο να τον πλησιάσει.

Όταν η Κλερ, μια κληρονόμος που πάσχει από αγοραφοβία, ζητάει τη βοήθεια του, ο Βέρτζιλ θα αισθανθεί μια ακαταμάχητη έλξη για εκείνη. Το μυστήριο που καλύπτει την πελάτισσα του θα τον παρασύρει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια που θα του αλλάξει τη ζωή.

Μην το σκέφτεσαι και πολύ, σου λέμε εμείς. Βράδυ καθημερινής, θες να δεις κάτι (πολύ) ωραίο επί οθόνης, να σε παρασύρει σε ένα σαγηνευτικό ταξίδι; Ε τότε μπες στο Ertflix και πάτα το play, Καλύτερη… προσφορά από το The Best Offer δύσκολα θα πετύχεις…