Το περιμέναμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία αυτό το φινάλε. Οι «17 Κλωστές» είναι η μόνη ελληνική σειρά που μας έκλεισε τις Δευτέρες σπίτι ώστε να την παρακολουθήσουμε στην Cosmote Tv. Χθες ολοκλήρωσε τον κύκλο της, μετά από 6 απολαυστικά επεισόδια, και πλέον μπορούμε να γράψουμε και επίσημα πως από το πρώτο επεισόδιο μέχρι το τελευτταίο, είδαμε μια σειράρα. Ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Σε αυτό συνέβαλλαν όλα: Το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια και οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών και δη του Πάνου Βλάχου, άγγιξαν την τελειότητα. Μια παραγωγή που έδειξε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο πως θα κέρδιζε το στοίχημα. Και τελικά το κέρδισε.

Είναι πλέον γνωστό πως οι «17 Κλωστές», που βασίστηκαν στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, παρουσίασαν την ιστορία του Αντώνη Καστελλάνη, που σκότωσε 15 συγχωριανούς του. Αυτή ήταν και η μαζικότερη δολοφονία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Κύθηρα, το 1909. Τα επεισόδια ξετύλιξαν υπέροχα το κουβάρι των γεγονότων, χωρίς περαιτέρω φανφάρες που ίσως έκαναν κοιλιά στη σειρά, καταλήγοντας στο μεγάλο φινάλε, εκεί όπου ο άλλοτε φιλήσυχος τσαγκάρης, πήρε την εκδίκησή του.  

17 Κλωστές / COSMOTE TV

Το φινάλε της σειράς «17 Κλωστές» ήταν συγκλονιστικό και συγκινητικό. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Σε πολλά σημεία σε καθήλωνε τόσο, που απλά δεν μπορούσες να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Στο τέλος δεν ήξερες ποιον να λυπηθείς περισσότερο: Τον Αντώνη Καστελλάνη και όλη την αδικία και κοινωνική πίεση που βίωσε ή τα αθώα θύματά του; Όλους μάλλον.

Είναι τρομερό να αντιλαμβάνεσαι το πώς αυτός ο άνθρωπος «στραγγαλίστηκε» από αυτή την πίεση της επαρχιώτικης κοινωνίας και οδηγήθηκε στο μίσος και την εκδίκηση. Και όλα αυτά από μία στιγμή, από μία ζήλεια. Ο Πάνος Βλάχος πραγματικά υποδύθηκε αυτόν τον ρόλο υπέροχα. Δεν είναι εύκολο να πλαισιώσεις έναν χαρακτήρα που φτάνει σε ακραία συναισθήματα. 

Από την άλλη, ο Σωτήρης Τσαφούλιας στις «17 Κλωστές» αποτύπωσε με μαεστρία την βαθιά πατριαρχική κοινωνία και «έσπασε» υπέροχα τα δεσμά του με το σκοτεινό και επιτυχημένο «Έτερος Εγώ», για να καταπιαστεί με μία σειρά εποχής βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Γι’αυτό και αυτή η σειρά ήταν μία από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές που είδαμε τελευταία.