Περιμέναμε την πρεμιέρα με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Άλλωστε, είναι μήνες που η νέα παραγωγή της COSMOTE TV, «17 Κλωστές», έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, και το δικό μας. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σωτήρη Τσαφούλια, που «σπάει» τα δεσμά του με το σκοτεινό και επιτυχημένο «Έτερος Εγώ» και καταπιάνεται με μία σειρά εποχής, βασισμένη σε αληθινή ιστορία, και υπό την μαεστρία των Μιρέλλα Παπαοικονόμου και Κάτια Κισσονέργη στο σενάριο, οι «17 Κλωστές» είναι αναμφίβολα μια παραγωγή που σε κερδίζει αμέσως.

Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε, χθες, και σύντομα καταλάβαμε γιατί είναι μια σειρά εποχής που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Αν ήταν στο χέρι μας, θα παρακολουθούσαμε τα 6 επεισόδια μονοκοπανιά, ωστόσο αρκεστήκαμε (αναγκαστικά, μη φανταστείτε ότι το θέλαμε) στα πρώτα 40 λεπτά αυτή της πολύκροτης ιστορίας.

Κραυγές και αίμα που κυλάει. Με αυτό το πλάνο ξεκινούν οι «17 Κλωστές», που λειτουργεί ως προοικονομία της φρικτής και μαζικής δολοφονίας που συντάραξε τα Κύθηρα, το 1909. Και στη συνέχεια, ο άνθρωπος που η φήμη του ταξίδεψε στην ελληνική κοινωνία, ο Αντώνης Καστελλάνης, που τον υποδύεται ο Πάνος Βλάχος.

Βρώμικος, κουρασμένος, αποστεωμένος, οδηγείται από το κελί της απομόνωσης στο γραφείο του διευθυντή φυλακών, στο Ναύπλιο.Και πριν καλά καλά περιμένεις να δεις την εξέλιξη των γεγονότων, κάνεις την πρώτη σκέψη: Πώς ένας φιλήσυχος τσαγκάρης, αγαπητός στα Κύθηρα, μεταπήδησε στην καλά κρυμμένη και σκοτεινή εκδοχή του εαυτού του;

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «17 Κλωστές»

Ο χρόνος γυρνάει πίσω. Στα Κύθηρα του 1909, με τα προξενιά, τα γλέντια, την κατώτατη θέση της γυναίκας, τα ανισόρροπα κοινωνικά στρώματα, τα όργανα της τάξης που υπακούν στους δολοπλόκους δυνατούς και τους πλούσιους και κάνουν τα στραβά μάτια, όλα αποτυπώνουν πλήρως τα στοιχεία που συντελούσαν την -τότε- ελληνική κοινωνία.

Ο Αντώνης Καστελλάνης είναι ο κεντρικός μας ήρωας, ένας φιλήσυχος άντρας, ένας διάσημος λυράρης που μαγεύει και ξεσηκώνει με το παίξιμο της λύρας του στα γλέντια, το παιδί που κάνει περήφανους τους γονείς του, ένας τσαγκάρης ευγενικός και σεβαστικός προς τον άνθρωπο που τον βοήθησε να μάθει την τέχνη της μεταποίησης υποδημάτων, ένας άνθρωπος που δεν είχε κανείς να πει κακό λόγο. Μια στιγμή όμως αρκεί για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, μια στιγμή αρκεί για να ακροβατήσει σε «17 Κλωστές».

Ο Καστελλάνης δεν δίνει δικαιώματα, ίσα-ίσα ερωτεύεται μια κοπέλα από διπλανό χωριό και αμέσως αποφασίζει να τη ζητήσει σε γάμο, ως είθισται. Κι όμως παρατηρώντας τον ήρωά μας στις «17 Κλωστές», και γνωρίζοντας πως η ιστορία του δεν έχει «το ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα», συνεχώς τριβελίζει το μυαλό μας αυτή η σκέψη που προείπαμε, το πώς δηλαδή μπορεί να γυρίσει το μυαλό ενός ανθρώπου.

Την κοινωνική πίεση που τον «στραγγαλίζει» και τον οδηγεί στο μίσος και την εκδίκηση. Ένας ξέφρενος χορός συναισθημάτων, με την ερμηνεία του Πάνου Βλάχου να παίζει καταλυτικό ρόλο και να προκαλεί αυτή την ανατριχίλα. Την οποία να πούμε σε αυτό το σημείο, πως την μεταφέρει υπέροχα και η μουσική επένδυση της σειράς.

17 Κλωστές Cosmote Tv σειρά

Το υπέρμετρο ταλέντο του Πάνου Βλάχου και η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ερμηνεία του μας παρασέρνει. Ο Πάνος Βλάχος είναι από τα πρόσωπα στον χώρο της υποκριτικής που απολαμβάνεις να τα βλέπεις. Για τις «17 Κλωστές» φάνηκε πως έκανε τον ρόλο δικό του. Δεν είναι εύκολο να πλαισιώσεις έναν χαρακτήρα που οδηγείται σε ακραία συναισθήματα, που βιώνει την αδικία σε όλο της το μεγαλείο. Ανυπομονούμε πραγματικά να δούμε τον ίδιο στην συνέχεια.

Από την άλλη, η σκηνοθεσία. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έχει δώσει σε αυτή την παραγωγή της Cosmote Tv, ένα υπέροχα σκηνοθετημένο true crime story. Η ματιά του Έλληνα σκηνοθέτη για την αποτύπωση της βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας, της ξεχασμένης (;) επαρχιώτικης Ελλάδας και τον δυσβάσταχτο πόνο, είναι εκείνη που κάνει τις «17 Κλωστές» κάτι παραπάνω από μια σειρά εποχής.

Οι «17 Κλωστές» που βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, είναι μια παραγωγή της COSMOTE TV, ενώ η εκτέλεση παραγωγής γίνεται από την «Tanweer Productions». Θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα, στις 23:00, αποκλειστικά στο COSMOTE CINEMA 1HD. Αμέσως μετά την προβολή του στο κανάλι, κάθε νέο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο on demand.