Η 1η σεζόν ήταν αυτή της αποκάλυψης, μια πολυεπίπεδη έκπληξη ευτυχίας. Σε ένα φρενήρες τέμπο, μια μόνιμη αγωνία για ένα εν τέλει τεράστιο και ηχηρό «Yes (ρε) Chef!». Η 2η σεζόν, έριξε ρυθμούς. Έδωσε χρόνο και χώρο σε όλους τους ήρωες, με την οικειότητα που μόνο μια ειλικρινής και βαθιά ανθρώπινη σχέση μπορεί να χτίσει. Και η 3η σεζόν του The Bear; Τι μας επιφυλάσσει άραγε η 3η σεζόν του The Bear;

Γράφει ο Γιωργος Καραχάλιος

Ό,τι και να ‘ναι αυτό, δεν αμφιβάλλουμε κατ’ ελάχιστο, θα είναι εξαιρετικό. Γιατί αυτή η σειρά, και το έχει αποδείξει με πολλούς περισσότερους του ενός τρόπου, μπορεί και θέλει να κάνει τα πράγματα αλλιώς. Εμπνευσμένα, μοναδικά.

Με 6 βραβεία στα πρόσφατα Emmy (όσα και το Succession) το The Bear επισφράγισε με ντοκουμέντα αυτό που όσοι έχουν δει, γνωρίζουν: Είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές της αμερικανικής τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια. Ένα φαινόμενο.

Ο Τζέρεμι Άλαν Γουάιτ έγινε σταρ παγκοσμίου μεγέθους με το ρόλο του ως Κάρμι. Ήταν μάλλον… καρμικό. Με την έννοια πως έχει όλο το πακέτο, από πλευράς ερμηνευτικού ταλέντου και εμφάνισης, για να υποστηρίξει αυτά τα φώτα, τη λάμψη. Απολύτως φυσιολογική και δίκαιη η βράβευσή του ως καλύτερος ηθοποιός κωμικής σειράς – μην σας ξενίζει το «κωμικής», είναι ο τρόπος που βρήκαν να κάνουν διάκριση με το δράμα, να βραβεύουν περισσοτέρους.

Είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Γιατί όλοι παίζουν καταπληκτικά, όλες οι ερμηνείες είναι δουλεμένες σε βαθμό τελειότητας. Άγιο Εντεμπίρι και Έμπον Μος- Μπάκρατς για παράδειγμα, επίσης πήραν Emmy (α’ γυναικείου και β’ ανδρικού αντίστοιχα) και αυτό ήταν το σωστό.

Ακόμα και οι guest παρασύρονται στο δημιουργικό οργασμό που γεννά το The Bear. Legendary το επεισόδιο του 2ου κύκλου με το flash back στο οικογενειακό τραπέζι, με Τζέιμι Λι Κέρτις και Τζον Μπέρνταλ. Σε χτυπάει με ασύγκριτη ορμή, μια καθηλωτική, συγκλονιστική και ανατριχιαστική εμπειρία. Πόσα συναισθήματα χωράνε στον τηλεοπτικό πεπερασμένο χρόνο; Όσα υπάρχουν, είναι η απάντηση αφότου δεις αυτό το έπος.

Η 1η σεζόν ήταν αφιερωμένη στην προσπάθεια του Κάρμι να σώσει το μαγαζί του αδελφού του κόντρα σε όλες τις πιθανότητες – spoiler, τα κατάφερε. Η 2η σεζόν μας παρουσίασε την προετοιμασία της μετάλλαξης της επιχείρησης, από σαντουιτσάδικο σε wannabe «μισελενάτο».

Δεν είχε πολύ μαγειρική, ήταν περισσότερο ένας διάλογος, μια αναζήτηση. Η παύση της συλλογικής έντασης προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στο άτομο, ως προετοιμασία για να βγει μετά ξανά η ομάδα μπροστά. Το πώς θα πάει το εγχείρημα θα μας το απαντήσει το part 3. Με τη δράση να επιστρέφει στην κουζίνα, όπως σαφώς μας έχουν προϊδεάσει οι συντελεστές και όπως μοιραία πρέπει να συμβεί.  

Για την 3η σεζόν του The Bear ξέρουμε όσα… πρέπει

Αφήσαμε τον Κάρμι κλειδωμένο στο ψυγείο του ρεστοράν τη μέρα του opening, να καταρρέει ψυχολογικά και να αρνείται ξανά στον εαυτό του το δικαίωμα στη χαρά. Καιγόμαστε από επιθυμία να συμβεί το αντίθετο, να νικήσει δηλαδή αυτή η βασανισμένη ψυχή, επιτέλους και αμετάκλητα, τους προσωπικούς του δαίμονες. Ομοίως αδημονούμε για την περαιτέρω εξέλιξη των υπόλοιπων χαρακτήρων, πώς θα πάει το extreme makeover που υποβλήθηκε το πάλαι ποτέ The Beef και νυν The Bear, να δούμε ξανά την Τζέιμι Λι Κέρτις…

Γενικώς, οι λεπτομέρειες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Ο Γουάιτ, για παράδειγμα, έλεγε τις προάλλες πως ξέρει πως οι σεναριογράφοι έχουν προχωρήσει με υλικό για αρκετές σκηνές, αλλά ότι ο ίδιος προσωπικά, ακόμα δεν έχει διαβάσει ούτε λέξη. «Αυτό που γνωρίζω είναι πως θα περάσω μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου γνωρίζοντας διάφορους σεφ. Και ότι θα συνεργαστούμε ώστε να είμαι έτοιμος να κάνω περισσότερα πράγματα on camera και να δουλέψουμε το μενού».

Μεταξύ μας, καλύτερα. Ναι, θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα, από την άλλη όμως, η γοητεία αυτής της σειράς είναι το αναπάντεχο, το διαφορετικό. Κόντρα σε ό,τι συμβαίνει με πολλές άλλες εξ Αμερικής τηλεοπτικές δημιουργίες, κάθε λεπτό έχει νόημα, δεν έχουν μπει σκηνές απλώς και μόνο για να «αυγατέψει» η διάρκεια των επεισοδίων.

Αυτή η συνεκτικότητα, η ιεράρχηση στιγμών είναι σε τελική ανάλυση και αυτό που απογείωσε το The Bear κάνοντάς το τόσο αγαπητό σε τόσο πολύ κόσμο. Σε σέβεται απόλυτα ως θεατή, σε θέλει κοινωνό, σε θέλει κομμάτι του.  

Το πότε ακριβώς θα βγει on air η 3η σεζόν από το Hulu, από την πλατφόρμα του Disney+ στα μέρη μας, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Θα είναι πάντως μέσα στο 2024, μάλλον το φθινόπωρο αν αρχίσουν τα γυρίσματα την άνοιξη. Το κρατάμε ως υπόσχεση, θα είμαστε εκεί. Σεφ. Ω ναι, σεφ.