Τι θα πει «χειρότερες ταινίες της χρονιάς»; Ποιος κρίνει μια ταινία, όταν σίγουρα έχουν υπάρξει άνθρωποι που τις είδαν έστω ευχάριστα; Πολλές φορές διυλίζουμε τον κώνωπα σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά σάιτ στο εξωτερικό που πάνε για κάποιον λόγο να κρίνουν με αυστηρά κριτήρια ταινίες που φτιάχτηκαν για να είναι εύκολες και cheesy, ήταν αυτός ο σκοπός τους.

Σε κάποιες λίστες θα δει κάποιος το Exctraction 2 ή το Magic Mike XXL. Για ποιον λόγο; Δεν εξυπηρέτησαν τον σκοπό τους; Και με το παραπάνω, θα πω εγώ.

Ποιες είναι οι χειρότερες ταινίες της χρονιάς; Όχι αυτές που έχουν χαμηλή βαθμολογία στο IMDB ή αυτές που δεν άρεσαν στους κριτικούς, εντός κι εκτός. Αυτοί είναι γνωστοί ξινόψυχοι που δεν δίνουν τ’ αγγέλου τους νερό. Οι χειρότερες ταινίες της χρονιάς είναι αυτές που δημιούργησαν συγκεκριμένες προσδοκίες και δεν ανταποκρίθηκαν.

Αυτές είναι οι 7 χειρότερες ταινίες της χρονιάς

Beau Is Afraid

Αμφιταλαντεύτηκα πολύ για το αν θα μπει στη λίστα. Η αλήθεια είναι πως όταν είδα την ταινία τον Απρίλιο που κυκλοφόρησε, δεν τη θεωρούσα ταινία που θα έμπαινε στις χειρότερες ταινίες της χρονιάς. Πέρασαν όμως οι μήνες, την επεξεργάστηκε το μέσα μου, επεξεργάστηκε αυτή την πολυπλοκότητα του Άρι Άστερ και κατέληξα πως το μέγεθος των προσδοκιών που άφησε η συνεργασία του Άστερ με τον Φοίνιξ, δεν προσεγγίστηκε ούτε στο ελάχιστον από την ταινία. Επίσης, Χοακίν δύο ταινίες κακές σε μια χρονιά (ναι, για το Ναπολέων λέω-ν), πάει πολύ.

Flash

Έγινε τόσος ντόρος για το Flash με τον Έζρα Μίλερ, αρκετοί από την DC άφηναν να διαρρεύσει πως είναι η ταινία που θα αλλάξει το στάτους της DC και θα εισάγει νέα εποχή, στο τέλος όμως, άνθρακες ο θησαυρός. Πολύ κακός ο Μίλερ ως Flash, κακό σενάριο, κακή σκηνοθεσία, κακός ο villain της ταινίας, μόνο Μάικλ Κίτον έσωσε κάπως τα προσχήματα.

Murder Mystery 2

Προφανώς και δεν περιμέναμε από τον Άνταμ Σάντλερ και τη Τζένιφερ Άνιστον να κάνουν κάτι συνταρακτικό, να κάνουν τον Πολίτη Κέιν των crime comedies. Αλλά η προχειρότητα και η αδιαφορία πρέπει να χτύπησε κόκκινο. Δηλαδή ο Σάντλερ έχει κάνει πολλές αρπαχτές, έχει κάνει πολλές ταινίες απλά και μόνο για να ικανοποιήσει το παιδί μέσα του και να περάσει καλά με τους φίλους του, αλλά εδώ το παράκανε.

Asteroid City

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βάλω Γουές Άντερσον στις χειρότερες ταινίες της χρονιάς. Κι ίσως είναι υπερβολική επιλογή όταν μιλάμε για μια ταινία με αυτό το καστ. Όμως, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και βλέποντας το Asteroid City, ένιωσα σα να βλέπω το French Dispatch, απλά σε διαφορετικά χρώματα. Οι προσδοκίες για αυτή την ταινία ήταν πολύ υψηλές και στο τέλος, το μόνο που έχει να θυμάται κανείς, είναι την Σκάρλετ Γιοχάνσον και τη γυμνή της σκηνή που είναι μια κινηματογραφική οπτασία.

Your Place or Mine

Ισχύει κι εδώ πάνω κάτω ό,τι έγραψα για τον Σάντλερ. Οκ, Άστον Κάτσερ και Ρις Γουίδερσπουν μαζί δε γίνεται να κάνουν κάτι άλλο πέραν ενός rom com στο Netflix. Άλλο το rom com όμως κι άλλο αυτό το νερόβραστο πράγμα που δεν ξέρεις καν αν πέρασες ευχάριστα βλέποντάς του. Του λείπει και το κάφρικο χιούμορ που χαρακτηρίζει τον Κάτσερ.

65

Θεωρητικά, ο συνδυασμός του sci-fi με το προϊστορικό και μυθολογικό, θα έπρεπε να είναι εχέγγυο επιτυχίας. Και η παρουσία του Άνταμ Ντράιβερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα έπρεπε να ενισχύει αυτό το εχέγγυο. Πολλές θεωρίες όμως δεν επαληθεύονται και εδώ έχουμε μια παταγώδη ακύρωση της θεωρίας. Ο Άνταμ Ντράιβερ ίσως να λέει σε μερικά χρόνια ότι ήταν στο top-3 των χειρότερων ταινιών του.

Fast X

Θα μπορούσα να την αποκαλέσω και τη χειρότερη ταινία της χρονιάς; Θα μπορούσα. Θα το κάνω; Θα το κάνω. Σίγουρα θα έχουν υπάρξει χειρότερα εκτρώματα από το τελευταίο Fast, αλλά το ότι αυτό είναι και η νιοστή επιστροφή του franchise που θα έπρεπε να έχει τελειώσει 3 ταινίες πριν, καθιστά το Fast X ισχυρό διεκδικητή της κορυφής στις χειρότερες ταινίες της χρονιάς. 2 ώρες και 20 λεπτά με το απόλυτο τίποτα. Οκ, όχι απόλυτο. Παραδόξως, ο Τζέισον Μομόα, που δε φημίζεται για το υποκριτικό του ταλέντο, έδωσε ένα υπέροχο twist στον ρόλο του villain και μας έδωσε κάτι να κρατήσουμε. Κατά τ’ άλλα «τι χρώμα να βάψω τα νύχια μου;» την ώρα του σεξ!