Πίσω στο 2014 είχαμε την ευκαιρία να δούμε δύο από τις 10 καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Σειρές όμως που η 1η τους σεζόν ήταν το magnum opus και οι επόμενες έφθιναν. Το True Detective άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σειρές, αλλά η απόσταση από τη 2η σεζόν ήταν τεράστια. Το Fargo από την άλλη, είχε μια τρομακτικά καταπληκτική 1η σεζόν με Μπίλι Μπομπ Θόρντον και Μάρτιν Φρίμαν, είχε μια πολύ καλή 2η σεζόν, αλλά η 3η και η 4η έφεραν μάλλον μια καθίζηση.

Έχουν περάσει 9 χρόνια από το 2014 και το Fargo εξακολουθεί να υπάρχει, έχοντας, μαζί με την ταινία, ένα εύρος 27 ετών. Κι η 5η σεζόν του που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες και μπορείς να δεις μέσα από την πλατφόρμα της Cosmote TV (έχουν βγει τα 5 επεισόδια της σεζόν), έχει πολύ έντονη την αίσθηση της επανόδου, της επιστροφή στην κορύφωση που μας προσέφερε η 1η σεζόν.

Οκ, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο με τέτοια στοιχεία, όπως είχαν ο Θόρντον και ο Φρίμαν, έχουμε μια τριάδα, την Τζούνο Τεμπλ, τον Τζον Χαμ και τη Τζένιφερ Τζέισον Λέι (όλοι από Τζ- κι υπάρχει κι ο Τζο Κίρι), αλλά έχουμε την ίδια νοσηρή συνθήκη που προσέφεραν οι δύο χαρακτήρες του τότε.

Ο Λόρνε Μάλβο και ο Λέστερ Νάιγκαρντ της 1ης σεζόν, είναι η Ντότι Λιόν/Ναντίν Τίλμαν, η Λορέιν Λιόν και ο σερίφης Ρόι Τίλμαν.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο 2019, πάλι στα κεντρικά των ΗΠΑ, στη Μινεζότα και τη Βόρεια Ντακότα, εκεί όπου ο καιρός κάνει μάλλον τους ανθρώπους να χάνουν κάθε αίσθηση λογικής και μέτρου.

Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι η Ντότι, μια γυναίκα που έχει παντρευτεί με τον Γουέιν, έναν, μάλλον φλώρο, γιο της Λορέιν Λιόν, μιας αδυσώπητης και ξακουστής επιχειρηματία στην περιοχή, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της περισυλλογής των χρεών σε τράπεζες. Την αποκαλούν «Βασίλισσα των Χρεών» και είναι μια μάνα που έχει πνίξει τον γιο της, τον έχει ευνουχίσει, δεν επικροτεί καμία του επιλογή και συμπεριφορά και δεν δείχνει καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στη Ντότι, παρά το ότι έχει κάνει το εγγόνι της.

Fargo, η επαναφορά

Ο σερίφης της Βόρειας Ντακότα, ο Ρόι, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο είχε λογοδοθεί και παντρευτεί η Ντότι, η Ναντίν δηλαδή, αφού αυτό είναι το κανονικό της όνομα, και την έψαχνε για 19 χρόνια. Κι όταν την βρήκε από τυχαία αποτυπώματα, θέλησε να την κάνει ξανά δική του. Επειδή είναι σερίφης, δε σημαίνει πως ακολουθεί τον νόμο.

Προσλαμβάνει δύο τύπους για να την απαγάγουν και να του τη φέρουν, αλλά η Ναντίν δεν είναι ένα ελαφάκι, είναι τίγρης. Μια γυναίκα που έσβησε τα ίχνη της και το παρελθόν της για τόσα χρόνια, σε βαθμό που δεν το ανακάλυψε καν η γάτα Λορέιν Λιόν, δεν μπορεί να είναι ένα τόσο εύκολο θύμα.

Η Ντότι/Ναντίν καταφέρνει να σκοτώσει τον έναν από τους δύο απαγωγείς της, ο άλλος όμως είναι ένας διάβολος επί γης, ένας σεσημασμένος δολοφόνος και τρελός. Τόσο που τα βάζει με τον Ρόι, τον άνθρωπο που τον προσέλαβε, και αποφασίζει να κινηθεί όπως ο ίδιος ξέρει, σκοτώνοντας ό,τι βρίσκεται στον διάβα του.

Fargo θα πει μακελειό και αιματοχυσία και σε αυτά τα 5 επεισόδια έχουμε πάρει μια γερή δόση από αυτό, αναμένοντας τα επόμενα επεισόδια που θα έχουν την κορύφωση.

Fargo Τζον Χαμ

Το Fargo και ο Νόα Χόλι, ο σεναριογράφος της σειράς, μας δίνουν μια 5η σεζόν που ικανοποιεί τη δίψα για δράση, είναι από τις λίγες σειρές με επεισόδια 50+ λεπτών που δε σε κουράζουν, αλλά είσαι σε κάθε λεπτό σε εγρήγορση και επιτρέπει στους ηθοποιούς να ερμηνεύσουν με μεθοδολογία, κάτι που δεν είναι σύνηθες στην τηλεόραση.

Είναι τέτοια η φύση του Fargo που έχει αυτό το πλεονέκτημα. Κι αν τη Τζένιφερ Τζέισον Λέι την έχουμε δει σε πολλές καλές ερμηνείες, κι αν τον Τζον Χαμ τον γνωρίζουμε καλά, η Τζούνο Τεμπλ είναι η μεγάλη έκπληξη της σειράς.

Fargo 5η σεζόν

Ίσως η εικόνα της στο Ted Lasso να μας είχε πείσει ότι μέχρι εκεί πάει. Στο Fargo βλέπουμε να έχει ρίξει πολλή δουλειά στα χαρακτηριστικά του ρόλου της, στον τρόπο που μιλάει, στον τρόπο που περπατάει, στις εκφράσεις του προσώπου της, που καθηλώνει τον θεατή πάνω της.

Το Fargo είναι άτυχο γιατί σε αυτή την εποχή δε μπορεί να πάρει την εκτίμηση που του αξίζει. Μόνο από τις 3 εκ των 5 σεζόν, θα μπορούσε άνετα να θεωρείται ως σειρά καλύτερη κι από το Game of Thrones. Ναι, το έγραψα αυτό.

Κι επειδή είναι εβδομάδα που αρχίζουν άδειες και τα σχετικά, το να ξεκινήσεις σήμερα κιόλας το Fargo και να το πας σερί, είναι μια πολύ καλή προοπτική.