Έπειτα από 60 επεισόδια, τρεις ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ, το The Crown έριξε αυλαία με το επικό στιλ που μας έχει συνηθίσει στις συνολικά έξι σεζόν του. Στα δέκα χρόνια που διήρκεσε η σειρά, ο Πίτερ Μόργκαν κατάφερε να δημιουργήσει ένα υψηλής ποιότητας υπαρξιακό δράμα, για το οποίο θα μνημονεύεται για χρόνια.

Η συνέχεια της 6ης και τελευταίας σεζόν του The Crown ακολουθεί τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στη νέα χιλιετία και τις καινούργιες προκλήσεις που ανοίγονται, καθώς ο Ουίλιαμ και ο Χάρι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές από τον θάνατο της μητέρας τους, Νταϊάνα.

Με τη δημοτικότητα της βασιλείας να πιάνει ιστορικά χαμηλά, ο Ουίλιαμ παίρνει θέση στην κεντρική σκηνή, σε μια επανάληψη που διαιωνίζει το Στέμμα. Νέες θαυμάστριες, παλιοί παπαράτσι. Ο άτακτος της υπόθεσης είναι πλέον ο Χάρι, που θα τροφοδοτεί με νέα σκάνδαλα, πλέον. Όσο για τον πατέρα τους, κλείνει οριστικά τις προσωπικές του υποθέσεις όταν παντρεύεται την Καμίλα. Έτσι, θα έχει έναν σύντροφο ζωής παρέα στην αίθουσα αναμονής για την αίθουσα του θρόνου.

Η Ελισάβετ, το κεντρικό πρόσωπο του δράματος, βιώνει τα υπαρξιακά ερωτήματα που αναλογούν σε κάθε άνθρωπο της ηλικίας της. Ο Πίτερ Μόργκαν χρησιμοποιεί και πάλι το ίδιο εύρημα εικάζοντας και θέλοντας να επικοινωνήσει τις σκέψεις της. Χάνοντας την αδελφή της και τον τη μητέρα της, παρουσιάζει μια εκδοχή της Ελισάβετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μεν, πιο ανθρώπινη δε. Αν όλοι οι άνθρωποι σχεδίαζαν την κηδεία τους, ίσως το πάθαιναν και οι ίδιοι. Σε αυτό το ιδιότυπο Memento Mori, η Ιμέλντα Στόντον που την ενσαρκώνει δίνει την ερμηνεία της ζωής της.

Η γραφή του ίδιου του δημιουργού του The Crown, Πίτερ Μόργκαν, μοιάζει απαλλαγμένη από κάθε πίεση, καθώς οδεύει προς το μεγαλειώδες «It’s a wrap». Τα κωμικά στοιχεία στον τελευταίο κύκλο είναι περισσότερα από κάθε άλλη σεζόν, ενώ η «κλειδαρότρυπα» στη γνωριμία και τον έρωτα του Ουίλιαμ και της Κέιτ μοιάζει με αισθηματική ταινία των 1990s, αθώα και ρομαντική.

The Crown: Περίληψη, Σεζόν 6, Επ. 5-10

Μετά τον τυφώνα Νταϊάνα που έπληξε για δύο σεζόν το δημοφιλές σίριαλ, οι ιστορίες επανέρχονται στην κανονικότητα στον τελευταίο κύκλο του The Crown. Το Μπάκιγχαμ γίνεται και πάλι το κέντρο των εξελίξεων, αφού δίνει νέους πρωταγωνιστές: Πότε τον Ουίλιαμ, πότε τον Τόνι Μπλερ -κάποια χιλιόμετρα παραπέρα, στη Ντάουνινγκ Στριτ, πότε την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, στην οποία απευθύνει ένα «αντίο» στο ίδιο στιλ με αυτό της Νταϊάνα και του Ντόντι Αλ Φαγιέντ.

Επιστρέφοντας στις ρίζες του, λοιπόν, το 5ο επεισόδιο του The Crown αποτελεί μια ελεγεία στις πατρικές τύψεις. Με τον Ουίλιαμ να κατηγορεί τον πατέρα του για τον χαμό της Νταϊάνα, με τον Κάρολο να πασχίζει να επικοινωνήσει μαζί του, είναι ο πρίγκιπας Φίλιππος που θα καταφέρει τη συμφιλίωση μεταξύ του γιου του και του εγγονού του.

Κι αν η ειρήνη επιστρέφει ανάμεσα στους άντρες της βασιλικής οικογένειας, η Βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται στην ακριβώς απέναντι πλευρά. Το συμβολικό όνειρο που βλέπει, πως ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ, χρίζεται νέος Βασιλιάς της Αγγλίας αντικατοπτρίζει την απειλή που νιώθει για τον μάστερ της επικοινωνίας, νεαρό πρωθυπουργό. Η δημοσκόπηση που παραγγέλνει φανερώνει όλα όσα φοβάται: Ο αγγλικός λαός της έχει γυρίσει την πλάτη, συνέπεια των επιλογών της στη συνολική αντιμετώπιση του θέματος της Νταϊάνα.

Και αν δεν μπορεί να αλλάξει ένας ολόκληρος λαός, τότε μπορεί να αλλάξει η βασίλισσά του. Για αυτό και απευθύνεται στον λαοφιλή πρωθυπουργό για τον εκσυγχρονισμό του Στέμματος. Η απόρριψη όλων των προτάσεών του δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει παρακολουθήσει τη σειρά από το πρώτο επεισόδιο. Ωστόσο, μια μικρή βασιλική νίκη πάντα είναι καλοδεχούμενη για τη μονάρχη.

Οι φοιτητικοί έρωτες είναι οι καλύτεροι, σωστά; Τα πρώτα σκιρτήματα του Ουίλιαμ του προκαλούν μεγάλη νευρικότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Κέιτ, το αντικείμενο του πόθου του, είναι η πιο δημοφιλής και όμορφη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Συν τοις άλλοις, ο Ουίλιαμ έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο, τον οποίον δεν γνωρίζει: Η μητέρα της Κέιτ είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να έρθει κοντά η κόρη της με τον διάδοχο του θρόνου -ακριβώς όπως ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.

Τα πράγματα, όμως, δυσκολεύουν για εκείνον, έπειτα από κάποιους ατυχείς χειρισμούς του, για να γίνουν πρόβλημα όταν εκείνη θα συνάψει σχέση με έναν άλλον συμφοιτητή της. Ο ταραγμένος Ουίλιαμ σκέφτεται ως καλύτερη λύση τον τερματισμό των σπουδών του στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Για να γίνει ακόμη χειρότερη η φάση του, ο αδελφός του, Χάρι, δείχνει με κάθε τρόπο την απέχθειά του προς τον πατέρα τους, ενώ γίνεται ολοένα και πιο δύστροπος. Ένα μόνο μήνυμα από την Κέιτ, όμως, είναι αρκετό για να ξεχαστούν όλα.

Παράλληλα καθώς τα χρόνια περνούν η βασίλισσα Ελισάβετ θα έρθει αντιμέτωπη με την απώλεια αγαπημένων της προσώπων. Τα προβλήματα υγείας της αδελφής της φέρνουν στην επιφάνεια μια ξεχασμένη ιστορία από τα εφηβικά τους χρόνια, που φανερώνει μια άλλη Ελισάβετ, ατίθαση και νεανικά απερίσκεπτη. Μια ιστορία που η Ελισάβετ δεν ήθελε ποτέ να μοιραστεί με κανέναν.

Την ίδια στιγμή, η Κέιτ Μίντλετον απευθύνει το απόλυτο ερωτικό κάλεσμα προς τον Ουίλιαμ, όχι με τον πιο classy τρόπο, όμως. Το see through που επιλέγει να φορέσει ωθεί τους δύο φοιτητές σε μια ερωτική εξομολόγηση και σε ένα πρώτο φιλί που θα θυμούνται για πάντα, αφού διακόπτεται βίαια.

Με τα χρόνια να περνούν φαίνεται πως η Ελισάβετ γίνεται όλο και πιο ανθρώπινη. Στο επεισόδιο με τον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου βλέπουμε ίσως την πιο ανθρώπινη πλευρά της Βασίλισσας. Αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα σε εκείνη και τον εγγονό της, Ουίλιαμ, την ώρα που ο Χάρι γίνεται ολοένα και πιο αποκρουστικός για τη βασιλική οικογένεια.

«Η δικαίωση ενός μακροχρόνιου και αντιλαϊκού έρωτα». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του τελευταίου επεισοδίου, καθώς η Ελισάβετ δίνει τη συγκατάθεσή της για τον γάμο του Καρόλου και της Καμίλα -εν μέσω των διαβουλεύσεων για τον τύπο της κηδείας που θα έχει όταν εκείνη πεθάνει. Κι ενώ φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί, κάτι μέσα της την αποτρέπει.

The Crown Highlights

Το όνειρο της βασίλισσας Ελισάβετ, στο οποίο ο Τόνι Μπλερ ενθρονίζεται βασιλιάς με ένα παιδί να τραγουδάει τον νέο εθνικό ύμνο της Αγγλίας (;),Things Can Only Get Better.

Η επιλογή μιας see through δημιουργίας της Κέιτ, σε μια επίδειξη μόδας εντός του Πανεπιστημίου, ως μήνυμα πως είναι και πάλι ελεύθερη.

Το πρώτο φιλί ανάμεσα στον Ουίλιαμ και την Κέιτ που διακόπτεται από τον άντρα της ασφάλειας του Ουίλιαμ για να τον πληροφορήσει πως η προγιαγιά του έχει πεθάνει.

Ο διάλογος της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Ουίλιαμ για την Κέιτ και την οικογένειά της, την οποία σύντομα πρόκειται να γνωρίσει ο δεύτερος. «Τρώνε στην κουζίνα, όλοι μαζί» της λέει έκπληκτος, με τη Βασίλισσα να της απαντά, «δεν έχουν τραπεζαρία;».

Η συζήτηση της βασίλισσας Ελισάβετ με τον νεότερο εαυτό της, για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί του αξιώματός της.

«Και η ζωή που παραμέρισα; Η γυναίκα που παραμέρισα, όταν έγινα βασίλισσα;». Η ερώτηση που απευθύνει στον ακόμη πιο νεότερο εαυτό της η βασίλισσας Ελισάβετ.

Η τελευταία σκηνή του The Crown.

Πηγή: Intronews.gr