Η Έρημη Χώρα του T.SEliot είναι ένα από τα θεμελιακά έργα της παγκόσμιας μοντέρνας ποίησης. Τον μεταφρασμένο τίτλο από τον Γιώργο Σεφέρη δανείστηκε ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας, για την νέα μίνι σειρά 8 επεισοδίων, με την ιδέα της σειράς να βασίζεται στην έρημη χώρα μέσα μας.

H «Έρημη Χώρα» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Γκικαπέππα, είναι λοιπόν η πρώτη παραγωγή του Ertflix, που θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αποκλειστικά από την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Από σήμερα, Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, τα πρώτα τέσσερα επεισόδια είναι διαθέσιμα στο Ertflix.

Εμείς παρακολουθήσαμε την πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου της σειράς στον κινηματογράφο Δαναό και μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Καθηλωτικές ερμηνείες, κινηματογραφική εικόνα, πρωτότυπο σενάριο και σαν σύνολο, μια πραγματικά άρτια δουλειά. Παρακολουθούσα κάθε λεπτό τις ιστορίας με ενδιαφέρον για να δω πως θα εξελιχθεί, ο ρυθμός ήταν εξαιρετικός και υπήρχαν στιγμές που ήταν τόσο έντονες και με έκαναν να κρατάω την ανάσα μου.

“Το πιο σημαντικό είναι πως μέσα από το team που φτιάξαμε καταφέραμε να κάνουμε σωστή δουλειά για να ζωντανέψουμε αυτούς τους δύσκολους, δύστροπους και πολλές φορές απρόσιτους χαρακτήρες” σχολίασε ο σκηνοθέτης της σειράς Γιώργος Γκικαπέππας.

Μια ιστορία – σύγχρονο western, οπως έχει χαρακτηριστεί, ένα οικογενειακό δράμα όπου εκτυλίσσεται στην Βόρεια Ελλάδα του 2016, όταν η τύχη ενός παιδιού χωρίς οικογένεια θα βρεθεί στα χέρια ανθρώπων που αναζητούν τη «χαμένη» οικογένεια. 

Ας σας πούμε λίγα λόγια όμως για την πλοκή: Η Άννα Μαρία Μαρινάκη, ενσαρκώνει εξαιρετικά την Εύα, μια 11χρονη κοπέλα που πάσχει από εκλεκτική αλαλία και χάνει σε μία ημέρα και τους δύο γονείς της. Ο Λουκάς, ο 70χρονος μοναχικός παππούς της, που τον υποδύεται ο Συγκλονιστικός Γιώργος Κέντρος, αρνείται πεισματικά την επιμέλειά της, η Μαρίνα, μια 40χρονη κοινωνική λειτουργός που προσπαθεί να μην οδηγηθεί η Εύα σε ίδρυμα, και ο Μάνος, ένας 45χρονος εισαγγελέας ανηλίκων που ζει έναν «άγονο» γάμο που καταρρέει, εμπλέκονται σε μια περιπέτεια κηδεμονίας που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τους δαίμονές τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναγκάσει την παγωμένη καρδιά τους να ξυπνήσει ξανά.

“Δεν είναι μια σειρά που απλά υπηρετεί τη μυθοπλασία. Είναι μια σειρά με στοιχεία ποιοτικά. Στην ΕΡΤ νιώθεις ότι έχεις τη δυνατότητα να είσαι πολύ περισσότερο καλλιτεχνικά ελεύθερος. Νιώθω ότι μου έδωσε τη δυνατότητα να πω αυτά που σκεφτόμουν. Μέσα από αυτή τη σειρά πραγματεύομαι τον γενικότερο προβληματισμό μου για το τι συμβαίνει σε μια οικογένεια” αναφέρει ο Γκικαπέππας και συμπληρώνει σχετικά με την έμπνευση του πως “με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα οικογενειακά δράματα. Είναι ένα είδος που το αγαπώ και από το θέατρο, από όπου και ξεκίνησα. Η οικογένεια είναι ένας πυρήνας, ο οποίος είναι και πομπός και δέκτης του περιβάλλοντος, που λέγεται γειτονιά, πόλη, χώρα και κοινωνία. Μέσα στην οικογένεια διαβάζουμε το τι συμβαίνει απ΄έξω, είναι σαν ένας χώρος μέσα στον οποίο μπορεί κάποιος να δει τι συμβαίνει έξω, χωρίς να έχει βγει. Πάντα στις ιστορίες που γράφω μου αρέσει να υπάρχει ένα κατ΄επείγον στοιχείο, όπου εκεί οι χαρακτήρες αναγκάζονται να βγάλουν πολλά αληθινά στοιχεία του εαυτού τους, τα οποία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να τα δείξουν. Εμένα με ενθουσιάζει η ιδέα ότι τέσσερις άγνωστοι άνθρωποι συναντώνται σε ένα περίεργο σταυροδρόμι με αφορμή την κατάσταση ενός παιδιού”.

Η σειρά είναι προσβάσιμη σε όλους με ακουστική περιγραφή εικόνας για άτομα με οπτική αναπηρία και δυνατότητα εμφάνισης υποτίτλων για κωφούς και βαρήκοους.

Παίζουν: Γιώργος Κέντρος (Λουκάς), Δανάη Σκιάδη (Μαρίνα), Γιώργος Καραμίχος (Μάνος), Άννα Μαρία Μαρινάκη (Εύα), Νίκος Αρβανίτης (Στέλιος), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Χριστίνα), Γιώργος Γιαννόπουλος (Σερίφης), Χρήστος Κοντογεώργης (Μάρκος), Αλεξία Σαπρανίδου (Σοφία), Στέλιος Ξανθουδάκης (Χρήστος), Κίττυ Παϊταζόγλου (Στέλλα), Δημήτρης Αριανούτσος (Ανδρέας), Κωνσταντίνος Μαγκλάρας (Στράτος) και οι Ρουμάνοι ηθοποιοί Stefania Marola (Ντανιέλα), Carmen Ionescu (Ελένα), Mihai Dinvale (Βλαντ)
Συμμετέχουν οι: Ντίνα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δημήτρης Τοπαλίδης, Αδελαΐδα Κατσίδε, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Δέσποινα Ρεμεδιάκη, Εφη Σισμανίδου, Αγγελική Μαρίνου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας
Φωτογραφία: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Λαμπρινή Καρδαρά
Ενδυματολόγος: Aisha Diri
Μουσική: Δημήτρης Φριτζαλάς
Ήχος: Θεόφιλος Μποτονάκης
Μοντάζ: Σταύρος Σπανός
Casting: Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός
Παραγωγή: ERTFLIX
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βοσινάκη
Οργάνωση παραγωγής: Ελισάβετ Χατζηνικολάου
Εκτέλεση παραγωγής: Σοφία Παναγιωτάκη – NEEDaFIXER