Ένας άνδρας βγάζει βόλτα τον σκύλο του στο νυχτερινό Παρίσι. Στο βάθος δεσπόζει κατάφωτος ο Πύργος του Άϊφελ. Ξέρεις τι θα ακολουθήσει. Μια Mercedes περνάει από μπροστά του με ιλιγγιώδη ταχύτητα και κατευθύνεται προς τη σήραγγα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται ο ήχος από τη σύγκρουση. Στο αυτοκίνητο βρίσκεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ (τον υποδύεται ο Καλίντ Αμπντάλλα).

Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο μέρος της 6ης σεζόν του The Crown, το φινάλε του οποίου θα γραφτεί στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε και θα κυκλοφορήσει το δεύτερο μέρος, 0λοκληρώνοντας έτσι την ιστορία της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και της βασιλικής οικογένειας.

Περιμέναμε αυτά τα επεισόδια με ανυπομονησία. Όχι μόνο γιατί είχε προηγηθεί μια πολύ χλιαρή και απογοητευτική 5η σεζόν και θέλαμε αυτό να αλλάξει, αλλά κυρίως γιατί στο επίκεντρο είναι η Νταϊάνα. Είχε ήδη δημιουργηθεί ντόρος για το πώς ο Πίτερ Μόργκαν θα αποτύπωνε τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες της ζωής της, αλλά και τον θάνατό της, που έκανε τους Άγγλους να βυθιστούν στη θλίψη και να κλαίνε μπροστά από μια τηλεόραση παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Το πρώτο μέρος θα μπορούσε να έχει άλλο τίτλο αντί για «The Crown», όπως για παράδειγμα The Diana Show. Διότι είναι η βασική πρωταγωνίστρια, με την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι να είναι εκπληκτική. Πραγματικά κανείς δεν μπορεί να προσάψει κάτι αρνητικό για την ερμηνεία της.

Τα 4 επεισόδια που κυκλοφόρησαν στο Netflix την Παρασκευή, είναι μια αντίστροφη μέτρηση μέχρι το θανατηφόρο ατύχημα. Μια προοικονομία. Παρακολουθούμε μια ανάλαφρη και ξέγνοιαστη Νταϊάνα, η οποία προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της μετά το διαζύγιο, κλείνοντας την βαθιά πληγή που της άφησε. Που τελικά δεν έκλεισε ποτέ. Από την άλλη, ο Κάρολος απολαμβάνει την σχέση του με την Καμίλα και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την συμπαθήσει ο Τύπος και αναπόφευκτα ο κόσμος να την αποδεκτεί. Μην ξεχνάμε πως τη δεκαετία του 90, η επιρροή που είχαν τα βρετανικά ταμπλόιντς ήταν ισχυρή. «Έχουμε πόλεμο», ακούγεται άλλωστε να λέει ο ίδιος, όταν οι φυλλάδες κυκλοφορούν με φωτογραφίες της Νταϊάνα φορώντας μαγιώ και απολαμβάνοντας τις διακοπές της στη Μεσόγειο.

Παρακολουθούμε επίσης το ειδύλλιο με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, με κινηματογραφική διάθεση και μπόλικο ρομάντζο. Όμως η ατμόσφαιρα παραμένει βαριά καθόλη τη διάρκεια των επεισοδίων, γιατί γνωρίζουμε πως το τέλος πλησιάζει. Υπάρχουν σκηνές που δημιουργούν έντονη συγκίνηση και σκηνές που προκαλούν θυμό, κυρίως όταν ο Τύπος αρχίζει να πιέζει αφόρητα τους δυο τους.

Η Νταϊάνα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το φιλανθρωπικό της έργο ή το ταξίδι της στη Βοσνία για τις θαμμένες νάρκες. Όλοι θέλουν να μάθουν λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Ντόντι. Είναι ερωτευμένη μαζί του; Τι λένε ο Ουίλιαμ και ο Χάρι για τη σχέση της; Θα τον παντρευτεί; Μετά τη Βοσνία θα πάει στην Αίγυπτο;

Για την πρώτη τους φωτογραφία η Sunday Mirror πλήρωσε το υπέρογκο πόσο των 250.000 στερλινών και 2 ακόμη εφημερίδες, η The Sun και η Daily Mail από 100.000 στερλίνες μόνο για την αναδημοσίευσή της. Η Νταϊάνα μονοπωλεί το ενδιαφέρον και η σχέση με τον Ντόντι αναπόφευκτα προκαλεί αναστάτωση στο Παλάτι από τη μία, από την άλλη πλευρά όμως, αυτή του πατέρα του Ντόντι, Μοχάμεντ, επικρατεί ικανοποίηση. Ο χειριστικός Μοχάμεντ κινεί τα νήματα και σπρώχνει τον γιο του σε γάμο μαζί της, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει πρόσβαση στην βασιλική οικογένεια.

Όταν η Νταϊάνα και ο Ντόντι βρίσκονται στο Παρίσι για ένα τελευταίο βράδυ, πριν η πριγκίπισσα επιστρέψει στο Λονδίνο, παρακολουθούμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουίλιαμ και τον Χάρι. «Αύριο θα είμαστε μαζί», τους λέει. Λίγο αργότερα αποφασίζει να χωρίσει με τον Ντόντι, μετά την πρόταση γάμου του. Του εξηγεί πως θέλει να φτιάξει τα πράγματα στη ζωή της και αναπόφευκτα γινόμαστε μάρτυρες μιας επερχόμενης τραγωδίας. Νιώθεις να τη λυπάσαι. 

Φτάνοντας στο μοιραίο κυνηγητό από τους παπαράτσι και εν συνεχεία το τραγικό δυστύχημα, στις 31 Αυγούστου 1997, βλέπουμε έναν Κάρολο να κλαίει με αναφιλητά. «Σε ευχαριστώ που ήσουν τόσο ωμός, ραγισμένος και όμορφος», του λέει το φάντασμα της Νταϊάνα. Μια σκηνή που πριν καν προβληθεί είχε δημιουργήσει αρνητική κριτική από τα διεθνή μέσα. Που όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως έχει αναλυθεί παραπάνω από ότι θα έπρεπε.

Διότι, αν ένα πρόβλημα βλέπουμε στην 6η σεζόν του The Crown, δεν είναι το φάντασμα της Νταϊάνα, αλλά η υπερβολή σε όλα της. Είναι σαφές πως η μυθοπλασία επισκιάζει την αληθινή ιστορία και τα πραγματικά γεγονότα. Η εικόνα της Νταϊάνα ως μια αδύναμη γυναίκα ή η εικόνα του Καρόλου για ακόμη μια φορά ως θύμα, που είναι γεμάτος τύψεις και ενοχές, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Το πρώτο μέρος από την 6η σεζόν του The Crown συνοδεύτηκε από αρνητικές κριτικές από τους Άγγλους, όπως ήταν αναμενόμενο, ωστόσο για να πούμε την αλήθεια είναι 4 επεισόδια απολαυστικά. Σε όλα τους. Γνωρίζοντας ακόμα και το τέλος, δεν χάνεις το ενδιαφέρον σου, δεν βαριέσαι. Η επιστροφή της σειράς, μετά τη 5η σεζόν, ήταν δυναμική.

Όσον αφορά το δεύτερο μισό θα δούμε εκδηλώσεις όπως το Χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, ο γάμος του Πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα και η σχέση του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ στο Πανεπιστήμιο του St Andrews. Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε αν το Στέμμα θα… σβήσει όπως του αρμόζει.

Το trailer της 6ης σεζόν του The Crown: