Έχουν περάσει 4 χρόνια από το τέλος του Big Bang Theory και αν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που τα βράδια μετά τη δουλειά επιστρέφει στα αγαπημένα του sitcoms, θα έχεις καταλάβει πως ήταν by far η πιο καλογραμμένη κωμική σειρά μετά το Office. Ακόμα και τα Φιλαράκια ή το Modern Family έχουν επεισόδια, σκηνές ή και ολόκληρες σεζόν που όλα μοιάζουν να έχουν γίνει τσαπατσούλικα και απλά να έχουν πεταχτεί χυμαδιό σαν υλικά σε πιάτο. Ο λόγος που το Big Bang Theory το κατάφερε αυτό, ήταν πως δεν επέτρεψε στους χαρακτήρες να επηρεαστούν από τους ηθοποιούς.

Στο Modern Family και στα Φιλαράκια, έκανε μπαμ πως από ένα σημείο και μετά οι ηθοποιοί έδιναν στοιχεία στους ρόλους και χανόταν αυτός ο αξιωματικός κανόνας της υποκριτικής. Κι αυτό έκανε τις ερμηνείες βαρετές, να φαίνονται αδούλευτες, έριχνε εν τέλει την ποιοτική στάθμη της σειράς εν συνόλω.

Στο Big Bang Theory αυτό δε συνέβη. Όλοι μα όλοι οι χαρακτήρες απορροφούσαν τους ηθοποιούς και όχι το ανάποδο. Κι αυτό οφείλεται στη μαεστρία του σεναριογράφου Τσακ Λόρι και στον τρόπο που λειτουργούσαν οι ηθοποιοί με τους ρόλους τους και μεταξύ τους στο Big Bang Theory.

Κορωνίδα σε αυτή τη μαεστρία δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Σέλντον Κούπερ. Ο πιο πρωταγωνιστικός από τους πρωταγωνιστικούς σε μια σειρά που μοίραζε ισότιμα τον τηλεοπτικό χρόνο. Στο τέλος όμως, αυτός πήρε το Νόμπελ, αυτός ήταν ο πιο ευφυής, για αυτόν έγινε spin-off σειρά, ήταν το δικό του ταξίδι από τα έγκατα της μη κοινωνικής αντίληψης στην κοινωνικοποίηση και την αποδοχή των κοινωνικών συμβάσεων ως προς τις σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Ο χαρακτήρας του Σέλντον ήταν και παραμένει ως και σήμερα ο πιο καλογραμμένος που έχουμε δει σε σειρά του εξωτερικού, πιο πάνω από το Breaking Bad, από το True Detective ή το Fargo που μας έχουν προσφέρει σπουδαίες ερμηνείες, άρα τρομερά καλογραμμένους χαρακτήρες.

Η παρουσία του μετέτρεπε κάθε άβολη κατάσταση σε βολική μέσω του καυστικού και σατιρικού στοιχείου που της προσέδιδε.

Το Big Bang Theory ήταν μια σελντονιάδα

Από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα στην 12ετη πορεία του Big Bang Theory, είναι το επεισόδιο που τον έχει καλέσει το hr του πανεπιστημίου για να του κάνει υποδείξεις ως προς το πώς να συμπεριφέρεται σε μια βοηθό του και να μην κάνει σεξουαλικές αναφορές, όπου ο Σέλντον καταλήγει να καρφώνει τους Λέοναρντ, Χάουαρντ, Ραζ για δικά τους ατοπήματα και να βρίσκονται όλοι για παρατηρήσεις. Και στο τέλος, επειδή η επικεφαλής του hr είναι μαύρη, να θεωρεί ότι πρέπει να της κάνει δώρο dvd με τη σειρά Roots που μιλάει για τη σκλαβιά των μαύρων για «να μάθετε το παρελθόν σας».

Ο τρόπος που μετέτρεπε το μεταφορικό σε κυριολεκτικό, η παντελής άγνοια του γύρω από τα σαρκαστικά σχόλια και την ειρωνεία, το ότι απολάμβανε να μιλάει με τον εαυτό του ενόσω βρισκόταν μεταξύ των φίλων του, η εμμονή του με τη θέση του και με το είδος του φαγητού που τρώνε κάθε βράδυ, είναι στοιχεία που έκαναν τον Σέλντον τον πιο απολαυστικό ρόλο που έχουμε δει.

Σαν οι υπόλοιποι χαρακτήρες του Big Bang Theory να αποτελούσαν τις πλατφόρμες πάνω στις οποίες θα πατούσε για να απογειωθεί, ο Σέλντον Κούπερ εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία, οτιδήποτε του έδιναν ως αφορμή οι γύρω του για να αποδείξει το πόσο εκτός κανονικότητας είναι.

Είχε σταθερό ωράριο για την τουαλέτα, είχε τετράδιο καταγραφής των κενώσεων του, ήταν παιδί της γιαγιάς του, απέρριπτε τον θεοκρατισμό της μαμάς του, αλλά της ήταν υπάκουος σαν μικρό παιδάκι, υποβίβαζε τους συνομιλητές του όχι από κακία, αλλά γιατί γνώριζε μόνο την ειλικρίνεια.

Κάθε χαρακτηριστικό του Σέλντον Κούπερ ήταν κι ένας λόγος να γελάσουμε, να νιώσουμε άνετα, να ταυτιστούμε με την αβολοσύνη και να σκεφτόμαστε ότι θα του αναθέταμε με μεγάλη ευκολία να μιλήσει στο αφεντικό μας, στο πρόσωπο που βλέπουμε ερωτικά, στον φίλο που κάτι έκανε και μας ενόχλησε ή που κάνει κάτι και περιμένει να τον στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί είναι μια κανονική μπαρούφα.

Αν δεν έχεις δει ποτέ το Big Bang Theory ή αν το έχεις δει μόνο μια φορά, δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις αυτό το άρθρο και να αποδεχτείς τον ισχυρισμό μας. Αν κάνεις όμως μια επανάληψη, θα το νιώσεις κι εσύ πως όντως, ο Σέλντον Κούπερ ήταν και δύσκολα δεν θα παραμείνει στον θρόνο του κορυφαίου των κορυφαίων. Είναι ο GOAT των σειρών.