Σε όλους μας έχει συμβεί να βάλουμε να δούμε μια ταινία που υποτίθεται ότι είναι για παιδιά και για τον ένα ή τον άλλον λόγο, να μας κάνει να νιώθουμε πως αυτή η ταινία δεν είναι κατάλληλη για παιδιά. Είτε γιατί μπορεί το content να έχει υπερβολικά πολλές αναφορές για ενήλικους, είτε γιατί όταν την πρωτοείδαμε σαν παιδάκια μας φάνηκε πολύ τρομακτική, είτε γιατί όταν «ξαναπέσαμε» τυχαία πάνω της, σκεφτήκαμε τι μπορεί να περνούσε από το μυαλό των γονιών μας και να τους φάνηκε καλή ιδέα να μας αφήσουν να την παρακολουθήσουμε.

Ένας χρήστης του Reddit ρώτησε την κοινότητα ποιες παιδικές ταινίες τους έκαναν να σκεφτούν ότι αυτή η ταινία ΔΕΝ είναι για παιδιά και οι χρήστες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στις απαντήσεις. Μπορεί να μην συμφωνείτε σε όλα, αλλά έχουν μια βάση να θεωρούν πως οι συγκεκριμένες ταινίες δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα εξάχρονο παιδί.

Rango

Σίγουρα τα παιδιά απόλαυσαν το Rango, μια αμερικάνικη 3D γουέστερν ταινία κωμωδίας και δράσης, που απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Ο Τζόνι Ντεπ έδωσε την φωνή του στον χαμαιλέοντα, που χάνεται από τους ιδιοκτήτες του και αναζητά την ταυτότητα του στην Άγρια Δύση. Η ταινία απευθύνεται όμως σε μεγαλύτερους, αν λάβουμε υπόψιν μας όλες τις αναφορές σε άλλες ταινίες, που μόνο κάποιος ενήλικος θα μπορούσε να καταλάβει. Νομίζω ότι οι παραγωγοί τη δημιούργησαν για τους γονείς.

Coraline: Το Σπίτι στην Ομίχλη

Μια αμερικανική stop-motion 3D ταινία σκοτεινής φαντασίας, που μέχρι και ενήλικοι που την έχουν δει, έχουν έχουν φοβηθεί. Πρόκειται για animation μεν, αυθεντικά σκοτεινό δε. Μάλλον περισσότερο ένα ενηλικιωμένο κινούμενο σχέδιο υψηλότατου επιπέδου από τον σκηνοθέτη του «Χριστουγεννιάτικου εφιάλτη».

Λαγοπεριπέτειες (Watership Down)

Ταινία και σειρά βασισμένες στο βιβλίο του Richard Adams, που αν και είναι μυθιστόρημα με κουνέλια που ψάχνουν ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουν, αναφέρεται σε σκοτείνα ζητήματα, όπως η αυτοκτονία, η προκατάληψη και η γενοκτονία. Έχει βέβαια και μηνύματα για τη φιλία, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι ωραιοποιημένο, όπως στα περισσότερα κινούμενα σχέδια. Η ταινία είχε απαγορευτεί σε συγκεκριμένα σχολεία λόγω του σκληρού και βιαίου περιεχομένου της.

Όλα τα καλά σκυλάκια πάνε στον παράδεισο

Ο Τσάρλι, ένας ζωηρός σκύλος που ανήκε στον υπόκοσμο, επιστρέφει από τον παράδεισο για να κάνει μια καλή πράξη. Φόνοι, δαίμονες, ποτά, τυχερά παιχνίδια, στοιχήματα και φωτιές της κολάσεως. Την ξαναείδα πρόσφατα και απορώ πως θεωρήθηκε ταινία κατάλληλη για παιδιά αλλά περισσότερο απορώ για το πως οι γονείς μου με είχαν αφήσει να την δω.

Η επιστροφή στην χώρα του Οζ

Η Ντόροθι επιστρέφει στο σπίτι της μιλώντας διαρκώς για τη χώρα του Οζ. Η οικογένειά της την κλείνει σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου θέλουν να τη θεραπεύσουν με ηλεκτροσόκ. Μια από τις πιο σκοτεινές ταινίες της Ντίσνεϊ, ένα παιδικό φιλμ που περιλαμβάνει κομμένα κεφάλια, συμμορίες μηχανόβιων τεράτων και καναπέδες που ζωντανεύουν αν τους πασπαλίσεις με ψυχεδελική σκόνη.

Οι μάγισσες (1990)

Οι Μάγισσες είναι μια σκοτεινή, οικογενειακή κωμωδία που αν και είναι βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο, τα μικρότερα παιδιά μπορεί να την φοβούνται πολύ. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 8 ετών και για παιδιά μέχρι 10-12 συνίσταται γονική συναίνεση. Αν και ο κάθε ένας από τους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων και των ηθοποιών, φρόντισαν να παρέχουν κάποια πιο παιδικά και κωμικά στοιχεία, η ιστορία είναι γεμάτη απεχθείς εικόνες και απειλές. Η σκηνή κατά την οποία η Μεγάλη Μάγισσα αφαιρεί την ανθρώπινη μεταμφίεση της για να αποκαλύψει τη φρικιαστική πραγματική μορφή της θεωρείται μία από τις πιο τρομακτικές σκηνές του παιδικού κινηματογράφου.

Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 1

Τα βιβλία του Χάρι Πότερ έγιναν πιο έντονα καθώς προχωρούσε η ιστορία και παράλληλα το κοινό τους μεγάλωνε και μπορούσε να διαχειριστεί τα πιο ζοφερά πράγματα. Το ίδιο και οι ταινίες, που γίνονταν όλο και πιο σκοτεινές. Πολλοί γονείς έχουν αναφέρει πόσο λυπήθηκαν τα παιδιά τους όταν πέθανε ο Ντόμπι.

Γκρέμλινς

Το έργο συνδυάζει τη φρίκη και το κωμικό στοιχείο στην περίοδο των Χριστουγέννων. Παρά τις πολλές βίαιες σκηνές, απέσπασε θετικές κριτικές. Η αρχική εκδοχή του έργου ήταν πολύ πιο σκοτεινή και μακάβρια, με αποτέλεσμα η εταιρία παραγωγής να αρνηθεί να την διανείμει στους κινηματογράφους. Αν και λίγοι από εμάς το είδαν στη σκοτεινή αίθουσα, ακόμα και αν το παρακολουθήσεις σήμερα αυτά τα χριστουγεννιάτικα τερατάκια θα τρομάξεις. Πόσο μάλλον, αν είσαι μικρό παιδί.

Η γη πριν αρχίσει ο χρόνος

Τι να πούμε για αυτή την ταινία που μιλά για τη ζωή ενός μικρού βροντόσαυρου, του littlefoot, και την περιπέτειες που περνά όσο αναζητεί την τροφή στη Μεγάλη Κοιλάδα. Απλώς, αυτές οι περιπέτειες περιλαμβάνουν και απώλειες, με πιο σπαρακτική από όλες τη σκηνή του θανάτου της μητέρας του. Κάποια στιγμή γύρω στα 8-9 κατάλαβα ότι θα πρέπει να μην την ξαναδώ. Απόφαση που τηρώ μέχρι σήμερα. Και μπράβο μου.