Τα σχολεία ξεκίνησαν και πάλι για τη γλυκιά, μερικές φορές παράλογη βρετανική κωμωδία «Sex Education», η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελευθερία της σειράς streaming για να απεικονίσει το εφηβικό σεξ ως αυτό που γενικά είναι: αδέξιο, μέτριο, μέρος της ζωής. Η σειρά, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς στα διεθνή βραβεία Emmy το 2022, επικεντρώνεται στον Otis (Asa Butterfield), τον πολυμαθή αλλά ερωτικά παραπαίοντα γιο μιας σεξοθεραπεύτριας (Gillian Anderson), ο οποίος ανακαλύπτει ότι έχει κι αυτός το χάρισμα να μοιράζει προσωπικές συμβουλές -στην περίπτωσή του, στους απελπιστικά απληροφόρητους συμμαθητές του. Σε αντίθεση με άλλα εφηβικά δράματα, όπως το «Skins» και το «Euphoria», το «Sex Education» υιοθετεί μια διαφορετική, αξιαγάπητα ανώριμη προσέγγιση των καταστάσεων.

Στην τέταρτη και τελευταία σεζόν, που προβάλλεται ήδη στο Netflix, ο Otis πρέπει να περιηγηθεί σε ένα νέο σχολείο μαζί με τον φίλο του, τον Eric (Ncuti Gatwa). Μετά το κλείσιμο του Moordale Secondary School στο τέλος της 3ης σεζόν, αντιμετωπίζουν τώρα ένα κοινωνικό εμπόδιο, πιο τρομακτικό από την προσπάθεια να γίνουν δημοφιλείς: την επιβίωση ως τα νέα παιδιά σε ξένο περιβάλλον. Αλλά αν η δημοτικότητα στο Moordale είχε να κάνει με το κύρος και την εμφάνιση, το νέο σχολείο αντιπροσωπεύει κάτι σαν ένα εναλλακτικό εκπαιδευτικό σύμπαν, όπου η μάθηση γίνεται με πρωτοβουλία των μαθητών, η βιωσιμότητα είναι cool και το κουτσομπολιό αποδοκιμάζεται.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν πατήσεις το play της τέταρτης σεζόν.

Τι συνέβη στο Moordale;

Μετά από μια επιδημία σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε όλο το σχολείο στη σεζόν 2 και μια άσεμνη, διαγαλαξιακή παραγωγή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το Moordale Secondary School τράβηξε την προσοχή των ειδήσεων και κέρδισε το παρατσούκλι «Sex School». Η διεύθυνση προσέλαβε μια νέα διευθύντρια, την Hope Haddon (Jemima Kirke), για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά η προσέγγιση της δεν ήταν και η καλύτερη. Ως εκδίκηση, οι μαθητές εξεγέρθηκαν σε μια δημόσια συνέλευση απέναντι στους επενδυτές του Moordale και τα μέσα ενημέρωσης. Η χρηματοδότηση του Moordale αποσύρθηκε και έκλεισε τις πόρτες του, αναγκάζοντας τους μαθητές του να βρουν νέα σχολεία.

Πού βρίσκεται η Maeve;

Στην 3η σεζόν, μια από τις καθηγήτριες αγγλικών στο Moordale, η Sands (Rakhee Thakrar), έδωσε στη Maeve, το κρας του Otis και συνεργάτιδα στην κλινικής σεξ, ένα φυλλάδιο για ένα πρόγραμμα για ταλαντούχους και χαρισματικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, η Maeve αμφιταλαντευόταν ως προς την απόφασή της, ανησυχώντας για τα χρήματα και το να αφήσει πίσω τη μικρή της αδελφή. Στην τελευταία σκηνή της σεζόν, μάθαμε ότι η Maeve θα έφευγε για να σπουδάσει λογοτεχνία σε ένα διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η είδηση ήταν πλήγμα για τον Otis, ο οποίος ήταν χαρούμενος για την ονειρεμένη ευκαιρία της Maeve, αλλά συντετριμμένος που την είδε να φεύγει. Η Maeve υποσχέθηκε ότι η αναχώρησή της δεν σήμαινε ότι είχαν τελειώσει, αλλά δεν προσδιόρισε τι ακριβώς θα συμβεί μεταξύ τους.

Είναι η Τζιν εντάξει;

Ναι. Kαι όχι. Στο τέλος της 3ης σεζόν, η μητέρα του Otis, Jean, ξεκίνησε με τρομερές επιπλοκές την εγκυμοσύνη της. Όμως τα κατάφερε και στο φινάλε της σεζόν, έφερε στον κόσμο ένα υγιές κοριτσάκι, το οποίο ονόμασε Joy. Αν και η εγκυμοσύνη είχε αίσιο τέλος, το μέλλον της οικογένειας είναι λίγο πιο θολό. Σε μια από τις τελευταίες σκηνές, η Jean ανακάλυψε ότι ο σύντροφός της, ο Jakob (Mikael Persbrandt), μπορεί να μην είναι ο πατέρας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Jean και ο Jakob είχαν δεσμευτεί να μεγαλώσουν μαζί το μωρό τους και να δημιουργήσουν μια στιβαρή, αν και λίγο μη παραδοσιακή οικογένεια.

Πώς είναι η σχέση του Eric με τον Adam;

Ο Eric, ο οποίος είναι γκέι και φοράει με περηφάνια eyeliner, πολύχρωμο βερνίκι νυχιών και μεταξωτά φουλάρια, έχει περάσει δύσκολα στη σχέση του με τον Adam ενώ φίλησε ένα άλλο αγόρι σε ένα οικογενειακό ταξίδι στη Νιγηρία. Ο Adam τελικά συγχώρεσε την απιστία του, αλλά ο Eric συνειδητοποίησε ότι είχε ξεπεράσει τη σχέση τους και τον χώρισε ούτως ή άλλως. Συντετριμμένος, ο Adam άρχισε να συμβιβάζεται με την ταυτότητά του ενώ στο φινάλε, αποκάλυψε στη μητέρα του ότι είναι bisexual, παραδεχόμενος τελικά ότι ο Eric ήταν το αγόρι του. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για τον ευγενικό γίγαντα που αγαπάει τα ζώα και νιώθει πάντα ότι δεν «κολλάει» πουθενά.