H Άμπερ Χερντ είχε χάσει τη δίκη πολύ πριν εκδοθεί η ομόφωνη απόφαση υπέρ του ηθοποιού Τζόνι Ντεπ στην δίκη για τη συκοφαντική δυσφήμιση. Ο κόσμος επευφημούσε τον πρώην σύζυγό της έξω από το δικαστήριο και έφτιαξε αφίσες και μπλουζάκια με το πρόσωπό του. Αυτό θέλει να μας πει το ντοκιμαντέρ του Netflix, “Depp v. Heard”  εστιάζοντας στο διαδικτυακό μίσος για την Άμπερ Χερντ που μάλλον επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα της δίκης έξι εβδομάδων.

Τα γεγονότα της υπόθεσης “Depp v. Heard” είναι γνωστά. Η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση ήταν αποτέλεσμα ενός  άρθρου που έγραψε η Άμπερ Χέρντ το 2018 για την Washington Post , υποστηρίζοντας ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακή βίας. Αν και δεν ανέφερε τον Τζόνι Ντεπ ονομαστικά στο άρθρο, το χρονοδιάγραμμα που σημείωσε ταιριάζει με το χρονοδιάγραμμα του γάμου της το 2015 με τον Ντεπ.

Ο Ντεπ κατέθεσε μύνηση για συκοφαντική δυσφήμιση (ζητώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων δολαρίων) κατά της πρώην συζύγου του Άμπερ Χερντ το 2019, ισχυριζόμενος ότι το άρθρο στην Washington Post , στο οποίο αναφερόταν ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση», έβλαψε τη φήμη και την καριέρα του.

Η δίκη “Depp v. Heard”

H δίκη “Depp v. Heard” ξεκίνησε στις 11 Απριλίου 2022 στο Fairfax της Βιρτζίνια. Επειδή η πολιτεία της Βιρτζίνια και η δικαστής επέτρεψαν τις κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου, κάθε στιγμή της δίκης μεταδόθηκε τηλεοπτικά, συμβάλλοντας σε μια διαδικτυακή φρενίτιδα που γινόταν όλο και πιο έντονη όσο περνούσαν οι εβδομάδες. Υπάρχουν ορισμένες νομικές υποθέσεις που ξεπερνούν το δικαστικό δράμα και μετατρέπονται σε pop κουλτούρα. Καλώς η κακώς, συμβαίνει.

Ο λόγος που επιτράπηκε στον Ντεπ να κάνει μήνυση στο Fairfax της Βιρτζίνια είναι επειδή η Washington Post, που δημοσίευσε το άρθρο της Χερντ , «στεγάζει το τυπογραφείο και τον server του στην κομητεία Fairfax». Κυρίως, επειδή σύμφωνα με το νόμο της Βιρτζίνια, ο δικαστής μπορεί να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει τις κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αυτό ήθελε ο Τζόνι Ντεπ. Η ομάδα της Χερντ προσπάθησε να αποκλείσει τις κάμερες από τη δίκη.

Την 1η Ιουνίου, η ομόφωνη ετυμηγορία των ενόρκων  ήταν υπέρ και των τριών αξιώσεων δυσφήμισης που έγιναν από τον Ντεπ. Ο Ντεπ εξέδωσε μια δήλωση, γράφοντας: «Το δικαστήριο μου έδωσε πίσω τη ζωή μου». Η Χερντ δημοσίευσε τη δική της δήλωση, γράφοντας: «Είμαι συντρετριμμένη που φαίνεται να έχασα το δικαίωμα που πίστευα ότι είχα ως Αμερικανίδα – να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά». Τον Δεκέμβριο του 2022, και τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία όπου ο Ντεπ θα λάμβανε 1 εκατομμύριο δολάρια από τη Χερντ.

Αλλά στα social media ακόμα «μαλώνουν» οι υποστηρικτές τους. Κανάλια στο YouTube, όπως το The DUI Guy και το DARTHNEWS, το Popcorned Planet, σχολίαζαν ζωντανά τη δίκη ενώ λάμβαναν δωρεές από τους θεατές/ εγγεγραμμένους. Ήταν όλοι υπέρ του Ντεπ και δεν χαρίστηκαν καθόλου στην Χερντ που έγινε viral meme.

Τι υποστηρίζει το ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων της Emma Cooper στο Netflix (μάλλον το υπαινίσσεται):  Ότι όλο αυτό το περιεχόμενο ήταν υπέρ του Depp και μεγάλο μέρος του προήλθε από δημιουργούς που είχαν άμεσο κίνητρο να το κάνουν για online επιρροή και χρηματικό κέρδος. Κι ότι η διαδικτυακή φρενίτιδα (είναι ουσιαστικά η πρώτη TikTok δίκη) διαμόρφωσε την ετυμηγορία για την υπόθεση “Depp v. Heard”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης “Depp v. Heard” , ο Ντεπ και ο Χερντ παρουσίασαν τις δικές τους εκδοχές για πολλές σοκαριστικές (σε μερικές γελάς από αβολοσύνη με όσα ακούς) περιπτώσεις υποτιθέμενης κακοποίησης. Στην κατάθεσή του, ο Ντεπ κατηγόρησε την πρώην σύζυγό του ότι άφησε ανθρώπινα περιττώματα στο κρεβάτι του και έκοψε το δάχτυλό του πετώντας του ένα μπουκάλι βότκας και προσπάθησε να εξηγήσει ηχογραφήσεις και μηνύματα κειμένου που περιείχαν λεπτομερή κακοποίηση εναντίον της Χερντ.

Γιατί χάσαμε το χρόνο μας με το “Depp v. Heard” ; Γιατί αυτό το δήθεν αμερόληπτο ντοκιμαντέρ είναι απλά ένα ρηχό Explainer με στοιχεία που ήδη ήταν γνωστά. Δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στην υπόθεση. Δεν έκανε καμία έρευνα η σκηνοθέτης του για να βρει νέο υλικό. Δεν μας λέει τίποτα περισσότερο για την υπόθεση από ό,τι ξέραμε. H τοξικότητα και ο μισογυνισμός του διαδικτύου δεν είναι κάτι καινούργιο.

Άρα το Depp v. Heard είναι μια αρπαχτή του Netflix. Δεν μας απαντά καν σε αυτό που αφήνει να εννοηθεί για το διαδικτυακό τσίρκο, ότι οι διαδικτυακοί σταυροφόροι/ ζηλωτές/ καιροσκόποι υπέρ του Ντεπ είχαν χρηματιστεί αδρά για να κάνουν καμπάνια κατά της Άμπερ Χερντ (Amber Turd). Με τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις δεν κάνεις ντοκιμαντέρ. Κάνεις απλά ένα TikTok βίντεο.