Ναι, ναι, ξέρουμε. Έμεινες πίσω και στους εσωτερικούς σου μονολόγους, όσο κοιτάζεις τον υπέροχο λευκό σου τοίχο, εστιάζεις στο πόσο όμορφη είναι η άδεια Αθήνα το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου αφού οι γείτονες, οι συνάδελφοι, οι φίλοι, ο σκύλος σου, ίσως και το καναρίνι σου, βρίσκονται ήδη σε κάποιο νησί των Κυκλάδων και κάνουν τα πρώτα Instagram stories τους. Ουάου, ανατρίχιασες.

Και ανατρίχιασες γιατί όντως είναι όμορφη η Αθήνα αυτές τις μέρες. Δεν ξέρουν τι χάνουν όσοι πίνουν το ποτό τους δίπλα στη κύματα, όσοι βλέπουν τον ήλιο να βυθίζεται και να χάνεται στο μπλε της θάλασσας που μοιάζει άπειρο. Όχι, δεν ξέρουν. Έκανες τη σωστή επιλογή, αυτό επαναλαμβάνεις όσο τα ζεστά δάκρυα κυλούν στα ζυγωματικά σου. Έλα, έλα, του χρόνου, μην κάνεις έτσι, θα περάσει και αυτό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο Netflix, να πατήσεις το play και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

Να, ορίστε, σου ετοιμάσαμε και μια λίστα για να σε βοηθήσουμε να διώξεις από πάνω σου το βάρος της μοναξιάς και της μιζέριας. Όχι, δεν θα βρεις τον «Τσίου» σε αυτή, αρκετά.

Heat (1995)

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Αλ Πατσίνο πρωταγωνιστούν σε μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90, ένα παιχνίδι που μοιάζει με αυτό της γάτας και του ποντικιού, ανάμεσα σε έναν εγκληματία και έναν εργασιομανή αστυνομικό. Η κυκλοφορία του βιβλίου «Heat 2» το 2022 έφερε τον κόσμο πίσω στην ταινία, η οποία έχει ωριμάσει απίστευτα καλά στις σχεδόν τρεις δεκαετίες από την κυκλοφορία της. Είναι ένα αριστούργημα, είναι ό,τι πρέπει για ένα ζεστό αυγουστιάτικο βράδυ.

The Power of the Dog (2021)

H ταινία που τελικά κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την Τζέιν Κάμπιον, είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες στην ιστορία του γίγαντα του streaming. Η Κάμπιον ανέλαβε τη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τόμας Σάβατζ, της ιστορίας ενός μοχθηρού γαιοκτήμονα (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς) που βασανίζει τη νέα σύζυγο (Κίρστεν Ντανστ) του αδελφού του (Τζέσι Πλέμονς). Ένα δράμα που παίζει σαν θρίλερ, αυτό το υπέροχα αποτυπωμένο έργο εποχής ξετυλίγει θέματα τοξικής αρρενωπότητας και χειραγώγησης με τρόπο εθιστικό. Είναι -με διαφορά- μία από τις καλύτερες πρωτότυπες ταινίες του Netflix.

Glass Onion (2022)

Ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης του Knives Out επέστρεψε στα τέλη του 2022 με τη συνέχεια αυτής της επιτυχίας, αποκλειστικά στο Netflix. Ο Ντάνιελ Κρεγκ επιστρέφει ως Μπενουά Μπλανκ, ο περιστασιακός λύτης εγκλημάτων που βρίσκεται σε ένα νησί δισεκατομμυριούχου στην τελευταία κωμωδία/μυστήριο του Ρίαν Τζόνσον. Για άλλη μια φορά, ο Τζόνσον συγκεντρώνει ένα εκπληκτικό καστ, συμπεριλαμβανομένων των Κέιτ Χάντσον, Έντουαρντ Νόρτον, Ζανέλ Μονέ και άλλων. Είναι έξυπνο, αστείο και άκρως διασκεδαστικό.

Call Me by Your Name (2017)

Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 2010. Μιλάμε για ένα δράμα με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο σας Τιμοτέ Σαλαμέ ως ένα αγόρι που ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά του όταν τον φλερτάρει ένας μεγαλύτερος άνδρας, τον οποίο υποδύεται ο Άρμι Χάρμερ. Λεπτό, συγκινητικό και με σπουδαίες ερμηνείες σε όλη τη διάρκεια, όχι μόνο από τους δύο πρωταγωνιστές αλλά και από τον εκπληκτικό Μάικλ Στούλμπαργκ.

Collateral (2004)

Ο Τομ Κρουζ δίνει μια από τις πιο συναρπαστικές ερμηνείες του ως Βίνσεντ, ο επιβάτης του ταξιτζή του Τζέιμι Φοξ στο Λος Άντζελες σε μια -όπως αποδείχτηκε- μοιραία νύχτα. Τελικά ο Βίνσεντ είναι εκτελεστής και χρειάζεται τον χαρακτήρα του Φοξ για να τον οδηγήσει σε ένα όργιο δολοφονιών σε αυτό το τεταμένο, υπέροχα γυρισμένο θρίλερ του αριστοτέχνη Μάικλ Μαν.