Η ταινία ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται το  Metropolis του 1927, έκτοτε σε κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας τα AI ρομπότ έχουν τρομοκρατήσει τους σινεφίλ κι αυτές οι πέντε ταινίες είναι η απόδειξη.

Ex Machina

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανθρώπινο από τη θέληση για επιβίωση» ακούγεται στο ανατριχιαστικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Alex Garland. Ο Caleb Smith (Domhnall Gleeson) προγραμματιστής σε μια τεράστια εταιρεία Διαδικτύου, κερδίζει έναν διαγωνισμό που του δίνει τη δυνατότητα να περάσει μια εβδομάδα στο ιδιωτικό κτήμα του Nathan Bateman (Oscar Isaac), του λαμπρού CEO της εταιρείας του. Όταν φτάνει, ο Caleb μαθαίνει ότι έχει επιλεγεί ως το ανθρώπινο συστατικό σε ένα τεστ Turing για τον προσδιορισμό των ικανοτήτων και της συνείδησης της Ava (Alicia Vikander), ενός πανέμορφου ρομπότ. Κι εκεί ξεκινά η φάση.

H αληθινή δοκιμασία ξεκινά όταν ο Nathan Bateman προσπαιεί να ξεγελάσει κάποιον και να πιστέψει ότι η Ava είναι στην πραγματικότητα άνθρωπος. Εκεί μπαίνει ο Caleb. Εάν η Ava μπορεί να συμμετάσχει σε μια συζήτηση και να προκαλέσει συναισθήματα, τότε δεν είναι εξίσου άνθρωπος με τον άντρα ποιος την δοκιμάζει;

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με μικρό καστ και μεγάλες ιδέες. Ξεκάθαρα ένας αγώνας εξουσίας. Μάντεψε; Το θηλυκό ρομπότ θέλει να δραπετεύσει από την κακοποιητική πατριαρχία που το αντικειμενοποιεί. ΝΑΙ. Τι άλλο μας λέει η ταινία; Κάθε άτομο που είναι ικανό να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για προσωπικό όφελος, αντί να βελτιώσει τον κόσμο. ΣΩΠΑ ΚΑΛΕ.

2001: A Space Odyssey

Μιλάμε για τελειότητα του Κιούμπρικ. «Η σειρά 9000 είναι ο πιο αξιόπιστος υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ. Είμαστε όλοι αλάνθαστοι και ανίκανοι να κάνουμε λάθος» μας λένε στην ταινία και γελάμε πικρά στο τέλος της. Το Discovery One βρίσκεται σε επανδρωμένη αποστολή στον Δία με τις περισσότερες από τις λειτουργίες του σκάφους να ελέγχονται από τον αισθανόμενο υπολογιστή, HAL, ο οποίος μιλάει με απαλό μονότονο – ακόμα και όταν σκοτώνει το πλήρωμα.

Μιλάμε για επική αναμέτρηση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Ένα ορόσημο του κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας. Ψυχεδελικό αριστούργημα. 55 χρόνια μετά η Οδύσσεια του Διαστήματος παραμένει έτη φωτός μπροστά. Δεν μίλησε για τις εισβολές εξωγήινων με ιδεολογικό και αλληγορικό υπόβαθρο που γούσταρε το κοινό να καταναλώνει.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έναρξη της Barbie προσκυνά τον Κιούμπρικ.

Interstellar

Νόλαν, τεράστιος. Ο καθηγητής Μπραντ (Μάικλ Κέιν), ένας λαμπρός φυσικός της NASA, πρέπει να σώσει την ανθρωπότητα μεταφέροντας τον πληθυσμό της Γης σε ένα νέο πλανήτη μέσω μιας σκουληκότρυπας. Αλλά πρώτα, πρέπει να στείλει τον πρώην πιλότο της NASA Κούπερ (Μάθιου ΜακKόναχι) και μια ομάδα ερευνητών μέσα από τη σκουληκότρυπα και σε όλο τον γαλαξία για να ανακαλύψουν ποιος από τους τρεις πλανήτες θα μπορούσε να είναι το νέο σπίτι της ανθρωπότητας. Προφήτης.

Μερικοί άνθρωποι παραπονέθηκαν για το πόσο περίπλοκη ήταν η αφήγηση της ταινίας. Ας την ξαναδούν σήμερα. Όλα στην ταινία υπάρχουν για κάποιο λόγο, ακόμα κι αν αυτός ο λόγος δεν είναι αμέσως εμφανής.

I, Robot

Ένας τεχνοφοβικός αστυνομικός του Σικάγο υποψιάστηκε ότι ένας ανθρωπόμορφος υπηρέτης droid, ο Sonny, έσπρωξε τον ιδιοκτήτη του στον θάνατο από ένα παράθυρο του 50ου ορόφου. ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΒΓΑΛΜΕΝΑ. Το 2035, ρομπότ υψηλής ευφυΐας καλύπτουν θέσεις δημοσίων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας. Ο Γουίλ Σμιθ πριν το χαστούκι ήταν ο τέλειος ηθοποιός για κάθε blockbuster. Οι κριτικοί το έθαψαν, έβγαλε πολλά χρήματα και οι φουτουριστικές του προβλέψεις είναι παράξενα επίκαιρες.

Matrix

«Μην στέλνεις ποτέ άνθρωπο να κάνει τη δουλειά μιας μηχανής». Μας τα είπαν τα cyberpunk αδελφές Wachowski. Προέβλεψε τα πάντα για τη ζωή 20 χρόνια μετά. Πχ. “Η αλήθεια δεν είναι αλήθεια!”. Η ανθρωπότητα γίνει ικανή να δημιουργήσει ένα Matrix προσομοίωση της πραγματικότητας, οπότε ίσως είναι πιο πιθανό να ζούμε σε μια προσομοίωση αυτή τη στιγμή.

Το κόκκινο χάπι του Matrix είναι από καιρό σύμβολο για τους διαδικτυακούς μισογυνιστές του κινήματος για τα δικαιώματα των ανδρών. Οι τρανς γυναίκες ισχυρίζονται ότι το Matrix είναι μια αλληγορία για τη μετάβαση φύλου.

RoboCop

Cyborg επιβολής του νόμου. Η πρώτη δουλειά που θα πιάσουν τα AI ρομπότ στην Ελλάδα θα είναι ως αστυνομικοί. Σε ένα βίαιο, σχεδόν αποκαλυπτικό Ντιτρόιτ, η κακιά εταιρεία Omni Consumer Products κερδίζει ένα συμβόλαιο από την κυβέρνηση της πόλης για την ιδιωτικοποίηση της αστυνομίας. Η ταινία δεν έχει γεράσει ούτε μια μέρα. Σχεδόν 40 χρόνια μετά. Πολ Βερχόφεν πριν χαλάσει.