Μπορούμε πλέον με σιγουριά να πούμε ότι στο ERTflix θα βρείτε ταινίες για εγγυημένη απόλαυση. Ευρωπαϊκός κινηματογράφος, ταινίες blockbuster για όλη την οικογένεια και ελληνικές ταινίες που δύσκολα θα δείτε κάπου αλλού. Τα έχουμε γράψει εδώ κι εδώ. Κι εδώ.

The Hunger Games: Mockingjay – Part 1

Αφού έχουν διασωθεί από την κατεστραμμένη αρένα των 75ων Αγώνων Πείνας, οι Κάτνις, Μπίτι και Φίνικ οδηγούνται στην Περιφέρεια 13, μία υπόγεια, απομονωμένη από την Πάνεμ περιφέρεια, όπου ετοιμάζεται η επανάσταση απέναντι στην Κάπιτολ εδώ και χρόνια. Ένας κόσμος και μια κοινωνία πολύ ρεαλιστική. Η προτελευταία και πιο πολιτική δόση στη διασκευή της best-seller δυστοπικής τριλογίας της Suzanne Collins. Με την καθοδήγηση της Προέδρου Κόιν, και τις συμβουλές των στενών της φίλων, η Κάτνις ανοίγει τα φτερά της για να σώσει τον Πίτα, αλλά και ολόκληρο το έθνος με το θάρρος της.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φράνσις Λόρενς, σε σενάριο των Πίτερ Κραιγκ και Ντάνυ Στρονγκ, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλλινς «Κοτσυφόκισσα». Το μυθιστόρημα, το τρίτο σε σειρά της τριλογίας, έχει πουλήσει περισσότερα από 65 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.

Amanda

Ένας νέος άνδρας, χωρίς σταθερή δουλειά και σχέση, απολαμβάνει την ελαφρότητα της νεότητάς του στο Παρίσι. Σύντομα όμως, η ζωή του διακόπτεται βάναυσα από τον ξαφνικό χαμό της αδελφής του. Όταν η μεγαλύτερη αδερφή του 20χρονου Ντέιβιντ σκοτώνεται βάναυσα σε τρομοκρατική επίθεση, αναλαμβάνει την ευθύνη της 7χρονης ανιψιάς του, Αμάντα. Μια συγκινητική γιορτή της ανθρώπινης ανθεκτικότητας.

Πίσω από τα πρωτοσέλιδα, υπάρχουν αγαπημένα πρόσωπα που πρέπει να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους. Ο Ντέιβιντ και η Αμάντα νιώθουν μόνοι και φοβούνται για το μέλλον. Η ιστορία μιας οικογένειας που η ζωή τους αλλάζει για πάντα. Ο Mikhaël Hers το σκηνοθετεί έτσι ώστε το περιστατικό να συμβεί εκτός οθόνης και να μείνουμε προσπαθώντας να επεξεργαστούμε τα επακόλουθα.

El Reino

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2018 στην Ισπανία, βραβεύθηκε με επτά Γκόγια, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α’ και Β’ Ανδρικής Ερμηνείας και ήταν επίσης υποψήφια για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

To ισπανικό πολιτικό θρίλερ εμπνέεται από τα πραγματικά σκάνδαλα διαφθοράς στην Ισπανία. Ο Μανουέλ, τοπικός γραμματέας ενός μεγάλου κόμματος σε μία παραθαλάσσια πόλη της Ισπανίας, με αρκετή επιρροή και πολλές πιθανότητες να αναλάβει την θέση του Προέδρου, βλέπει την τέλεια ζωή του να απειλείται μετά από την επικείμενη αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου, που εμπλέκει τον ίδιο και τον φίλο του, Πάκο.

Ο Μανουέλ προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία του, καθώς τα media  αρχίζουν να ξεσκεπάζουν το σκάνδαλο, πιστεύοντας ότι η καταιγίδα θα περάσει και ότι το κόμμα θα τον καλύψει, όπως έκανε πάντα όταν είχε μπλεξίματα κάποιο από τα μέλη του. Όμως αυτή τη φορά ο Μανουέλ προορίζεται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος και να φορτωθεί τα πάντα. Οι ανέμελοι κομματικοί φίλοι του με τα γιοτ και τα ακριβά δείπνα έχουν εξαφανισθεί ως δια μαγείας. Απόβλητος από το «βασίλειο», προδομένος και στιγματισμένος στα μάτια της κοινής γνώμης, ο Μανουέλ δεν δέχεται να πέσει μόνος του. Με μόνη βοήθεια τη στήριξη της γυναίκας και της κόρης του, παγιδευμένος σε μια μάχη για επιβίωση, αποφασίζει να στραφεί ενάντια σε μια καλολαδωμένη μηχανή και ένα κομματικό σύστημα, στο οποίο οι βασιλιάδες μπορεί να γκρεμίζονται – τα βασίλεια, όμως, επιβιώνουν. Ο Sorogoyen είναι επίσημα ένας από τους αγαπημένους μου δημιουργούς της δεκαετίας.

Ο Χαμένος Θησαυρός του Χουρσίτ Πασά

Στις 29.1.1993 δραπέτευσαν από τις φυλακές Κορυδαλλού 80 κατάδικοι… Δηλαδή, ένας δραπέτευσε, κάποιος Βασίλης, για την αγαπημένη του στην Αμαλιάδα, αλλά στη βιασύνη του ξέχασε την πόρτα της φυλακής ανοιχτή και σιγά-σιγά βγήκαν και άλλοι 79. Η ταινία παρακολουθεί τους έντεκα απ’ αυτούς, οι οποίοι κατεβαίνουν στην Πελοπόννησο. Μαζί τους είναι κι ένας γέρος μουσικός, ο οποίος έχει έναν χάρτη αγορασμένο από Έλληνα στην Αμερική, αντί 2.500 δολαρίων, που οδηγεί στον χαμένο θησαυρό του στρατηγού Χουρσίτ Πασά. Η αναζήτηση του θησαυρού γίνεται αιτία διχασμού, συγκρούσεων και χωρισμών. Μιλάμε για ταινιάρα του Σταύρου Τσιώλη, η οποία έκανε και ένα “πέρασμα” από την “Μπαλάντα” του Οικονομίδη. Τι άλλο θέλετε; Σουρεαλισμός και ρομαντισμός άλλης εποχής. Ο θεατής ταξιδεύει σε περιοχές της Ελλάδας ξεχασμένες, γεμάτες μυστήριο και ομορφιά.