Η ιστορία για τα αυγά Benedict έρχεται από παλιά, αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του συγχωρεμένου συνταξιούχου Νεοϋορκέζου  τραπεζίτη  Lemuel Benedict. Ένα χρόνο πριν πεθάνει, το 1942, έδωσε μια συνέντευξη στη στήλη «Talk of the town» στο περιοδικό The New Yorker. Εκεί ισχυρίστηκε ότι το 1894, μετά από μία έντονη κατανάλωση αλκοόλ προσήλθε στο Waldorf Hotel και ζήτησε να του φτιάξουν βουτυρωμένες φέτες ψωμιού, αυγά ποσέ, τραγανό μπέικον και σος Hollandaise. Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα αυγά Benedict.

Τα κουτσομπολιά της εποχής λένε ότι επρόκειτο για μια οικογενειακή συνταγή πού έκανε συχνά χρήση η φαμίλια των Benedict, μια και επρόκειτο για ένα σόι το οποίο στο σύνολο του τα «έτσουζε» και με αυτό το πρωινό προσπαθούσε να ξεπεράσει το hangover μετά από κάθε «μεθυστική» βραδιά.  

Όπως όλα, έτσι και τα αυγά Benedict, δεν ξέφυγαν από την ρήση του πατριώτη μας του Ηράκλειτου, που είχε πει πριν κανά εξάρι αιώνες «τα πάντα ρει και ουδέν μένει». Έτσι και από τα αυγά Benedict περάσαμε σε νέα έκδοση, στην Ομελέτα Benedict. Είναι μια μετεξέλιξη της πρωτότυπης συνταγής, σε μια ευφάνταστη έκδοση και μάλιστα πολύ νόστιμη.

Υλικά:

2 κ.σ. μαργαρίνη
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας γάλα
4 πολύ φέτες βραστό ζαμπόν
4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​ μαϊντανό
1φρέσκο ​​ κλωναράκι μαϊντανό για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε μισή μαργαρίνη σε ένα  μικρό σκεύος, προσθέστε το αλεύρι και τσιγαρίστε το  για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Σταδιακά προσθέστε το χυμό λεμονιού, ρίξτε πιπέρι και αφήστε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σκεπάστε τη και κρατήστε τη στην άκρη.

Χτυπήστε τα αυγά ελαφρά με το γάλα και προσθέστε πιπέρι. Βάλτε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. 

Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το γκριλ, ​​τυλίξτε το ζαμπόν σε αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο πάτο του γκριλ κάτω από το ράφι. Τακτοποιήστε το ψωμί στη σχάρα και ψήστε το στο γκριλ μέτρια και από τις δύο πλευρές.

Ενώ το ψωμί ψήνεται, ρίχνετε το μίγμα των αυγών στη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύετε  συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να πήξει σε μια απαλή, κρεμώδη υφή. 

Βάλτε τις φέτες του ψωμιού σε ζεστά πιάτα, επάνω σε κάθε φέτα βάλτε μία φέτα ζαμπόν και με το κουτάλι προσθέστε από την ομελέτα που έχετε ήδη φτιάξει. Επάνω από τα αυγά απλώνουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη σάλτσα που έχετε προετοιμάσει. Στολίστε από πάνω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Η Ομελέτα Benedict είναι έτοιμη για να συμπληρώσει το ωραίο σας πρωινό ή να γίνει ένα ελαφρύ και νόστιμο γεύμα.