Στον λιτοδίαιτο ΣΚΑΪ οι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να κάνουν οικονομία, αλλά και τοστ. Οι παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής, Δημήτρης Οικονόμου και Άκης Παυλόπουλος, σφυρηλατημένοι στο μόχθο του εργάτη από την εφηβική ηλικία, γνωρίζουν καλά πως αντιμετωπίζεται ο συνδυασμός φτώχειας – ακρίβειας.

Μιλώντας με τον υπερβολικά συναισθηματικό ρεπόρτερ της εκπομπής τους, ο οποίος λύγισε στην εικόνα μιας πελάτισσας supermarket η οποία ζήτησε 4 φέτες ζαμπόν και 4 τυρί, εκείνοι ξεκαθάρισαν πως με 4 τοστ χορταίνει μια οικογένεια.

Εμείς σταθήκαμε επικριτικοί μαζί τους, ίσως και όλη η κοινωνία. Η αλήθεια είναι πως γνωρίζουμε την ύψιστη τέχνη του ψησίματος τοστ από τα εργένικά μας χρόνια. Οπότε σας παρουσιάζουμε τέσσερις συνταγές «να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει».

Τοστ: Τέσσερις συνταγές που απογειώνουν την εμπειρία

Το Τοστ «Ξεπέτα»

Κόβουμε δύο φέτες ψωμί από εκείνο που έχει ξεμείνει. Μην ανησυχείτε αν η ψίχα έχει κομματιαστεί, το τυρί θα λειτουργήσει σαν συγκολλητική ουσία. Ανάβουμε την τοστιέρα, βάζουμε τη μία φέτα ψωμιού, ρίχνουμε λίγη μουστάρδα και την απλώνουμε με τη φέτα τυρί -ακόμη και το πιο φτηνιάρικο. Τέλος, βάζουμε την άλλη φέτα ψωμί από επάνω. Προτιμάμε να είναι μικρότερο σε όγκο, για να ψηθεί λίγο το τυρί που εξέχει.

Το αφήνουμε δύο λεπτά, ίσα ίσα για να λιώσει το τυρί, αλλά όχι να καεί. Έτσι, θα αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο.

Απολαύστε!

Το Τοστ «Έπεσε Πείνα»

Έχοντας στη φαρέτρα μας (ψυγείο) φέτες του τοστ -συμβαίνει στο πρώτο 15ήμερο του μήνα που αισθανόμαστε Ωνάσηδες χωρίς-την-Τζάκι, είμαστε οπλισμένοι με περισσή αυτοπεποίθηση. Τέτοια που μας επιτρέπει να αλείψουμε με βούτυρο την πλευρά που θα εφάπτεται στην τοστιέρα.

Στις 4 γωνίες της φέτας που είναι από κάτω, βάζουμε μια ιδέα μουστάρδα και την απλώνουμε με τη φέτα τυρί. Επειδή πεινάμε πολύ, βάζουμε και μια δεύτερη φέτα, γιατί μας παίρνει!

Το ψήνουμε για τρία λεπτά περίπου μέχρι το τυρί να εμφανιστεί σε όλες τις άκρες.

Απολαύστε!

Τοστ: Τέσσερις συνταγές που απογειώνουν την εμπειρία

Το Τοστ της Μεσαία Τάξης

Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα όσο ανεβαίνουμε ορόφους στην ταξική πυραμίδα. Μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, έχει την ευχέρεια να προσθέσει άλλο ένα υλικό, το ζαμπόν, δείγμα οικονομικής ευμάρειας!

Δεν είναι τυχαίο που η Αλίκη παραγγέλνει «σζαμπόν» (sic) από τον «κυρ Στέφανο», σε μια σκηνή που περιγράφει την Ελληνική μεσαία τάξη από συστάσεως του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Πάμε στη συνταγή μας, για την οποία θα χρειαστούμε δύο φέτες τυρί, δύο φέτες ζαμπόν, δύο φέτες ψωμί.

Πάμε στην εκτέλεση:

Τοποθετούμε βούτυρο στην εξωτερική επιφάνεια της φέτας του ψωμιού και σε μια επίδειξη πλούτου, μαζί με τις δύο φέτες τυρί, τοποθετούμε ανάμεσα δύο φέτες ζαμπόν. Σημαντικό: Οι δύο φέτες ζαμπόν θα είναι ανάμεσα από τις δύο φέτες τυρί και όχι εναλλάξ.

Ψήνουμε για δυόμιση λεπτά.
Απολαύστε!

Τοστ: Τέσσερις συνταγές που απογειώνουν την εμπειρία

Το Τοστ της Ελίτ

Μην θεωρείτε πως επειδή δεν έχετε δει σε καμία ακριβοθώρητη μίνιμαλ μονόχρωμη κουζίνα, δεν υπάρχει τοστιέρα.

Η οικιακή βοηθός της ελίτ οικογένειας έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε ξεχωριστές ποικιλλίες τυριών και ζαμπόν. Στη συγκεκριμένη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε δύο φέτες καπνιστό μπούτι χοιρινό, δύο φέτες vintage τσένταρ και δύο φέτες ψωμί σικάλεως ή βουτυρωμένο μπριος. Η αυθεντική μουστάρδα Dijon είναι απαραίτητη.

Το ψήσιμο θα πρέπει να είναι όπως και παραπάνω, με τις δύο φέτες cheddar να αγκαλιάζουν το καπνιστό μπούτι χοιρινού, μόνο που θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος.