Κάνοντας τσάρκα στο διαδίκτυο και χαζεύοντας διάφορα, έπεσα πάνω σε ένα site για ροφήματα στο οποίο υπήρχε μια συνταγή για τη δημιουργία Πικάντικης Ζεστής Σοκολάτας (Spicy Hot Chocolate). Παρότι ήξερα την ύπαρξη της ζεστής, πικάντικης εκδοχής της σοκολάτας, δεν είχε τύχει ποτέ να την δοκιμάσω. Μέρες με κρύο και βροχή, παρακινήθηκα λοιπόν από αυτή την αφορμή και αποφάσισα την Κυριακή το απόγευμα και την έφτιαξα. Φρόντισα, λοιπόν και ψώνισα διάφορα συνοδευτικά και επί το έργον.

Αλλά πριν σας δώσω την συνταγούλα θέλω να σας πω μερικά πραγματάκια, δίκην ιστορικής αναφοράς, γιατί έχω διαπιστώσει ότι οι νεώτεροι έχουν την εντύπωση ότι ό,τι βλέπουν γύρω τους υπήρχε από πάντα! Το πιο πρόσφατο είναι τα κινητά, που στην Ελλάδα εμφανίστηκαν μόλις πριν 20 χρόνια. Ή όταν ήμουν μικρός, δεν μας είχε έρθει ακόμα η Coca Cola. Για να μην μιλήσω για τους υπολογιστές,  που πολλοί από εσάς δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή χωρίς αυτούς.

Όταν, λοιπόν, ήμουν πιτσιρίκος (πιστέψτε με, πάνε πολλά χρόνια από τότε, καλύτερα να μην πω αριθμό…),  η όλη ατμόσφαιρα και το  περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό. Η ζωή πολύ πιο λιτή και απέριττη, όχι από ιδεολογικούς λόγους, αλλά από ανάγκη. Τα διαθέσιμα και οι δυνατότητες στο μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ήταν περιορισμένα. Στα χρόνια λοιπόν της νιότης μου, σαν παιδιά ξέραμε το καθημερινό γάλα μας, το τσάι και μάλιστα κατά κύριο λόγο το τσάι του βουνού, κανά χαμομήλι ή τίλιο σε περίπτωση αδιαθεσίας και στις μέρες τις βαριάς νηστείας, χωρίς να έχουμε δικαίωμα άλλης γνώμης, το πρωινό ήταν ρόφημα κακάο. Το θυμάμαι λες και συμβαίνει τώρα: έβαζα σε μια κούπα δύο κουταλιές ζάχαρη, δύο κουταλιές κακάο σκόνη και νερό που είχα βράσει με το μπρίκι στο μάτι του πετρογκάζ (δεν είχαμε πάρει ακόμα ηλεκτρική κουζίνα). Αυτό θεωρούσαμε τότε ρόφημα σοκολάτα. Ούτε γάλατα, ούτε κρέμες γάλακτος, πολλώ δε μάλλον για σαντιγύ, ούτε λόγος.

 

 

Αλλά για να μην δημιουργώ και ατμόσφαιρα τύπου Βασιλάκη Καΐλα, η πρώτη μου γνωριμία με την σοκολάτα ρόφημα ήταν εις την αλλοδαπή, στο Chamonix το ’70. Έχοντας επισκεφτεί κάποιον θείο μου, σε μια βόλτα με κέρασε σοκολάτα ρόφημα και μάλιστα βιενουά. Έπαθα την πλάκα μου, τόσο ωραίο, νόστιμο και λιχούδικο ρόφημα δεν φανταζόμουνα ότι υπήρχε.

Με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας αρχίσει σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους οι «καφετέριες» (μην σας κάνει εντύπωση, τα σημερινά café δεν υπήρχαν από πάντα, μέχρι κάποια χρόνια υπήρχαν μόνο ζαχαροπλαστεία που είχαν και σερβίρισμα), ξεκίνησε να υπάρχει σα σερβιριζόμενο είδος η σοκολάτα ρόφημα. Στην αρχή στην απλή της μορφή, για να φθάσει στα σημερινά café όπου υπάρχουν ένα κάρο παραλλαγές, όπως σοκολάτα βιενουά ζεστή ή κρύα, μοκατσίνο, σοκολάτα αρωματισμένη με ρούμι ή και άλλα ποτά, μέχρι και τη σοκολάτα την αρωματισμένη με διάφορα μπαχαρικά, ακόμα και με καυτερά…

Τη συνταγή, λοιπόν, της πικάντικης έκδοσης, θα σας δώσω ευθύς αμέσως…

 


 

Spicy Hot Chocolate λοιπόν και ξεκινάμε:

Υλικά

200g μαύρη σοκολάτα

1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

2 φλιτζάνια (500ml)  γάλα

1,3 φλιτζάνι (300ml) κρέμα γάλακτος

1 πρέζα πιπέρι Jalapeno

1 λοβό βανίλιας

Εκτέλεση

Βάλε το γάλα να πάρει μια βράση μαζί με την κρέμα, το πιπέρι Jalapeno, και το ξύσμα από το εσωτερικό του λοβού της βανίλιας.

Εν τω μεταξύ, κόψε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι και βάλε τη σε ένα μεγάλο μπολ. ​​Άφησε το γάλα με τα μπαχαρικά για 10 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους, στη συνέχεια περίχυσε με αυτό τη σοκολάτα περνώντας το μέσα από ένα κόσκινο. Ανακάτεψε  καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Βάλε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ανακάτεψε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Σερβίρεις συνοδεύοντας με ντονατσάκια, εκλεράκια, βουτηματάκια βουτύρου, churros ή ότι άλλο σου αρέσει. Οι πιο τολμηροί από σας προσθέστε  μια πρέζα πιπέρι Jalapeno πάνω από το φλυτζάνι σας.