Τη λέξη «Almas» μπορείς άνετα να την μπερδέψεις με την λέξη «διαμάντια». Ο λόγος είναι πολύ απλός: Το κόστος για να αγοράσεις χαβιάρι Almas είναι σχεδόν το ίδιο με το κόστος για ένα πολύ καλό διαμάντι, .

Το χαβιάρι, αρκετούς αιώνες πριν στη Ρωσία, ήταν μια λαϊκή τροφή για τους πληθυσμούς που κατοικούσαν στις περιοχές γύρω από την Κασπία. Όταν ο Σαίξπηρ κάποια στιγμή το ανέφερε σε κάποιο στοίχο του, άρχισαν να του δίνουν σημασία και να το εκτιμούν και να το συνδέσουν με την γευσιγνωσία και την πολυτέλεια.  

Η καλύτερη ποιότητα  χαβιάρι -κι όταν μιλάμε για χαβιάρι εννοούμε, πάντα και μόνον, αυγά οξύρυγχου- είναι το Beluga. Και από το Beluga, η καλύτερη ποιότητα είναι το Almas του οποίου το χρώμα είναι σχεδόν λευκό. Το χρώμα του Beluga έχει τρεις βαθμίδες: το σχετικά σκούρο (βαθμίδα 0), το πιο ανοιχτό προς γκρι (βαθμίδα 00) και το ανοιχτόχρωμο έως άσπρο (βαθμίδα 000). Η ποιότητα Almas προέρχεται από τα νότια παράλια της Κασπίας που ανήκουν στο Ιράν.

 


 

Για να καταλάβετε το σπάνιο του εδέσματος, ένας οξύρυγχος για να είναι γόνιμος πρέπει να φθάσει στην ηλικία των είκοσι ετών. Για να παράγει χαβιάρι ποιότητας Almas πρέπει το ψάρι να είναι εκατό ετών. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του ψαριού τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του χαβιάρι.

Χαβιάρι Almas μπορείς να βρεις (σχεδόν) μονάχα στο Caviar House & Prunier στο Λονδίνο. Εκεί πωλείται σε κουτί που είναι φτιαγμένο από χρυσό 24 καρατίων, του ενός κιλού στην τιμή των 20.000 ευρώ περίπου. Υπάρχουν και μικρότερες συσκευασίες για πιο σφιχτά βαλάντια, όπως αυτή που προσφέρεται σε κουτί από κασσίτερο, με… μόλις 800 ευρώ.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, πως το χαβιάρι έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Γι’ αυτό όταν ανοίγει μια συσκευασία πρέπει φαγωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.