«… Από την κουζίνα και τους τεντζερέδες μου αναβλύζουν πάντα μυρωδικά όπως η ξελογιάστρα κανέλα, το μαγευτικό μοσχοκάρυδο, που το χρησιμοποιούσαν σαν φυλαχτό, το ανακουφιστικό μοσχοκάρφι, ο βασιλικός αστεροειδής γλυκάνισος, το σαφράν, ο θεραπευτικός κουρκουμάς, η ευγενική ρίγανη, το πικάντικο κύμινο και η αριστοκράτισσα λεβάντα…». Αυτά και αλλά πολλά γράφει στο νέο της βιβλίο, «Με άρωμα κανέλας», η Μαρία Εκμεκτσίογλου και μας εκμαυλίζει για ταξιδέματα σε γεύσεις και αρώματα, διαθέσεις και προθέσεις για μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, χαμογέλα και αγάπες και χαϊδέματα σε «μπερεκετλίδικες», όπως λέει και αυτή, στιγμές.

Ξεφυλλίζεις τις πολύχρωμες, φωτεινές σελίδες και από τις αγορές της Κωνσταντινούπολης, το παζάρι της για τα μπαχαρικά, τη θάλασσα της, τους κήπους της, σαγηνεύεσαι σελίδα τη σελίδα, με συνταγές ηδονικές. Ξεκινάς με τα ορεκτικά και τις σαλάτες. Τι λαβράκια μαριναρισμένα, τι παστουρμαδοκαιντάφακια, τι σύκα γεμιστά (ωχ, καρδιά μου!), τι σαλάτες αλατσιανές με χταποδάκι, γαριδούλες, μύδια, δυόσμο και βασιλικό και κόλιανδρο, τι μπουρεκάκια με κεφταδακια τυλιχτά, τι σαλάτες με σιτάρι, φακές, ρόδια και κουκουνάρια!


Πιο μετά έχει πιάτα με λαχανικά και να σέσκουλα με κιμά και φλοίδα από αποξηραμένα δαμάσκηνα (είπατε τίποτα, μήπως;), φωλιά του μπιζελιού για το στήθος του κοτόπουλου, τη ρίγανη, το κεφαλοτύρι, το μοσχοκάρυδο. Και να και κολοκυθοανθοί του Απόλλωνα, που το λατρεύει ο γιος της μερακλούς μαγείρισσας, με γλυκοπατάτες, βούτυρο, σκορδάκι, μαριδούλες, βασιλικό και κουρκουμά. Και σέλινοκαστανάτο, σας λέω, να λιγωθούμε απ την νοστιμιά.
 

 

Ακολουθούν συνταγές για ψάρια και θαλασσιά, όπως γαρίδες στο γιουβέτσι, ή μύδια γεμιστά πολίτικα, χανκιάρ μπεγεντί με καλαμάρι, σαρμάδες με πεσκανδρίτσα και σος εστραγκόν και πολλά άλλα και μετά πιάτα με κρέατα και νουά της μαμάς Σοφίας, που το ‘φτιαχνε στη μαγείρισσα στη γιορτή η μάνα της και ξύπναγε από τις 5 το πρωί για να το μαγειρέψει όπως έπρεπε. Πιο κάτω η βασίλισσα των λαχανικών η μελιτζάνα καπνιστή με αρνάκι και κυδωνάτο με παιδάκια και φτερούγες κοτόπουλου με στάρι και δαμασκηνά και ρεβιθάδα με οσομπούκο, σουτζουκάκια με πατατούλες, ιντζίκι, δηλαδή αρνίσιο κότσι, με μελιτζάνα…
 


 

Μετά έχουμε και αλλά πολλά, αλλά θα σταθώ στα πιλάφια, στα ζυμαρικά, στις πίτες και στις ζύμες και θα αναφωνήσω «Παναγία μου βοηθά», βλέποντας τις φωτογραφίες απ’ τα πιττάκια και τα αφράτα πολιτικά ψωμάκια, τις ταλιατέλες με σπαράγγια και βασιλικό, τα λιγκουίνι με κοκκινιστό και ψιλοκομμένη μελιτζάνα, τις γαριδούλες ογκραντέν και τόσα άλλα.


Στα γλυκά να μια τάρτα από σύκα, γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, ασουρές με το μπερκέτι, δηλαδή γλυκό σταρένιο με πρόσθετα πολλά υλικά που φτιάχνεται για να γιορταστεί η φιλία, η αγάπη και η αφθονία, αμυγδαλωτό με καραμελωμένα πορτοκάλια, μπισκότα λουκουμένια και τόσα άλλα που συνοδεύονται με τις συνταγές από λικέρ λεμονάκι, λικέρ από κορόμηλα, ή ζεστή σοκολάτα για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες και άμα ευφρανθεί η γεύση και η μυρωδιά και η όραση, μελώνει και η καρδιά και γλυκαίνει ο άνθρωπος…
 

*Το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου, «Με άρωμα κανέλας» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, με υπέροχες φωτογραφίες του Ερκίν Ον και food styling του ίδιου και της Σέλμα Σεν.