Άρτι επιστρέψας από τας διακοπάς και έχοντας κεκτημένη ταχύτητα του “κάθε-βράδυ-έξω”, είπα να πάω ένα σινεμαδάκι. Η διάθεση ανάλαφρη, οπότε δεν είχα όρεξη ούτε για κάτι βαρύ, ούτε για πιστολίδι και αίματα. Και η επιθυμία μου βρήκε ανταπόκριση.  Εργάκι ελαφρύ, ευχάριστο, διασκεδαστικό, ότι πρέπει για καλοκαιρινό βραδάκι και μάλιστα σε καλοκαιρινό κινηματογράφο. Και ο τίτλος αυτού; «Chef».

Ο μύθος του έργου αφορά έναν ταλαντούχο chef (Jon Favreau)  που αφού ήρθε σε ρήξη με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου (Dastin Hoffman), παραιτείται. Μετά την παρότρυνση της πρώην γυναίκας του (Sofia Vergara!), παίρνει μια  ρηξικέλευθη απόφαση: ανοίγει μια κινούμενη καντίνα και αρχίζει να πουλάει τα περίφημα Cubanos σάντουιτς.
 

Η ιστορία λέει ότι στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα στην Κούβα, τα Cubanos αποτελούσαν το κολατσιό ή το κυρίως γεύμα των εργατών που δούλευαν στα εργοστάσια πούρων και ζάχαρης. Το πήγαινε- έλα μεταξύ Κούβας και Φλόριντα τα έκανε γνωστά στο Key West και στην Tampa. Ειδικά, όμως, μετά την έναρξη της εποχής του Φιντέλ Κάστρο -που έκαναν την εμφάνισή τους στη Φλόριντα πολλοί Κουβανοί πρόσφυγες- έγιναν πραγματικά δημοφιλέστατα.

Οι πληροφορίες που μάζεψα, λοιπόν, μαζί με την «συνταγή», έχουν ως εξής:

Επειδή Κουβανέζικο ψωμί δεν θα βρείτε, προσπαθείστε να βρείτε φρατζόλα ψωμί που να είναι κατά το δυνατόν πλατιά και αφράτη. Τα γνήσια Cubanos, το χοιρινό που έχουν μέσα είναι ψητό και αυτό έχει μια σχετική βαβούρα στο να γίνει.

Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα καπνιστό ή ψητό αλλαντικό. Το αποτέλεσμα θα είναι καλό μεν, imitation δε…

Υλικά για 2 Cubanos

2 τεμ. φρατζόλας των 20 cm

2-3 κ.σ. μουστάρδα Dijonnaise

4 φέτες ψητό χοιρινό μέτρια κομμένες (ή αλλαντικό)

4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο

4 φέτες κίτρινο τυρί(γραβιέρα ή άλλο)

Μερικές ψιλοκομμένες φέτες τουρσί

2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε την τοστιέρα ή το γκρίλ σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Κόβουμε τελείως τα ψωμιά εγκάρσια. Απλώνουμε την μουστάρδα στο εσωτερικό του κάθε κομματιού του ψωμιού. Στο κάτω μέρος απλώνουμε τις φέτες χοιρινού, το ζαμπόν, το τυρί και τις πίκλες . Σκεπάζουμε με το επάνω κομμάτι. Αλείφουμε εξωτερικά με το βούτυρο και ψήνουμε 4-5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί , να ζεσταθούν τα κρεατικά και να γίνει εξωτερικά τραγανιστό. 

Κόψτε το καθένα σε δύο κομμάτια διαγώνια. Το ένα κομμάτι από το καθένα είναι αρκετό για κολατσιό, τα δύο είναι ένα πλήρες γεύμα!

Εναλλακτικά, τυλίξτε το σάντουιτς σε αλουμινόχαρτο και ψήστε σε φούρνο (180 βαθμούς) για 5-7 λεπτά.