Κολοκυθάκια με τζατζίκι, πίτα γύρο με τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές με τζατζίκι, απλά σκέτο τζατζίκι με το κουτάλι. Σύντροφοι, το τζατζίκι είνα ιδέα. Κι αυτό ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αναγνωρίστηκε παγκοσμίως

Η λίστα με τα 50 καλύτερα dips του κόσμου του διάσημου οδηγού TasteAtlas 2023, κατέγραψε 5.650 ψήφους κοινού. Και είμαστε περήφανοι για το τζατζίκι που κατέκτησε την πέμπτη θέση παγκοσμίως. 

Αυτή είναι η δεκάδα: Το Aji Criollo (10) ή salsa de aji είναι μια πικάντικη περουβιανή σάλσα που παρασκευάζεται με συνδυασμό κίτρινων πιπεριών τσίλι aji και λαδιού. Το Ssamjang (9), μια παχύρρευστη και πικάντικη πάστα είναι μια από τις πιο κοινές σάλτσες ντιπ στη νοτιοκορεάτικη κουζίνα. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με συνδυασμό φλογερού gochujang (πολτός κόκκινης πιπεριάς) και πικάντικου doenjang (πολτός σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση).Το Blatjang (8) είναι ένα νοτιοαφρικανικό τσάτνεϊ που συνήθως σερβίρεται με ψητό κρέας ως καρύκευμα. Το χοντρό τσάτνεϊ γίνεται με φρούτα, ζάχαρη, ξύδι, και διάφορα μπαχαρικά. Παραδοσιακά, περιέχει αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες, καρύδια, τζίντζερ, μπαχάρι, σκόρδο και ξερά κρεμμύδια. Το Kashke bademjan (7) είναι αλοιφή με  ψητές μελιτζάνες στη σχάρα, γιαούρτι, κρεμμύδια, σκόρδο, κουρκουμά και δυόσμο. Το Muhammara (6)είναι ένα θρεπτικό ντιπ που προέρχεται από τη συριακή πόλη Χαλέπι. Φτιάχνεται με συνδυασμό από ψητές κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο και αλεσμένα καρύδια.

Το Τζατζίκι (5) παρασκευάζεται από γιαούρτι, αγγούρια, σκόρδο και πολλά βότανα και μπαχαρικά όπως άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό.Το Guacamole (4)είναι μια παγκοσμίως γνωστή βουτυράτη λιχουδιά που χρονολογείται από την αυτοκρατορία των Αζτέκων του 1500. Είναι ένα υγιεινό μείγμα από ώριμα, πολτοποιημένα αβοκάντο, κρεμμύδια, τσίλι, ντομάτες και επιλεγμένα καρυκεύματα όπως θαλασσινό αλάτι και κόλιανδρο.Το Hummus Beiruti (3) είναι μια λιβανέζικη εκδοχή του χούμους, του διάσημου ντιπ με βάση τα ρεβίθια. Αυτή η έκδοση προσθέτει μεγάλη ποσότητα σκόρδου και μπαχαρικών σε αυτό. Συνήθως φτιάχνεται με συνδυασμό από ρεβίθια, ελαιόλαδο, σκόρδο, γιαούρτι, ταχίνι, κρύο νερό, κύμινο, χυμό λεμονιού, πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και πάπρικα.Το Toum (2) είναι μια αυθεντική λιβανέζικη πάστα σκόρδου. Φτιάχνεται με ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, οι οποίες θρυμματίζονται σιγά σιγά με γουδί και γουδοχέρι. Γίνεται με λάδι, χυμό λεμονιού και αλάτι. Το Mutabal (1) είναι ένα ντιπ της Μέσης Ανατολής που συνήθως φτιάχνεται από ψητές μελιτζάνες, ταχίνι, χυμό λεμονιού, σκόρδο, γιαούρτι, ελαιόλαδο και αλάτι. Στη 17η θέση βρίσκεται η φάβα, στην 23η η τυροκαυτερή, στην 31η η μελιτζανοσαλάτα, στην 35η η ταραμοσαλάτα και (τεράστια έκπληξη) η πατζαροσαλάτα στην θέση νούμερο 40.