Κατά την παράδοση των Χριστουγέννων, η 24η Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία ημέρα των 40 ημερών της θρησκευτικής νηστείας, όταν η κατανάλωση κρέατος θα απαγορευόταν. Έτσι, τα δείπνα της παραμονής των Χριστουγέννων τείνουν να ευνοούν τα μενού με βάση τα ψάρια. Αυτά διαβάζουμε σε άρθρο του Chef’s Pencil για τα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα πιάτα. Ορισμένες χώρες όπως η Γεωργία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ουκρανία, που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο, θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ενώ η Αρμενία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι γαλοπούλες δεν είναι μόνο συνώνυμες με την Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά και με τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, η γαλοπούλα βρίσκεται στο επίκεντρο του χριστουγεννιάτικου δείπνου σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο από τη Βραζιλία μέχρι τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στο Περού, οι ψητές φέτες γαλοπούλας σερβίρονται με μια μελανζέ από creme fraiche, ζωμό κοτόπουλου, χυμό λάιμ, πιπεριές Jalapeño, φρέσκο ​​κόλιανδρο και πιπέρι καγιέν. Στη Χιλή, η ψητή γαλοπούλα είναι παραδοσιακά γεμιστή με μήλα.

Η γέμιση με φασκόμηλο και κρεμμύδι είναι δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σπάνιο να βρείτε μια ψητή γαλοπούλα χωρίς φρέσκια σάλτσα cranberry στο πλάι. Οι ψητές πατάτες είναι ένα βασικό συνοδευτικό σχεδόν παντού, με την κολοκύθα να είναι ένα τυπικό συνοδευτικό στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αν και η γαλοπούλα μπορεί να φαίνεται σαν το πιο εμβληματικό χριστουγεννιάτικο κρέας, τα χριστουγεννιάτικα πιάτα με βάση το χοιρινό είναι στην πραγματικότητα πιο δημοφιλή παγκοσμίως.

Στην Ισπανία και την Κούβα, το ψητό γουρουνάκι είναι το επίκεντρο του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Οι Κουβανοί συνήθως σερβίρουν το ψητό τους με μαύρα φασόλια, ρύζι και σκόρδο γιούκα. Όλα ξεπλύθηκαν, φυσικά, με το Crema de Vie, μια κουβανέζικη εκδοχή αυγολέμονο που παρασκευάζεται με συμπυκνωμένο γάλα, ρούμι και ζάχαρη. Το χοιρινό ψήνεται αργά στην Ισπανία μέχρι η φλούδα του να γίνει τραγανή, σκούρα καφέ. Σερβίρεται συνήθως με καραμελωμένες πατάτες και κρεμμύδια μαγειρεμένα κάτω από το κρέας και εμποτισμένα στους χυμώδεις χυμούς.

Στο Μεξικό , το χοιρινό θα καλυφθεί με μια γενναιόδωρη στρώση σπιτικού adobo, μια παχιά πάστα τσίλι με ξύδι ή χυμό εσπεριδοειδών και θα εμπλουτιστεί με τις γεύσεις από κρεμμύδια, σκόρδο, κύμινο και ρίγανη. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στη Σουηδία είναι ένας πλούσιος κρύος μπουφές με μερικά μοναδικά ζεστά πιάτα. Η Julskinka (Χριστουγεννιάτικο χοιρινό ζαμπόν) είναι το κεντρικό κομμάτι – μια παράδοση που χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πίσω στους μύθους των σκανδιναβικών θεών.

Το χοιρινό είναι ένα παραδοσιακό αγαπημένο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Στη Μολδαβία (όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου), το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα πιο δημοφιλή πιάτα στο γιορτινό τραπέζι – γιατί συμβολίζει την επιθυμία για πλούτο και επιτυχία. Εκτός από ψητό, σερβίρονται χοιρινά λουκάνικα, ζελέ με κρέας ( racitura ), και sarmale (λαχανόφυλλα γεμιστά με ρύζι και χοιρινό κρέας).

Στην Καραϊβική, στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το γλασέ ή το καπνιστό ζαμπόν είναι το επίκεντρο της επιλογής. Ταυτόχρονα, στη Νότια Αμερική, οι Παραγουανοί μαρινάρουν το χοιρινό τους πριν το ψήσουν για ώρες σε φούρνο με τούβλα ή το ψήσουν στο μπάρμπεκιου πάνω από αναμμένα κάρβουνα. Τα πιάτα με θαλασσινά (τηγανητά, ψημένα ή ζελέ) είναι δημοφιλή σε πολλά χριστουγεννιάτικα τραπέζια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Υπάρχει ένας προφανής λόγος για αυτό – το ψάρι είναι σύμβολο του Χριστού, επομένως το σερβίρισμα διατηρεί τη σύνδεση με το θρησκευτικό νόημα της γιορτής.

https://t.co/4knthtxiYU

Στην Πολωνία , τα ψάρια συνήθως εμποτίζονται με γάλα, στη συνέχεια επικαλύπτονται με αλεύρι και τηγανίζονται. Εναλλακτικά, σερβίρεται ψημένο σε aspic (αλμυρό ζελέ). Ο κυπρίνος δεν σερβίρεται μόνο τηγανητός. Στην Ουγγαρία, το γλέντι των γιορτών δεν ολοκληρώνεται εκτός και αν το halászlé , ή η ψαρόσουπα, είναι στο μενού. Επιπλέον, σε ορισμένα μέρη, η παραμονή των Χριστουγέννων θεωρείται η τελευταία ημέρα της νηστείας, επομένως το κρέας είναι εκτός μενού – και το ψάρι είναι η πρωτεΐνη της επιλογής. Στην Ευρώπη, δύο είδη ψαριών σερβίρονται παραδοσιακά για το εορταστικό γεύμα: ο κυπρίνος (ένα ψάρι του ποταμού) και ο μπακαλιάρος (ένα ψάρι της θάλασσας).

Τα παραδοσιακά συνοδευτικά πιάτα που συνοδεύουν το ψάρι περιλαμβάνουν πατατοσαλάτα στη Σλοβακία και την Τσεχία, pierogies (dumplings) στην Πολωνία και φρεσκοψημένο ψωμί και σαλάτα στην Κροατία. Στη Φινλανδία, το τουρσί παντζάρι είναι μια δημοφιλής πλευρά με τα ψάρια της παραμονής των Χριστουγέννων. Ο κυπρίνος δεν είναι το μόνο ψάρι του ποταμού που σερβίρεται τα Χριστούγεννα. Για παράδειγμα, στην Ουκρανία, το ζελέ με πέστροφα σερβίρεται κρύο, γαρνίρεται με μαϊντανό και ίσως συνοδεύεται από καρότα, βραστά αυγά και μπιζέλια.

Από την άλλη πλευρά, ο μπακαλιάρος είναι το αγαπημένο των Χριστουγέννων στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Βραζιλία (πιθανότατα λόγω της πορτογαλικής επιρροής). Το Baccalà ή Baclau είναι μπακαλιάρος που συντηρείται με συσκευασία σε αλάτι και ξήρανση. Τα γεμιστά ρολά λάχανου είναι γνωστά με διαφορετικά ονόματα στην περιοχή: sarmale στη Ρουμανία και τη Μολδαβία, holubtsi στην Ουκρανία , balandėliai στη Λιθουανία, golubtsy στη Ρωσία, goląki στην Πολωνία, sarma στη Σερβία ή sarmi στη Βουλγαρία , töltött káposzta στην Ουγγαρία ή Γερμανία.

Το γερμανικό kohlrouladen γεμιστό με μοσχαρίσιο κρέας είναι ένα εμβληματικό comfort food που φτιάχνει από μόνο του ένα χορταστικό δείπνο και συνδυάζεται καλά με πουρέ πατάτας ή spaetzle (ζυμαρικά με χυλοπίτες). Σε όλη την κεντρική και στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, τα tamales ή ( hallacas στη Βενεζουέλα ) είναι ένα εμβληματικό εορταστικό φαγητό. Συνήθως, είναι φτιαγμένα από ζύμη καλαμποκιού (μάσα) που γεμίζεται με μια ποικιλία γεμίσεων, όπως κοτόπουλο και χοιρινό, πριν τυλιχτούν σε φύλλο μπανάνας ή φλοιό καλαμποκιού και μαγειρευτούν στον ατμό. Στη Δανία – υπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους καταναλώνουν πάπια τη μεγάλη μέρα και κανένα χριστουγεννιάτικο δείπνο δεν είναι πλήρες χωρίς αυτήν.