Εδώ και αρκετά χρόνια, μας μιλούν για την μοριακή γαστρονομία, αυτά τα πιάτα με τις φωτιές και τους καπνούς. Η μοριακή γαστρονομία, φίλες και φίλοι του Provocateur που τη βγάζετε με σουβλάκια, είναι στην ουσία ο επιστημονικός κλάδος που εξερευνά τα φαινόμενα που πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της μαγειρικής διαδικασίας, δεν εννοούμε αυτά τα εγκλήματα. Ο επιστήμονας που έδωσε έμφαση σε αυτόν τον καινούργιο κλάδο, ήταν ένας φυσικός από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο ξακουστός (ίσως και όχι) Nicholas Kurti σε μια παρουσίαση που έκανε το 1969 με τον τίτλο: “ Ο φυσικός στην κουζίνα”, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε και προβλήθηκε μέσω του BBC.
Η παρουσίαση του ήταν αρκετά εντυπωσιακή και κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον αρκετών τηλεθεατών. Δεν ήταν και σομελιέ νερού, αλλά εντάξει, τους κέρδισε που λέμε. Στη συνέχεια, πολλοί επιστημόνες, με πρωτοπόρο και κορυφαίο τον Herve This, έστρεψαν το βλέμμα τους στην κουζίνα και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνταν.
Το 1992, λοιπόν, διοργανώνεται στην Ιταλία το πρώτο συμπόσιο μοριακής γαστρονομίας με την συμμετοχή επιστημόνων και σεφ όπως οι Nickolas Kurti, Elisabeth Thomas, Herve this, Harold McGee. Το «τραπέζι» αυτό που είχε σα σκοπό να φέρει σε επαφή τους επιστήμονες και τους σεφ και λάμβανε χώρα κάθε 2 χρόνια, μέχρι το 2005.
Από τότε, πολλά εστιατόρια έχουν επιχειρήσει να βάλουν φωτιά στην κουζίνα τους να ασχοληθούν με την μοριακή κουζίνα ή, τουλάχιστον, να πουλήσουν παπάτζα και να παρουσιάζουν τα πιάτα τους ως μέρος της συγκεκριμένης γαστρονομίας. Και έχουμε αποδείξεις, δεν θα γράφαμε ποτέ κάτι τέτοιο χωρίς να υπάρχουν απτά στοιχεία. Με τα ντοκουμέντα στο χέρι είμαστε, να δείτε τα:
Ένα πολύ, πολύ πρακτικό πιάτο.
Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να το περιγράψουμε, είναι πάνω από τις δυνάμεις μας.
Η κακογουστιά σε όλο της το μεγαλείο.
Αυτό που βλέπετε, κυρίες και κύριοι, είναι από ελληνικό εστιατόριο.
Ξεθάψαμε ένα στεντούκι από το 1852 και είπαμε να σας σερβίρουμε ό,τι βρήκαμε μέσα. Το βρήκαμε πολύ έξυπνο.
Γιατί πρέπει να σχολιάσουμε κάτι που μοιάζει με… Ξέρετε τώρα.
Θέλουμε να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να σκέφτεσαι πόσο χαζός νιώθεις που πλήρωσες για κάτι τέτοιο.
Για να τρέξεις κατευθείαν στην τουαλέτα <3