“Το burger, χωρίς πατάτες. Παχαίνουν.”

“Να σου πάρω μια πατατούλα; Μια, όχι παραπάνω, γιατί προσέχω τη διατροφή μου.”

“Με ρύζι το κρέας καλύτερα. Η πατάτα παχαίνει.”

“Κομμένες οι τηγανητές πατάτες, κάνω δίαιτα”.

Ρε παιδιά, συγγνώμη. Πότε έγιναν οι πατάτες ο απόλυτος διατροφικός κίνδυνος; Το γοητευτικό guilty pleasure στο οποίο καλούμαστε να αντιστεκόμαστε, γιατί κάνει κακό στην υγεία, στα κιλά μας. Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο οι τηγανητές πατάτες. Είναι οι πατάτες γενικότερα. Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι πρέπει να τις αποφεύγουμε γιατί είναι βόμβα θερμίδων, που μέσα σε όλα, αυξάνει τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε Διαβήτη τύπου 2.

Λοιπόν, φτου ξελευθερία. Οι πατάτες απενοχοποιούνται, επιτέλους, γιατί ΝΑΙ, έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine, η φήμη πως οι πατάτες δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό. Μια απλή φήμη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ππως η κατανάλωση πατάτας αφενός, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη, αφετέρου μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος. 

Σύμφωνα με ερευνητές στο Pennington Biomedical Research Center (PBRC), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, οι πατάτες είναι γεμάτες με σημαντικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. “Δείξαμε ότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα”, Candida Rebell  δήλωσε η επίκουρος καθηγήτρια στο Penning Biomedical που και συν-ερευνήτρια της μελέτης. “Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε το ίδιο βα΄ρος τροφής, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε θερμίδες, προκειμένου να αισθάνονται χορτάτοι. Όταν τρώμε τροφές με μεγαλύτερο βάρος που είναι χαμηλές σε θερμίδες, μπορούμε εύκολα να μειώσουμε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε”, συνέχισε. 

Για να τελειώνουμε με τις φήμες, που μας καταπιέζουν, διάολε: Οι πατάτες είναι μια θρεπτική τροφή, που μας δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού, νιώθουμε χορτάτοι και το να αντικαταστασήσουμε κάποια από τα γεύματα κρέατος μες στη βδομάδα με αυτές, θα μας βγει σε καλό. Και θα διατηρήσει και το βάρος μας. Αν αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, να αναφέρουμε κάπου εδώ πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη (άτομα από 18 έως 60 ετών), που ήταν υπέρβαροι, είχαν παχυσαρκία ή αντίσταση στην ινσουλίνη, βίωσαν ακριβώς αυτό. 

Τρέφονταν με ελεγχόμενες δίαιτες που περιλάμβαναν κοινά τρόφημα,όπως φασόλια, μπιζέλια και κρέας ή ψάρι, καθώς και πατάτες με κρέας και ψάρι. Παράλληλα, κατανάλωναν αρκετά φρούτα και λαχανικά. Το 40% της τυπικής κατανάλωσης κρέατος αντικαταστάθηκε είτε με φασόλια και μπιζέλια, είε με πατάτες. Οι πατάτες ήταν βρασμένες με τη φλούδα και σερβιρίστηκαν από 12 ως και 24 ώρες αργότερα, διάστημα στο οποίο αυξήθηκε η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Είτε τοποθετούνταν σε γεύματα και δείπνα που είχαν άλλα υλικά, είτε σερβίρονταν ως συνοδευτικά (πουρές ή ψητές πατάτες). “Η ποικιλία ήταν σημαντική για τους συμμετέχοντες, καθώς οι άνθρωποι δεν τηρούν δίαιτα που δεν τους αρέσει ή δεν έχει ποικιλία” εξήγησε η Rebell.

Οι ερευνητές βρήκαν ίσα οφέλη για την υγεία στη διατροφή με τις πατάτες με τη δίαιτα που περιείχε φασόλια και μπιζέλια. Μεταξύ αυτών, βελτίωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σε άτομα με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2. 

Μιλάμε για την απενοχοποίηση της πατάτας. Επιτέλους!