Στην μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της ζωής, στο TikTok, βρήκαμε το βιντεάκι ενός  γαστρεντερολόγου και επαναξιολογήσαμε τις διατροφικές μας συνήθειες γιατί δεν θέλουμε καν να θυμόμαστε πώς περάσαμε την τελευταία φορά που πάθαμε τροφική δηλητηρίασης (κλειδωμένοι στην τουαλέτα παρέα με ηλεκτρολύτες). Μας είπε ο συμπαθέστατος Άγγλος γιατρός ότι πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε και να αποφεύγουμε τις εξής πέντε τροφές.

Στρείδια

Η δηλητηρίαση από οστρακοειδή (γαρίδες, μύδια, στρείδια) ξεκινά με ναυτία και καταλήγει με διάρροια κι εμετούς. Τα στρείδια είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι μολυσμένα με βακτήρια από τα νερά των θαλασσών. Τα στρείδια απορροφούν τα βακτήρια από τα παράκτια ύδατα όπου τρέφονται, ειδκά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν έχουν καν διαφορετική μυρωδιά ή γεύση. Γι αυτό καλό είναι να βράζονται 3 ως 5 λεπτά. Κι αν δεν ανοίξει το κέλυφός τους, τα πετάτε. Αν το κέλυφος είναι ήδη ανοιχτό πριν το μαγείρεμα, τα πετάτε.

Burger

Μπιφτέκι, πατέ, μοσχαρίσια λουκάνικα, σαλάμι πρέπει να είναι μαγειρεμένο σχολαστικά. Να είναι η σάρκα του ροζ και όχι κόκκινη. Εκτός από την μπριζόλα που μπορείς να την ζητήσεις και rare. Η θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια του κρέατος. Τα μισοψημένα κρέατα έχουν e coli. ΝΑΙ, ξέρεις τι ακολουθεί μετά. Μην πλένετε ποτέ τα κρέατα πριν τη χρήση τους στο σπίτι.

Χθεσινό σούσι

Παρασιτικά σκουλήκια σε ωμό ψάρι. Και σαλμονέλα. Σούσι τρώμε μόνο από εξαιρετικά εκπαιδευμένους σεφ ή από αξιόπιστα delivery. Υπάρχει λόγος που απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών ψαριών σε έγκυες γυναίκες. Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σούσι είναι κατεψυγμένα, για να σκοτωθούν τα παράσιτα και τα βακτήρια.

Φύτρες και βλαστοί

Λαχανάκια Βρυξελλών. Ποτέ ωμά. Φύτρες ποτέ ωμές. Μόνο μαγειρεμένα. Και σχολαστικά. Πριν από κάθε χρήση πρέπει να τα ξεπλύνετε με νερό. Σχολαστικά. Ψήστε τα στο φούρνο.

Συσκευασμένες σαλάτες

Ο χυμός από φύλλα σαλάτας που απελευθερώνεται από τα φύλλα βοηθά στην ανάπτυξη της σαλμονέλας. Επίσης, τις καταναλώνουμε χωρίς πλύσιμο. Αν και το πλύσιμο δεν αφαιρεί τη σαλμονέλα. Το μαρούλι και το σπανάκι απαιτούν ειδική συσκευασία για να διατηρηθούν φρέσκα. Οι συνθήκες παραγωγής τους είναι επιρρεπείς σε επιμολύνσεις, ενώ το υγρό περιβάλλον μέσα στο σακουλάκι είναι ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων. 

@mrguthealth Number 1 is mad ???? #guthealth #guttok #ibs #foodpoisoning ♬ Aesthetic – Tollan Kim