Από τις πρώτες πρωινές ώρες, κυρίως στα ξένα ΜΜΜ, παίζει η είδηση για την επικείμενη κυκλοφορία μιας βιογραφίας του Άντονι Μπουρντέν η οποία δεν πήρε ποτέ την συγκατάθεση της οικογένειάς του. Παρ’ όλα αυτά, θα βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 11 Οκτωβρίου από την Τσαρλς Λίρχσεν, πρώην αρχισυντάκτη του Sports Illustrated και συνεργάτη του Rolling Stone.

Στο Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain, μπορεί να διαβάσει κάποιος κουτσομπολιά για τη σχέση του με την Άζια Αρτζέντο (άλλη δουλειά δεν είχαμε), τη μάχη του με το αλκοόλ, τα στεροειδή και τον χρόνο που περνούσε με πόρνες. Έτσι τις γράφουν, τι να πει κανείς. 

«Κάθε τι που γράφει για τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μέσα στην οικογένειά μας ως παιδιά και ως ενήλικες το κατασκεύασε ή το γράφει εντελώς λάθος», δήλωσε στους Times ο Κρίστοφερ, αδελφός του Μπουρντέν για τη συγγραφέα του βιβλίου η οποία προχωρά ακάθεκτη και παραθέτει από προσωπικά μηνύματα και συζητήσεις μέχρι emails. 

Υπάρχει κάτι που μας εντύπωση σε όλο αυτό; Φυσικά. Ότι όλα τα κείμενα που διαβάσαμε σήμερα, αφορούν τη “σκοτεινή πλευρά” του Άντονι Μπουρντέν και δεν εστιάζουν στο φαγητό, δηλαδή τη μεγάλη του αγάπη. Και αφού δεν το κάνουν τα μεγάλα ΜΜΜ του εξωτερικού, θα το κάνει το ταπεινό Provocateur. 

Έτσι, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα ελληνικά σπιτικά φαγητά τα οποία χαλάνε τη φήμη της ελληνικής κουζίνας. Μπορεί να  μην μας λένε Μπουρντέν στο επώνυμο, αλλά μεγαλώσαμε σε σπίτια που στο τραπέζι μας, συνήθως τα κρύα μεσημέρια του χειμώνα, εμφανίζονταν τα…

Ρεβύθια

Βρίσκεται στον πάτο της κατηγορίας με τα όσπρια που θέλουν να γίνουν αρεστά με οποιοδήποτε τρόπο; Ναι! Τα ρεβύθια δεν είναι νόστιμα (υπάρχουν κάποιες παραλλαγές που τρώγονται), ειδικά όταν πάμε να τα συγκρίνουμε με τα φασολάκια ή τον αρακά. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, το χούμους είναι αρκετά γευστικό και όχι μόνο αυτό, έχει κερδίσει τους εκπληκτικούς και καθόλου βαρετούς food bloggers της χώρας. 

Οι μπάμιες

Κανονικά δεν θα έπρεπε να γράψουμε τίποτα. Απλώς να αναφέρουμε ότι οι μπάμπιες είναι αηδιαστικές. Και ναι, τώρα που το σκεφτόμαστε, αυτό θα κάνουμε. Έχουμε μαζί μας ένα ολόκληρο στρατό που πιστεύει το ίδιο. Οι μπάμιες, λοιπόν, είναι αηδιαστικές. 

Το μπρόκολο & κουνουπίδι

Μα είναι θρεπτικά, μα, μα, μα, μα… Βρωμάνε! Τα βράζεις και βρωμάνε. Βρωμάνε ακόμα και όταν δεν τα βράζεις. Ακόμα και το ψάρι έχει καλύτερη μυρωδιά (αυτό θέλει προσπάθεια). Πώς μπορείς να δοκιμάσεις κάτι που βρωμάει τόσο άσχημα και γιατί επιμένουμε να το πλασάρουμε στα παιδιά μας ως ωραίο πιάτο όταν το μόνο που κάνουμε, είναι να ρίχνουμε μια κόκκινη σάλτσα πάνω από το μπρόκολο;

Οι αγκινάρες

Χαχαχαχα. Ελάτε, σταματήστε, δεν είναι ωραίο αυτό που κάνετε, δεν είναι ωραίο που γελάτε με ένα φαγητό που δίκαια κοντράρει τις μπάμιες ως το χειρότερο ελληνικό φαγητό όλων των εποχών. Μιλάμε για διατροφικό έγκλημα και σαν να μην έφτανε αυτό, ρίχνουν και κρέμα γάλακτος για να μας ξεγελάσουν.

Το λαχανόρυζο

Το λάχανο είναι ωραίο στη σαλάτα. Το ρύζι είναι νόστιμο δίπλα από τα σουτζουκάκια ή το μοσχαράκι. Συνεννοηθήκαμε ή πρέπει να επεκταθούμε; Εντάξει, κάτι ακόμα. Κάποιες γεύσεις, απλώς δεν ταιριάζουν. Αυτό, τίποτα άλλο.