Κωλοχτύπες, αστακοί, ταρτάρ σολομού, σπαλομπριζόλες, σεβίτσε, κριθαρώτο, συγγνώμη αλλά μακαρόνια με κιμά δεν θα γίνεται ποτέ. Δεν υπάρχει καλύτερη γεύση από βουτυρωμένα μακαρόνια (χοντρά ιδανικά) με κιμά και τυράκι τριμένο. Κι αφήστε τους γκουρμεδιάρηδες να πληρώνουν διακοσάρικα για ψάρι.

Κάθε πιρουνιά σε γυρίζει πίσω στην εποχή της ανεμελιάς που μετρούσες το καλοκαίρι με μπάνια και παγωτά. Τότε που όλα ήταν απλά. Δεν αγχωνόσουν που θα πας διακοπές, που θα κάνεις κράτηση για φαγητό, τι κρασί να πάρεις για το σωστό το food pairing. Πήγαινες στο εξοχικό, κατέβαινες για μπάνιο, γυρνούσες με ματωμένα γόνατα γιατί κάπου χτύπησες και σε περίμενε ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά. Της γιαγιάς που έβαζε μπόλικο πελτέ τομάτας στη σάλτσα, δάφνη και σκορδάκι και έριχνε και κόκκινο κρασάκι για να δέσει η σάλτσα. Εκείνη σε άφηνε να τρίβεις σχεδόν τη μισή παρμεζάνα που είχε στο ψυγείο για να φας διπλή μερίδα. Κι έκανε κόλπα για να βάλει και το καρότο μέσα στη σάλτσα γιατί ήξερε ότι δεν σου άρεσε.

Όταν μεγάλωσες πήγες μέχρι τη Ρώμη και τη Φλωρεντία να βρεις μακαρόνια μπολονέζ όπως της γιαγιάς (και της μαμάς σου) και δεν τα κατάφερες. Γιατί στη μαγειρική μετράει κυρίως η μνήμη. Θυμάσαι πάντα τα καλοκαίρια που ήσουν παιδί και περνούσες στους παππούδες σου. Τότε που δεν μετρούσες τις θερμίδες και ζητούσες και ψωμί με τα μακαρόνια σου από τη γιαγιά.

Στα περιοδικά τα λένε comfort food αυτά τα φαγητά. Στη δική μας κουλτούρα θα έπρεπε να συνταγογραφούνται όποτε μας πιάνει στεναχώρια ή μας καταπλακώνει η καθημερινότητα. Και καταλαβαίνω την ανάγκη σας να φάτε τα κυριλέ φαγητά των σεφ στα εστιατόρια τους στα νησιά κάθε καλοκαίρι. Κανείς όμως σεφ δεν θα φτιάξει αυτά τα μακαρόνια με κιμά και με περηφάνια θα τα σερβίρει στο μενού του. Κι ας είναι το μόνο πιάτο που κάνει ευτυχισμένο κάθε Έλληνα. Όταν γυρνάς στο πατρικό σου και βάζει η μαμά σου το τηγάνι στην φωτιά για να σοτάρει τον κιμά οι μυρωδιές είναι αρκετές για να βάλεις τα κλάματα.

Μια μπουκιά αναδρομή στο παρελθόν. Γιατί αν η παιδική ηλικία είναι συνώνυμη της ανεμελιάς, η αναδρομή σε αυτή μπορεί να επιδράσει χαλαρωτικά μειώνοντας άμεσα το στρες. Φάε μακαρόνια με κιμά και θα με θυμηθείς.