Θυμάσαι σίγουρα το κροκ μεσιέ που έφαγες στο Παρίσι, τα μύδια στις Βρυξέλλες ή τις τηγανιτές πατάτες, τα πιάτα με μπακαλιάρο στην Λισαβόνα και το αγγλικό πρωινό στο Λονδίνο, ίσως την παέγια της Μαδρίτης και τα τάπας της Βαρκελώνης, μπορεί να θυμάσαι και την πίτσα στη Ρώμη ή τα τσιτσέτι στη Βενετία μαζί με το άπερολ. Γενικά, αν έχεις ταξιδέψει οπουδήποτε θα έχεις δοκιμάσει σίγουρα ένα πιάτο και μάλλον θα το έχεις προτείνει και στους φίλους σου όταν σου λένε ότι θα ταξιδέψουν εκεί.

Οι γεύσεις και το φαγητό μιας χώρας είναι ο πιο εύκολος τρόπος να συνδεθείς με την κουλτούρα και τις παραδόσεις της. Δεν υπάρχει τουρίστας που αγαπά τα ελληνικά νησιά που δεν ξέρει τι είναι ο μουσακάς, τα γεμιστά και τα σουβλάκια. Οι πιο τυχεροί ίσως έχουν δοκιμάσει και τις χωριάτικες πίτες μας. Αν ανήκετε και σε εκείνη την κατηγορία που επιλέγει ένα ταξίδι με μοναδικό κριτήριο το φαγητό της τότε μάλλον θα λατρέψετε αυτούς τους δέκα προορισμούς.

Βιετνάμ: Bun Cha and Bánh Xèo

Το Bún chả είναι ένα βιετναμέζικο πιάτο με ψητό χοιρινό και noodle, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από το Ανώι του Βιετνάμ. Το Bún chả σερβίρεται με ψητό λιπαρό χοιρινό πάνω από ένα πιάτο noodle από λευκό ρύζι και βότανα με ένα συνοδευτικό με σάλτσα ντιπ. Το Bánh xèo είναι μια τραγανή, γεμιστή τηγανίτα ρυζιού, δημοφιλής στο Βιετνάμ. Το όνομα αναφέρεται στον ήχο που κάνει το κουρκούτι ρυζιού όταν χύνεται στο ζεστό τηγάνι. Είναι μια αλμυρή τηγανίτα από ρυζάλευρο, νερό και σκόνη κουρκουμά. Μπορεί επίσης να ονομαστεί βιετναμέζικη κρέπα.

Κίνα: Jianbing

Το street food που κάνει το brunch να ντρέπεται που υπάρχει. Θα βρείτε πωλητές jianbing σε κάθε κινεζική επαρχία να πωλούν αυτές τις τηγανιτές κρέπες, προσεκτικά διπλωμένες γύρω από αλμυρές γεμίσεις με φρέσκο ​κρεμμυδάκι, κόλιανδρο, πηχτή σάλτσα σόγιας και τσίλι.

Πολωνία: Zapiekanka

Η ζαπιεκάνκα, επίσης γνωστή ως πολωνική πίτσα, είναι ψημένο σάντουιτς ανοιχτού τύπου από κομμένη μπαγκέτα ή άλλο μακρύ είδος ψωμιού, με σοταρισμένα ασπρομανίταρα, τυρί και μερικές φορές άλλα συστατικά, όπως ζαμπόν. Σερβίρεται ζεστή με κέτσαπ και είναι δημοφιλές φαγητό του δρόμου στην Πολωνία από τη δεκαετία του 1970.

Ιαπωνία: Hiroshima-Style Okonomiyaki

Μια ιαπωνική αλμυρή τηγανίτα με λάχανο, φύτρα φασολιών, ζυμαρικά, κομμένη χοιρινή κοιλιά και ένα τηγανητό αυγό, με αλμυρή σάλτσα και ιαπωνική μαγιονέζα.Το “Okonomi” στα Ιαπωνικά σημαίνει “όπως σας αρέσει”, επομένως είναι μια αλμυρή τηγανίτα που περιέχει ό,τι συστατικά θέλετε.Το okonomiyaki σε στιλ Χιροσίμα υπάρχει από τη δεκαετία του 1950. Εκείνη την εποχή, η χώρα ήταν αρκετά φτωχή και οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μόνο λίγο αλεύρι και λαχανικά για να φτιάξουν okonomiyaki τύπου Χιροσίμα.

Αργεντινή: Empanadas

Η εμπανάδα είναι μια κρεατόπιτα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Τα Empanadas είναι αλμυρά αρτοσκευάσματα φτιαγμένα από ζύμη και γεμισμένα με διάφορα υλικά. Η γέμιση της Empanada ποικίλλει πολύ και μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, τόνο, οστρακοειδή, τυρί ή/και λαχανικά, καρυκευμένα ζωηρά και στη συνέχεια ψημένα ή τηγανητά στην τελειότητα.

Πορτογαλία: Pastéis de Nata

Το pastel de nata ή pastel de Belém, τοεθνικό γλυκό της Πορτογαλίας. Σημαίνει «γλυκό με κρέμα», καθώς αυτό είναι το βασικό του συστατικό. Τα καλύτερα pasteis de nata θα τα βρείτε στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα.

Γερμανία: Käsespätzle

Το Käsespätzle είναι ένα παραδοσιακό πιάτο των γερμανικών περιοχών της Σουηβίας, του Baden και του Allgäu, καθώς και στις αυστριακές περιοχές Vorarlberg και Tyrol, καθώς και στο Λιχτενστάιν και την Ελβετία. Είναι μια εκδοχή του mac n cheese (μακαρονάκι με τυρί στη Βαυαρία τα λένε σπάετς, ο ορισμός του comfort food).

Ρουμανία: Sarmale

Λαχανοντολμάδες. Τα φτιάχνουν με ξινό λάχανο γεμιστό με χοιρινό, βοδινό και λίγο μπέικον.

Ινδία: Pani Puri και Biryani

Το Pani Puri είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ινδικό φαγητό του δρόμου με τραγανές, κούφιες, τηγανητές μπάλες ζύμης (puri) γεμιστές με βραστές πατάτες ή βραστά ρεβίθια. Το Biryani είναι περσικής καταγωγής ρύζι με κρέας που θέλεις ειδικό αλγόριθμο για να το πετύχεις αν δεν είσαι Ινδός. Το Biryani μαγειρεύεται παντού με πρόβειο κρέας ή κοτόπουλο και περιστασιακά με μοσχάρι.Στην Ινδία μαγειρεύεται επίσης μόνο με λαχανικά. Μερικές κουζίνες μαγειρεύουν το πιάτο με γάλα καρύδας, άλλες προσθέτουν ένα στρώμα ξηρών φρούτων και ξηρών καρπών ή ρίχνουν μέσα βραστά αυγά και πατάτες. Πρέπει να σας δείξει κάποιος πώς να μαγειρέψετε τέλεια το ρύζι, να τηγανίσετε τα κρεμμύδια σωστά, να μαρινάρετε το κρέας. Είναι έπος.

Ουγγαρία: Paprikás Krumpli

Αυτή είναι μια συνταγή που σπάνια συναντάται στα εστιατόρια, αλλά μια συνταγή που τρώγεται συνήθως στα ουγγρικά σπίτια, είναι πηχτή, νόστιμη, λιτή, πατάτες με κρέας στην κατσαρόλα. Το paprikás krumpli παραδοσιακά φτιάχνεται με κολμπάς, ένα αλλαντικό συχνά καπνιστό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πιο χοντρό κομμένο σαλάμι ή πεπερόνι. Υπάρχει και η χορτοφαγική εκδοχή με πατάτες και πάπρικα απλά.