Ενώ τα σάντουιτς και τα πατατάκια μπορεί να είναι τα τρέχοντα αγαπημένα σνακ στο κυλικείο ενός σχολείου, οι επιστήμονες ελπίζουν να τα αντικαταστήσουν με ένα νέο είδος «γευστικής τροφής». Οι ερευνητές, όπως διαβάζουμε στην Daily Mail, σχεδιάζουν να προσφέρουν ζωύφια όπως είναι γρύλοι σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών σε τέσσερα δημοτικά σχολεία στην Ουαλία.

Σχεδιάζουν επίσης να σερβίρουν «μπολονέζ» από έντομα και φυτικές πρωτεΐνες ώστε σταδιακά να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους γονείς τους να ελαττώσουν και στο τέλος να κόψουν τελείως το κρέας. Το πρότζεκτ, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας (UWE Bristol), θα περιλαμβάνει επίσης έρευνα παιδιών δημοτικού σχολείου για να μάθουν τη στάση τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πώς αυτή να μετατρέπεται σε άποψη για το φαγητό που τρώνε.

Από αυτό επιθυμούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης της νεότερης γενιάς και των οικογενειών τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη των βρώσιμων εντόμων και με τη σειρά τους να περιορίσουν την παγκόσμια κατανάλωση κρέατος. Εντάξει, κανένα πρόβλημα, αλλά η «μπολονέζ» ίσως είναι υπερβολή.

Όλο αυτό ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν έρευνες, εργαστήρια, συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης για να διερευνήσουν την κατανόηση και τις εμπειρίες των νέων σχετικά με τις εναλλακτικές πρωτεΐνες. Ως μέρος της έρευνας, ελπίζουν να προσφέρουν προϊόντα διατροφής που περιέχουν γρύλους και σκουλήκια για δοκιμή.

via GIPHY

Ας περάσουμε τώρα στην περίφημη «μπολονέζ» η οποία περιλαμβάνει ένα προϊόν που ονομάζεται VEXo, το οποίο συνδυάζει πρωτεΐνες με βάση τα έντομα και τα φυτά και είναι σχεδιασμένο να μοιάζει με κιμά, ο οποίος θα παρασκευαστεί σε στιλ μπολονέζ. Θα είναι λογικά και κάπως τραγανό, θα πούμε εμείς.

Τα παιδιά θα δοκιμάσουν επίσης μια σειρά από φυτικά προϊόντα που είναι ήδη ευρέως διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εναλλακτικά κρέατα με βάση το μπιζέλι και τη σόγια.

«Οι φωνές των νέων γίνονται όλο και πιο έντονες στις συζητήσεις για το περιβαλλοντικό μέλλον και την καλή διαβίωση των ζώων», είπε ο Δρ Κρίσοφερ Μπερ από τη Σχολή Γεωγραφίας και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. «Αυτό το ερευνητικό έργο είναι μια ευκαιρία για εμάς να ανακαλύψουμε πώς οι νέοι στην πρωτοβάθμια ηλικία οραματίζονται τον ρόλο των εδώδιμων εντόμων και των φυτικών πρωτεϊνών» είπε και πρόσθεσε «για να είμαστε απολύτως σαφείς, δεν προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά να στραφούν από το κρέας σε πράγματα όπως τα βρώσιμα έντομα».