Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων: εκείνοι που πιστεύουν πως τις τέλειες τηγανητές πατάτες τις φτιάχνει η μαμά τους και εκείνοι που πιστεύουν πως τις τέλειες τηγανητές πατάτες τις φτιάχνουν τα McDonald’s. Το θέμα είναι πως κανένα από τα δυο αυτά γευστικά «μπαστουνάκια» δεν θα χρειαζόμασταν αν ξέραμε να φτιάχνουμε εμείς τις τέλειες ιδανικές πατάτες. Σωστά; Σωστά.

Η προσωπική μου εμπειρία στη μάχη με την τέλεια, τραγανή, όχι γεμάτη λάδι τηγανητή πατάτα, με έχει οδηγήσει σε δυο μυστικά, τα οποία ποτέ δεν παραλείπω. Γιατί ως γνωστόν, αν είναι να την τηγανίσεις μέτρια τη ριμάδα, καλύτερα να την παραγγείλεις. Λοιπόν, τα μυστικά: πρώτον, τις αλατίζεις πριν τις τηγανίσεις. Όπως είναι καθαρισμένες στο μπολ, τις πασπαλίζεις με αλάτι και τις ανακατεύεις. Ναι, με τα χέρια. Δεύτερον, το ηλιέλαιο, δεν θα σε προδώσει ποτέ. Γενικώς το ελαιόλαδο το αγαπάμε, αλλά σε ό,τι αφορά τις τηγανητές πατάτες, δεν είναι καλός φίλος.

via GIPHY

Βέβαια, εκτός από τα δικά μου μυστικά -πού ποιος με ρώτησε στο κάτω κάτω- βρήκα στο ίντερνετ άλλα τρία βασικά tips για τις τέλειες τηγανητές πατάτες και όσο αυτό το κείμενο προχωράει, νιώθω πως δεν έχω ξαναγράψει κάτι πιο χρήσιμο στη ζωή μου. Μπορεί και όχι.

Προετοίμασε τις πατάτες – Πριν όμως αρχίσεις την προετοιμασία, γέμισε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Έπειτα, καθάρισε τις πατάτες, κόψε τες προσεκτικά (δεν θέλεις να είναι ούτε πολύ λεπτές, ούτε πολύ παχιές) και βάλε τες μέσα στο μπολ αυτό. Ξέπλυνέ τες και πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού ακόμα. Βάλε τες στο ψυγείο και άφησέ τες για 30 λεπτάκια. Σε αυτό το διάστημα, πλύνε κανένα πιάτο ή πέτα επιτέλους τα σκουπίδια. Γιατί όλο αυτό; Ο χυμός βοηθά στο να μην «καούν» εξωτερικά οι πατάτες, πριν τηγανιστούν και εσωτερικά.

Το σωστό λάδι – είπαμε, το δικό μου tip είναι να αφήσεις το ελαιόλαδο εκτός τηγανιού. Ωστόσο, οι επαγγελματίες καταφέρνουν να κάνουν τις πατάτες τραγανές χρησιμοποιώντας το ίδιο λάδι ξανά και ξανά. Πρακτικά, μπορείς να τηγανίσεις τις πατάτες σου στο ίδιο λάδι 4-6 φορές. Δώσε όμως προσοχή στο πώς το συντηρείς. Μετά το τηγάνισμα μετάφερέ το σε ένα αεροστεγές container, και βάλε το στο ψυγείο. Αν για οποιοδήποτε λόγο νιώθεις ότι μυρίζει παράξενα, απλώς δεν το χρησιμοποιείς. Μην ξεχνάς επίσης ότι μπορείς και να το ανακυκλώσεις.

Το διπλό τηγάνισμα – το tip είναι απλό. Τηγανίζεις τις πατάτες πρώτα σε μέτρια φωτιά, ώστε να ψηθούν και μέσα. Για 6-8 λεπτά. Μετά τις βγάζεις από το τηγάνι και τις αφήνεις πάνω σε χαρτί ώστε να ξεφορτωθούν το περιττό λάδι. Όταν θα θέλεις να τις φας πραγματικά, θα τις βάλεις εκ νέου στο τηγάνι και θα τις τηγανίσεις σε υψηλή θερμοκρασία. Για 2-3 λεπτά. Τέλος πάντων μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν αυτό το χρυσοκαφέ χρώμα που σημαίνει απόλαυση. Πέρασέ τες πάλι από χαρτί και σέρβιρέ τες ζεστές, χωρίς να τσιγκουνευτείς το αλάτι. Μην ξεχάσεις την τριμμένη φέτα.