Λένε πως 21 μέρες είναι αρκετές για να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια. Βέβαια, αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, μιας και κάπου τόσες χρειάζεσαι για να «κατρακυλήσεις» στο βόλεμα. Επίσης, 4 μέρες είναι αρκετές για να αντιληφθείς αυτή την καθίζηση. Για εμένα, ας πούμε, οι 4 μέρες της «Ελπίδας», που τα χιόνια της κατέστησαν τη δυνατότητα για delivery ήταν επαρκείς για να αντιληφθώ αυτό για το οποίο θα μιλήσω: την κατάντια μου.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν άνθρωπο που η μέρα του ξεκινάει ως εξής: ανοίγει τα μάτια του, πιάνει κινητό, ανοίγει delivery app συγκεκριμένης καφετέριας, παραγγέλνει καφέ, γυρνάει πλευρό και ουσιαστικά σηκώνεται από το κρεβάτι όταν ο διανομέας με τον καφέ στο χέρι του χτυπήσει το κουδούνι; Αλήθεια είναι. Αυτός ο άνθρωπος, αφού αφήσει τον καφέ στο έπιπλο του χολ, πάει τουαλέτα και κάνει όσα κάνουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι το πρωί τέλος πάντων. Αυτός είμαι. Ένας από τους διανομείς, δε, που ανταλλάσσω την πρώτη μου καλημέρα, βρίσκει την όρεξη να μου επισημάνει πως φαίνομαι σαν να ξύπνησα μόλις». Ναι, έτσι φαίνομαι, γιατί έτσι είναι. Στο μεταξύ, αυτή η στενή σχέση -για να μην πω εξάρτηση- με το delivery δεν περιορίζεται στις ανάγκες του οργανισμού μου για καφεΐνη. Οι μέρες που έχω μαγειρέψει τα τελευταία τρία χρόνια, μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού μου και διάολε, όταν αποφασίζω να μαγειρέψω, το κάνω καλά.

Ήρθε η «Ελπίς» με τα χιόνια της και δεν τόλμησα να σκεφτώ να παραγγείλω. Το οτιδήποτε. Η ιδέα του να φτιάξω καφέ μόνος, είχε πλάκα στην αρχή. Στην πράξη, είχα ξεχάσει. Δεν είχα καν καφέ. Η βόλτα στα χιόνια, που μόλιςς έκαναν την εμφάνισή τους, μέχρι το μίνι μάρκετ δεν ήταν άθλος, αλλά ήξερα πως μιας και βγαίνω εκεί έξω, θα πρέπει να προμηθευτώ όσα υπό άλλες συνθήκες θα μου έφερναν στην πόρτα διανομείς. Όπου διανομείς, το πιο ευχάριστο συναπάντημα στη ζωή μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη επαγγελματική κατηγορία, που να ξέρεις πως έρχεται με κάτι καλό στα χέρια.

via GIPHY

Τέσσερις μέρες ήταν αρκετές για να συνειδητοποιήσω πως:

  • Έχω ξεχάσει να φτιάχνω καφέ

Μου πήρε αρκετή ώρα να καταλάβω αν το χτυπητήρι έχει χαλάσει ή δεν έχει μπαταρία ή αν έχει ξεχάσει να κάνει τη δουλειά του, λόγω της απραγίας.

  • Ο βραστήρας χρειάζεται πλύσιμο

To Google λέει με ξύδι και η κουζίνα δεν μυρίζει ωραία μετά από αυτό. Για αρκετή ώρα.

  • Ο καφές φίλτρου είναι μια απάτη

Κυριολεκτικά, μπορεί να λειτουργήσει σαν ζεστό ρόφημα που σε στέλνει γλυκά για ύπνο. Όποιος και οποια διαφωνήσει, ας αφήσει τιπ σωστής προετοιμασίας καφέ στα σχόλια. Θα εκτιμηθούν. 

via GIPHY

  • Τα μακαρόνια χρειάζονται λάδι όταν βράζουν

​Κολλάνε οι διάολοι.

  • Δεν είναι καλή ιδέα να βάζεις ομελέτα στον φούρνο χωρίς να έχεις αλείψει με ελαιόλαδο το ταψί

​Επίσης, η πιπεριά δεν είναι καλή ιδέα ως υλικό ομελέτας φούρνου. Πολύ έντονη γεύση. Καλύτερα να αντικατασταθεί με κρεμμύδι την επόμενη φορά.

  • Το ρύζι είναι μια επιστήμη μόνο του.

via GIPHY

​Πετάχτηκε μια μικρή κατσαρόλα, επειδή κόλλησε το σακουλάκι του ρυζιού. Κρίμα.

  • Όποιος τρώει καθημερινά πράσινη σαλάτα είναι μερακλής. Έχει δουλίτσα η υπόθεση

​Το πλύσιμο, το κόψιμο, το dressing, το ελαιόλαδο. Χαμός.

  • Τρώω υπερβολικά πολύ αλάτι

​Στο μεταξύ, τι σημαίνει “μια πρέσα αλάτι”; Αλήθεια.

  • Μια ματιά στο σάιτ του Άκη Πετρετζίκη μπορεί να σε χορτάσει με έναν παράξενο, εγκεφαλικό τρόπο, που χρειάζεται διερεύνηση

​Με ανάγνωση συνταγής για κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας, απέφυγα τον “θρήνο” που δεν μπορούσα να παραγγείλω αλμυρή κρέπα με κοτομπουκιές, φέτα, ουγγαρέζα, ελιά, καλαμπόκι. 

Μετά από τόσες μέρες κακοκαιρίας, την Παρασκευή παρήγγειλα καφέ. Και κοτομπουκιές. Και πατάτες με κρεμμύδι, τσένταρ, ντομάτα, μπέικον. Αυτές τις πατάτες μπορώ να τις φτιάξω και μόνος, σκέφτηκα. Έφτιαξα λίστα σούπερ μάρκετ. Στο σούπερ μάρκετ δεν ήξερα τι είναι πού. Ένα χάος. Σήμερα έφτιαξα καφέ. Δεν παρήγγειλα. Θα χρειαστούν 21 ημέρες για να θυμηθώ πώς ζούσα πριν τρία χρόνια, που τα delivery apps δεν ήταν το κέντρο της ζωής μου.