Οι εναλλακτικές επιλογές κρέατος φυτικής προέλευσης δεν είναι κάτι καινούργιο και η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης από χορτοφάγους έχει τροφοδοτήσει μια δημοφιλία για υα υποκατάστατα, από το σεϊτάν (΄κρέας σίτου) έως τα πρωτεϊνικά προϊόντα μπιζελιών. Είναι τα λεγόμενα “ηθικά τρόφιμα”. Είναι τα τρόφιμα που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Ο ΟΗΕ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα επεσήμανε πως με τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, τη μείωση σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε φυτικές διατροφικές συνήθεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και οχτώ γιγατόνους ετησίως.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα της Ιαπωνίας απέδειξαν ότι δεν χρειάζεται να σκοτώσετε μια αγελάδα για να πάρετε μια πολύτιμη κοπή βόειου κρέατος. Βρήκαν έναν τρόπο να εκτυπώσουν 3D βόειο κρέας wagyu σε ένα εργαστήριο – ένα βήμα που πιστεύουν ότι μια μέρα θα βοηθήσει να καταστούν ευρέως διαθέσιμα και βιώσιμα παραγόμενα κομμάτια καλλιεργημένου κρέατος που μοιάζουν πολύ με πρωτότυπα προϊόντα. Χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα που πήραν από αγελάδες wagyu, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια δομή με το χαρακτηριστικό marbling (ή sashi) που παρατηρείται στο βόειο κρέας wagyu που το ξεχωρίζει από άλλα κομμάτια βόειου κρέατος.
Απομονώνοντας τα κύτταρα του βόειου κρέατος, οι επιστήμονες οργάνωσαν πώς πρέπει να στοιβάζονται οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και το λίπος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές διαμόρφωσαν αυτούς τους ιστούς με τη μορφή μιας μπριζόλας χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται 3D βιοεκτύπωση, όπου οι κυτταρικές δομές μπορούν να στρωθούν για να μοιάζουν με πραγματικούς ιστούς στα ζωντανά. Η προέλευσή του από το πραγματικό κρέας το διαφοροποιεί επίσης από τις φυτικές επιλογές, όπως αυτές που δημιουργούνται από το Beyond Meat.
Έχουν γίνει άλλες προσπάθειες για τη βιοεκτύπωση μπριζόλας. Η Aleph Farms και η Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion Israel βιοεκτύπωσαν και καλλιέργησαν από κοινού μια μπριζόλα ribeye χρησιμοποιώντας πραγματικά κύτταρα αγελάδων. Η νεοσύστατη επιχείρηση Novameat με έδρα τη Βαρκελώνη χρησιμοποιεί την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για την κατασκευή χορτοφαγικών “μπριζολών” που ελπίζει ότι θα φτάσουν στη μαζική αγορά το επόμενο έτος.
Η ισραηλινή start up Redefine Meat, η οποία εκτυπώνει μπριζόλες φυτικής βάσης, επεκτάθηκε στην Ευρώπη με περισσότερα από 30 εστιατόρια στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ. Η ψεύτικη μπριζόλα είναι πιο δύσκολο να παραχθεί από τη απομίμηση του αλεσμένου βόειου κρέατος ή του λουκάνικου εξαιτίας της υφής. Είναι ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής με λιγότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης ο μόνος τρόπος να σώσουμε το μέλλον του πλανήτη; Μάλλον, ναι.