Η χώρα μας φημίζεται για την ομορφιά της, τη φιλοξενία της -εκτός και αν μιλάμε για τα άτομα του συντηρητικού χώρου-,το «malakas» και φυσικά την κουζίνα της. Μπορούμε περήφανα να δηλώσουμε ότι έχουμε μία από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου και κανείς δεν θα μας κατηγορήσει για υπέρμετρο ενθουσιασμό. Είναι αλήθεια, πώς να το κάνουμε; Υπάρχουν όμως και κάποια μελανά σημεία που συνήθως αποφεύγουμε να σχολιάσουμε για να μην στεναχωρήσουμε τη γιαγιά μας που αφιέρωσε το χρόνο της ετοιμάζοντάς μας σπιτικό φαγητό με τα χεράκια της.

Κλείστε τα αφτιά σας αν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, θα το πούμε εμείς: έχουμε μερικά ξενέρωτα φαγητά. Όλα, βέβαια, είναι θέμα προτίμησης. Μπορεί κάποια από τα πιάτα που θα βρείτε στη λίστα να αρέσουν στους γευστικού σας κάλυκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και ξενέρωτα. Πριν περάσουμε στα 8 φαγητά που δεν τρώγονται είναι κάπως βαρετά, θα πάρουμε μια ασπίδα για να προστατεύουμε από τις πέτρες που ήδη κρατάτε στα χέρια σας.

Ρεβίθια (τι είναι αυτό ρε;)

Τα λαδερά, ή τέλος πάντων, τα όσπρια, είναι υποτιμημένα. Τα ρεβίθια, από την άλλη, δεν είναι μιας και θα τα λέγαμε υπερεκτιμημένα. Δεν μπορούν συ συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τα φασολάκια ή τους γίγαντες και οπτικά, κάτι δεν πάει καλά. Χίλιες φορές οι φακές του στρατού.

Ιμάμ μπαϊλντί

Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ελληνικό φαγητό αλλά το τρώμε συχνά. Να βγει ένας υπεύθυνος άνθρωπος και αν πει επιτέλους την αλήθεια. Μόνο τις πατάτες τρώμε και αυτές όταν υπάρχει φέτα. Δεν είναι ντροπή να το παραδεχτείτε.

Κοτόσουπα

Βρείτε μας έναν άνθρωπο που όταν τρώει κοτόσουπα δεν νιώθει άρρωστος. Δυστυχώς έχουμε συνδέσει το συγκεκριμένο φαγητό με κάποια ίωση. Από εμάς είναι ένα μεγάλο όχι.


Λαχανόρυζο (sad)

Το λαχανόρυζο είναι εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι το πιο ξενέρωτο φαγητό όλων των εποχών. Πικρή αλήθεια: ό,τι είναι υγιεινό, πολλές φορές είναι κακό σε γεύση.

Τραχανάς

Κανονικά, από το όνομα και μόνο, κόβεται. Μιλάμε για μια παροδοσιακή συνταγή που συνήθως τιμούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Όσο τυρί και να ρίξεις δεν σώζεται η κατάσταση. Να περάσει επόμενος.

Αγκινάρες

Όχι παιδιά, όχι. Εκτός από το χρονοβόρο καθάρισμα που απαιτείται, δεν μας προσφέρει και κάτι ιδιαίτερο σε γεύση. Το αντίθετο. Μόλις πατήσαμε το κουμπί: X.

Ντολμαδάκια

Ναι, δεν είστε οι μόνοι που κάνετε τον συνειρμό με τη γνωστή οικογένεια. Ρύζι τυλιγμένο σε φύλλα. Ας το πούμε άλλη μία φορά μπας και το εμπεδώσουμε: Ρύζι τυλιγμένο σε φύλλα. Εντάξει;

Γιουβέτσι

Ίσως να μην περιμένατε να βρείτε αυτό το φαγητό στη λίστα. Πολλή φασαρία για το τίποτα και σχεδόν κάθε φορά, ένα κοκαλάκι ίσως βρεθεί στο στόμα μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Ένα πηχτό, κόκκινο φαγητό.