Το καλοκαιράκι το αγαπάμε λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες εποχές και δεν το κρύβουμε. Άλλωστε δεν παίζει να μην έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου να πλατσουρίζει στα υπέροχα νερά που έχουν οι νησάρες μας, ενώ η μπύρα παγωμένη σε περιμένει στο ψυγειάκι σου! Κι εκείνη η βραδινή βόλτα με το αεράκι να μας γλείφει το προσωπάκι και να μας θυμίζει τα λόγια της μάνας μας, επειδή δεν πήραμε ζακέτα και τσουτσουριάσαμε. Είναι κι αυτοί οι μεζέδες οι καλοκαιρινοί που δεν μένει κανένας αφάγωτος κι εκείνα τα κολασμένα γλυκά, που κοιτάνε το παγωτό στα μάτια κι εκείνο σκύβει το χωνάκι του, από ντροπή.

Μαζέψανε που λες, τα 5 πιο λιχουδιαστά που μας ήρθαν στο μυαλό, γιατί κανένας δεν μας το ζήτησε!

Αμυγδαλωτά

Σε κάθε νησί που θα βρεθείς, θα πετύχεις κι από μια διαφορετική εκδοχή του οργασμικού αυτού γλυκού, που αποδεικνύει για ποιους λόγους το αμύγδαλο είναι ο πιο μάγκας ξηρός καρπός που τριγυρνά εκεί έξω. Η φήμη που απλώνεται ότι τα πουλάνε συνήθως σε δωδεκάδες αποκλειστικά και μόνο για να προλάβει να φτάσει και κανένα γλυκό στο σπίτι, είναι πέρα για πέρα αληθής.

Μωσαϊκό

Είχα έναν φίλο κάποτε που πήγαινε σε μια συγκεκριμένη ταβέρνα, μόνο και μόνο γιατί η μερακλού ιδιοκτήτρια έφτιαχνε το καλύτερο μωσαϊκό του νομού. Κάθε φορά που το τρώω, καταριέμαι την τύχη μου, που δεν έχω κελαριστή φωνούλα, να βγω γυμνός στους δρόμους και να του γλυκοτραγουδήσω πως κουβερτούρα σαν την δικιά του, δεν έχω βρει πουθενά!

Γαλακτομπούρεκο

Θυμάμαι πως σταμάτησα να μιλάω με τρεις συμμαθητές μου, επειδή δεν έτρωγαν γαλακτομπούρεκο. Ήμουν λύκειο κι έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια. Φέρνοντας στο μυαλό μου τώρα το περιστατικό σκέφτομαι πως έκανα πολύ καλά, γιατί το γαλακτομπούρεκο δεν με πρόδωσε ποτέ.

Ρυζόγαλο

Στην οικογένεια έχουμε μεγαλώσει με αξίες. Αυτές που είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν χωράνε καμίας αμφισβήτησης, είναι δίχως άλλο οι σχετιζόμενες με το φαγητό. Έτσι λοιπόν, από τον παππού στον πατέρα κι από τον πατέρα στον γιο, από τη γιαγιά στη μητέρα κι από εκεί στην κόρη, ξέρουν όλοι ότι στα γαλακτοπωλεία είναι η θέα. Κι επίσης, ότι το ρυζόγαλο ΘΑ ΤΟ ΣΕΒΕΣΑΙ!

Μους Σοκολάτα

Την πρώτη φορά που έφαγα μους σοκολάτα, κατέληξα πασαλειμμένος από το μπλουζάκι μέχρι τις κάλτσες. Κι έχασα μια κοπέλα απέναντι που βλεφαριάζαμε για αυτόν τον λόγο. 13 χρόνια μετά ακόμη δεν μπορώ να την ξεχάσω. Τη μους!