Η σημερινή συνταγή για κανελόνια, δίνει στην κλασική που μέχρι τώρα ήξερες, μια νέα διάσταση!
Μια μέρα, δοκίμασα να τα μαγειρέψω σε κατσαρόλα, μιας και κάνει πολύ πιο εύκολο το γέμισμα και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά νόστιμο και εντυπωσιακό στο σερβίρισμα!
Για τσέκαρε
*Στείλε μου μήνυμα στο Instagram @gabnikolaidis ερωτήσεις, απορίες, παρατηρήσεις ή ό,τι άλλο χρειαστείς.
Υλικά
Για τη σάλτσα bolognese:- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 φέτες καπνιστού μπέικον, ψιλοκομμένες
- 2 μεσαία κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 μπαστούνια σέλινου, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
- 2-3 κλαδάκια δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα και ψιλοκομμένα
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 800 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 125 ml κόκκινο κρασί
- 10 ντοματίνια, κομμένα στο μισό
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 300 γρ. μανιτάρια
- 2 πράσα, κομμένα
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 1 συσκευασία κανελόνια
Εκτέλεση
Για την bolognese:
- Βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το μπέικον και τηγάνισε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας και πρόσθεσε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Στη συνέχεια σωτάρισε για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε τα λαχανικά συχνά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αύξησε τη θερμόκρασία σε μέτρια προς υψηλή, πρόσθεσε τον κιμά και μαγείρεψε για 3-4 λεπτά έως ότου ο κιμάς γίνει καφέ.
- Πρόσθεσε το κρασί και ανακάτεψε μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ
- Πρόσθεσε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης, τις καυτερές πιπεριές και τις ντοματίνια. Ανακάτεψε με ένα ξύλινο κουτάλι, «λιώνοντας» τις ντομάτες.
- Όταν πάρει μια βράση, μείωσε τη θερμοκρασία και άφησε το να σιγοβράσει, καλυμμένο με ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να έχουμε μια πλούσια, παχιά σάλτσα.
- Ελέγχουμε αν είναι αρκετά αλατισμένο και ανακατεύουμε
- Σωτάρισε τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν.
- Πρόσθεσε το σκόρδο, τα πράσα και τα μανιτάρια και άφησε τα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
- Χαμήλωσε τη θερμόκρασία και πρόσθεσε όλο το τυρί και την κρέμα γάλακτος.
- Πρόσθεσε τα μπαχαρικά και τα βότανα και ανακάτεψε καλά μέχρι να έχεις μια ωραία σάλτσα.
- Τοποθλετησε όλα τα κανελόνια στην κατσαρόλα, όπως στην εικόνα.
- Γέμισε τα μέχρι τη μέση, με τη σάλτσα bolognese.
- Γέμισε τo υπόλοιπο μισό με τη σάλτσα τυριού και κάλυψε το δοχείο με αλουμινόχαρτο.
- Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 έως 45 λεπτά στους 180 °C.
*Κάνε μια στάση και στο blog μου coolartisan.gr για να πάρεις κι άλλες ιδέες!