Την Αμοργό άλλοι την ερωτεύτηκαν από την ταινιάρα ”Απέραντο γαλάζιο” και άλλοι για τα αλησμόνητα από ψημένες ρακές μεθύσια, στα πιο αξέχαστα πανηγύρια της, ιδρώνοντας κάθε τους σταγόνα σε κυκλοτικούς χωρούς. Αυτά όμως είναι λίγο – πολύ γνωστά και να σας κουράζω δεν θέλω. Εδώ, θα πούμε για τις λιχουδιές που δεν πρέπει να ξεχάσεις να μασουλίσεις και που θα στοιχειώσουν για πάντα την παραμονή σου στο κυκλαδονήσι.
Το πανέμορφο νησί που βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και στην Αστυπάλαια, φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να γίνει ένα πανευρωπαϊκό καταδυτικό κέντρο ακολουθώντας τα βήματα του 1ου Authentic Big Blue, ενώ παράλληλα το γαστρονομικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, έκανε ξεκάθαρο πως αυτό το νησί δημιουργήθηκε για να σου μείνει αξέχαστο.
Μικρά καφέ, εστιατόρια και μαγαζιά που θα σε κάνουν να θες να τρώς πρωινό και γλυκά όλη μέρα, σε περιμένουν ντυμένα με το χαμόγελο ανθρώπων που σε καλωσορίζουν σαν να μπήκες στο σπίτι και τη ζωή τους, ακόμη και αν είναι για λίγες μόνο ώρες. Το νησί μοσχοβολάει απ’ άκρη σ’ άκρη βότανα που ξετρυπώνουν παντού, για να κρυφτούν τελικά για τα καλά σε κάποιο καλομαγειρεμένο φαγητό.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΟΛΑ.
Τσέκαρε τα highlights από τα πυροτεχνήματα που έσκασαν στον ουρανίσκο μας και μη μας πεις ευχαριστώ
Το πατατάτο
Μάλλον δεν θα το έχεις ξανακούσει, αλλά στο ορκίζομαι ότι από τη στιγμή που θα το δοκιμάσεις, δεν πρόκειται να ξεχάσεις ούτε τη γεύση, ούτε την όψη του. Κατσικάκι σιγομαγειρεμένο που λιώνει στο στόμα με πατατούλες και μια σάλτσα από άλλον πλανήτη. Σερβίρεται στα περίφημα αμοργιανά πανηγύρια, αλλά και στα περισσότερα εστιατόρια του νησιού, αποτελώντας πλέον το πιο διάσημο παραδοσιακό πιάτο της Αμοργού.
Highligt: το πατατάτο του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής (του μεγαλύτερου πανηγυριού των Κυκλάδων), από τα χεράκια του αρχιμάγειρα Βαγγέλη Μενδρινού.
Το παστέλι
Πολλοί θεωρούν ότι το παστέλι έχει καταγωγή από το Ιόνιο, όμως η Αμοργός παίζει τη δική της μπάλα. Για την παρασκευή του αν θες να ξέρεις, ακολουθείται ιδιαίτερη ιεροτελεστία.
Highlight: το λεμονάκι που μπαίνει πάντα στο τέλος αφήνοντας μια υπόξινη αίσθηση που ”σπάει” τη γλύκα του μελιού…
Τα τυριά της Αμοργού
Τυροφάγοι ανοίξτε τα αφτιά σας και ακούστε. Βρέθηκε ο παράδεισος σας για εσάς και είναι στη γη. Ξινομυζήθρα, σκληρό τυρί Αμοργού, μυζήθρα Αμοργού, όλα φτιαγμένα με γάλα από τα χιλιάδες (κυριολεκτικά) αιγοπρόβατα που υπάρχουν στο νησί. Οι Αμοργιανοί αγαπάνε τα τυριά και τα συνοδεύουν με ΟΛΑ τους τα φαγητά.
Οι πίτες
Αχ αυτές οι πίτες…(τρέχει σαλάκι). Αλήθεια σου λεω, θα είναι η πρώτη σου παραγγελία σε όποιο εστιατόριο και αν πας. Αν τα ζώδια είναι ευνοϊκά για εσένα και σου μαγειρέψει καμιά Αμοργιανή νοικοκυρά, την έκανες λαχείο! Χορτόπιτα με άγρια αμοργιανά χόρτα αλλά και η περίφημη ”Αμοργιανή” τυρόπιτα, είναι οι δύο τοπ πίτες που ψήνονται καθημερινά στο νησί και μαγεύουν τους επισκέπτες με τη νοστιμιά τους. Στον ”Πύργο” της Αρκεσίνης, θα ξεχάσεις το όνομα σου βάζοντας στα θετικά και το υπέροχο πρωινό.
Τα βότανα
Στα εκατοντάδες μονοπάτια του νησιού που σε προκαλώ να χαθείς, αν έχεις υπομονή ξεκίνα να μετράς τις διαφορετικές ποικιλίες βοτάνων που ξεφυτρώνουν μπροστά σου και που δεν θα βρεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι Αμοργιανοί αγαπάνε τα βότανα και τα χρησιμοποιούν τόσο στα φαγητά, όσο και στα ροφήματα τους. Τσέκαρε τα Aegean Herbs του Αλέξανδρου Καλουτά, ο οποίος άφησε τα νυχτερινά μαγαζιά που είχε στην Αθήνα (και πολύ καλά έκανε) και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αμοργό, για να γνωρίσει τα βότανα της σε όλον τον κόσμο, μέσα από το e-shop του.
Η ψημένη ρακή
Η Αμοργός είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εν λόγω γιατροσόφι της ψυχής μας. Ρακή με μέλι και διάφορα άλλα γλυκαντικά, αποτελεί το μεγάλο μυστήριο για το ποια είναι η ακριβής συνταγή, για αυτό το “ζαλισμένο” αποτέλεσμα. Η ψημένη ρέει άφθονη σε όλο το νησί, πολλές φορές αντικαθιστώντας μέχρι και τον καφέ…
Τα ξεροτήγανα
‘Οπως στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά, έτσι και στην Αμοργό έχουν την τιμητική τους. Σε αυτό το νησί όμως έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, συμβολίζοντας τη χαρά. Έτσι, δεν λείπουν από γάμους ούτε από βαπτίσεις και γενικότερα όμορφα χάπενινγκς.
Τα καλά κρυμμένα μυστικά
1. Στο καφενείο του Πάρβα στη Χώρα, έχει σταματήσει ο χρόνος. Μοιάζει να βρίσκεσαι σε ένα παραδοσιακό καφενείο του ’60, όμως μάντεψε… είσαι στο 2017. Must στη χώρα της Αμοργού.
2. Το στέκι του Μαχαίρα στον Ασφοντυλίτη. Εκεί όπου σου μαγειρεύουν… κατά παραγγελία και χωρίς ηλεκτρικό αλλά μόνο με γκάζι! Πέρα από την πλάκα, το μέρος είναι προϊόν του word of mouth και για να πας πρέπει να πάρεις τηλέφωνο πριν, όχι μόνο για να κρατήσεις τραπέζι, αλλά και για να σου μαγειρέψουν.
3. Νίκος στα Θολάρια. Έχεις που έχεις τα Θολάρια που είναι ένα χωριό-ποίημα, έχεις και τον ”Νίκο” να σου μαγειρεύει τα καλύτερα, με αμοργιανή εσάνς.
4. Λόζα στη Χώρα. Θες γλυκά στη Χώρα; Εκεί θα πας και θα φας στην υγεία μας.
5. Moonbar -Κατερίνα στα Κατάπολα. Η Κατερίνα είναι η απόλυτη περσόνα και η ”μασκώτ” του μαγαζιού. Θα σου φτιάξει καφέ, ποτά, κοκτέιλ και αν είσαι καλός και σε συμπαθήσει, μπορεί και να σου μαγειρέψει.
Θα σε δούμε εκεί, μεθυσμένοι και χορτασμένοι…