Στις αρχές του 1900, η αναφορά για ένα προϊόν ότι είναι “Made in England”, ήταν αρκετό για να βεβαιώσει ότι το προϊόν ήταν εξαιρετικής ποιότητας και εγγυημένο. Ήταν τέτοιου μεγέθους η εμπέδωση που έφτασε μέχρι και στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και στην “μαγκιά”.

Το “Μade in England”, λοιπόν, τους έπεφτε δύσκολο να το προφέρουν και πες-πες φτάσαμε στο παραφθαρμένο και βολικό “μέγκλα”. Με τον καιρό επεκτάθηκε η χρήση του και πέρα από τα προϊόντα. Έτσι όταν θέλανε να πουν ότι κάτι είναι πολύ ωραίο, πολύ καλό, πολύ νόστιμο έλεγαν “είναι πολύ μέγκλα”.

Καλά τα ζυμαρικά, καλό το κοτόπουλο και τα κρεατικά, λαχταριστά τα πάσης φύσεως πιτσοειδή με τα λιωμένα τυριά, αλλά φάτε και λίγο ψάρι. Συνταγή με σολωμό, εύκολη, γρήγορη, πολύ νόστιμη, ταξιδεμένη από πολύ μακριά. Από την “πέρα Ανατολή”, την Ταϋλάνδη και τα πέριξ αυτής μέρη.

Πάρτε λοιπόν τη συνταγούλα για σολωμό που ”είναι πολύ μέγκλα’’

Υλικά

1/2 φλ. σάλτσα γλυκού τσίλι
2 κ. σ. σάλτσα σόγιας με λίγο αλάτι
2 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κ. σ. σάλτσα ψαριού
1 κ. σ. φρέσκο ​​τριμμένο τζίντζερ
χυμό από 1 λάιμ
1 κ. γ. Sriracha sauce ή άλλη καυτερή sauce (προαιρετικά)
1 φιλέτο σολομού ολόκληρο ή 4 μερίδες φιλέτα
1/4 φιστίκια φλιτζάνι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κ. σ. ψιλοκομμένο φύλλα φρέσκο ​​κόλιανδρο

Εκτέλεση

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς C και στρώστε στο ταψί του φούρνου αλουμινόχαρτο.

2. Για να φτιάξετε τη σάλτσα-μαρινάδα παίρνετε ένα μπωλ και βάζετε μέσα τη σάλτσα τσίλι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, τη σάλτσα ψαριού, το τριμμένο τζίντζερ, το χυμό λάιμ και τη Sriracha sauce ή άλλη καυτερή sauce. Χτυπήστε ελαφρά όλα τα υλικά μαζί για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

3. Σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου ξαπλώνετε το ολόκληρο φιλέτο σολωμού ή τα φιλέτα-μερίδα με αρκετό χώρο γύρω-γύρω, ώστε να μπορείτε να τα διπλώσετε τις άκρες του αλουμινόχαρτου και από τις 4 πλευρές και να γίνουν ένα πακέτο.

4. Με ένα κουτάλι απλώνετε με γενναιόδωρες κουταλιές τη σάλτσα πάνω από το σολωμό. Διπλώνετε τις πλευρές του φύλλου αλουμινίου επάνω απ’ το σολωμό, ώστε να έχετε ένα σφραγισμένο πακέτο.

5. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα, περίπου 15-20′.

6. Σερβίρετε γαρνίροντας με τα ψιλοκομμένα φυστίκια και τον κόλιανδρο, αν είναι του γούστου σας. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ατμιστό ρύζι μπασμάτι με τη νόστιμη σαλτσούλα από πάνω!